Putování za amury

12.11.2012, autor: Honza Slanina

Každý, kdo měl co dočinění s amurem na prutu, ví, jak je tato ryba bojovná a nedá se, dokud není v podběráku. Ale i tak není stále vyhráno. Osobně jsem byl několikrát svědkem toho, jak rychlým výpadem dokázal vyskočit ze sítě, protrhnout ji, nebo dokonce zlomit ramena podběráku. Je to tři roky nazpět, co jsme se s Jirkou Rykrem rozhodli amurům opravdu věnovat a vyhradili si kus sezóny speciálně pro lov těchto krasavců. Již v minulosti se nám podařilo pár amurů ulovit při lovu kapra, zvláště když jsme krmili sladkým boilies jako banán a švestka, ale byly to úlovky nahodilé a vůbec nejde mluvit o cíleném lovu.

Nejdůležitější je samotná lokalizace amurů. Čekat, že prostě přijedete k vodě a někde vysypete metrák kukuřice, je čistě sázka do loterie a většinou s nulovým efektem. Ročně strávíme několik hodin obchůzkami okolo vod a za pomocí polarizačních brýlí a dalekohledu se snažíme o přesnou lokalizaci. Amur doslova miluje převislé a popadané stromy ve vodě, stulíky, řasy atd. a je schopný zde trávit celé hodiny, těsně pod hladinou. Pouze když ho něco vyruší, tak jednoduše klesne pomalu ke dnu jako ponorka, aby se za chvíli opět objevil na stejném místě. Na druhou stranu má opravdu perfektní zrak a je potřeba při pátrání po nich se chovat velmi nenápadně a přibližovat se k nim tiše, nebo zmizí dřív, než je vůbec zaregistrujete. Zatímco kapr vyhledává spíše stinná místa, amur naopak preferuje sluníčko, kde se vyhřívá pod hladinou, což nám dává obrovskou šanci je spatřit hlavně během dne, kdy je dobrý úhel lomu světla. Vždy, když objevíte takové místo, máte z půlky vyhráno, ale je potřeba si lokalitu pořádně prohlídnout i během různých částí dne, protože není pravda, že tam, kde jste ho viděl stát ráno, bude i odpoledne. Vše souvisí se svitem slunce a amur jej intenzivně vyhledává. O montážích toho bylo napsáno už spoustu a nechci se pouštět do podrobného popisování.

Řídíme se jednoduchým pravidlem, a to krátké návazce a pevný a hlavně ostrý háček, jelikož amur nepřijímá potravu jako kapr, který ji nasaje, ale nabírá a trhá pyskem. Proto jsou záběry většinou takové, že vám skáče swingr a signalizátor jen pípá a vy můžete sledovat, jak vám škube špička u prutu jako při lovu na feeder. Několikrát jsme sledovali, jak se vynořuje několik centimetrů nad hladinu a škube listí z keřů nebo rákos. Hlavní otázkou je, na co jej chytat. Těch variant je spousta a záleží, jaký způsob lovu zvolíte. Počínaje šoulačkou s kůrkou chleba na hladině, rákosu, vrbové listí, šípku atd. až po mnohadenní lov. My se věnujeme hlavně lovu na položenou, a proto se nám nejvíce osvědčila směs partiklu s hlavním podílem kukuřice, rozpůleným boilie příchutě banán, ananas, švestka s trochou pelet a boilies na amury, to vše podpořené suchým aromatem ovocné příchutě. Taktéž během roku přidáváme do krmení sezónní ovoce jako jsou třešně, špendlíky a švestky. Letošní sezónu jsme do výbavy zařadili i novinkovou nabídku firmy Carp Servis Václavík, a to malé 10 mm fluo popy, díky kterým jsme letos už atakovali několikrát i bájnou hranici 1 metr délky, a to ať už pouze na samotné popy, nebo kombinované s kukuřicí a podpořené gelovém dipem. Na závěr musím ještě připomenout velkou opatrnost při manipulaci s amurem při focení. Amur se při zdolávání povětšinou vydá úplně ze sil a je potřeba, aby vše proběhlo opravdu rychle s nejvyšší opatrností, aby nedošlo k úhynu či poškození této nádherné ryby. Během psaní těchto řádků jsme se dozvěděli, že to bohužel na našem úseku řeky během 3 dnů odnesly tři kusy a všechny atakující hranici metru. Lovec se později s nimi chlubil v místní hospodě. Osudným se jim staly čerstvé třešně, a tak naše svazová voda přišla o další klenoty. Tak jako trofejní kapři i velcí amuři začínají být vzácní, a proto na to myslete, když dostanete možnost se utkat s tímto gladiátorem našich vod.

Za tým Amur Servis Václavík :-)

Jan Slanina,Jirka Rykr,Jan Vala a Petr Puhlovský

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.