Čtyři dny na Jezeře Vrbenský

17.8.2012, autor: Ondřej Plíšek

Myšlenka navštívit jezero Vrbenský se zrodila na mé poslední neúspěšné výpravě, kdy se nám během pěti dnů nepodařilo ulovit jediného kapra. Důvod byl prostý, kapři se začali třít. Po takto nevydařeném vstupu do sezony jsem se rozhodnul navštívit tuto vodu. Po pár telefonátech se správci jsme dali dohromady termín a výběr místa. Čtyři dny na fleku číslo 5. Na pětce čeká na rybáře velké množství vázek, snad i z tohoto důvodu bývá možné termín zamluvit i na poslední chvíli. Zároveň místo nabízí naprostý klid, který u vody nesmím postrádat. Bral jsem to jako výzvu. Spousta keřů a stromů trčících nad hladinou, ale hlavně pod ní, nabízí kaprům výborné útočiště.

Na místo jsem se dostal v neděli v odpoledních hodinách za velmi vydatného deště, který provázel zbytek celého dne. Nebyly to moc ideální podmínky pro přípravu a hledání lovných míst, která se nacházela v blízkosti protějšího břehu. Montáže jsem pokládal do hloubky od tří do pěti metrů a nedaleko potopených stromů. Boillies, které jsem zvolil na tuto vodu, byly novinky letošní sezony - z řady Boss chobotnici a od Big Carp řadu Psycho.

Karty byly rozdané a já netrpělivě čekal na svoji první letošní jízdu. Dočkal jsem se kolem půlnoci. Krásná jízda, která pro mě i s rybou skončila ve vázkách. Nebylo to bohužel poprvé ani naposledy. Pod vodou to je doslova hadí hnízdo plné různých chuchvalců vlasců a šňůry omotané na kořenech a větvích stromů. Zkusil jsem rozkrmit jedno větší místo na volné vodě v pěti metrech. Za celou dobu se mi z tohoto místa a kolem něj podařil udělat pouze jediný záběr. A to i přesto, že se tam ryby ukazovaly poměrně často. Byly si moc dobře vědomy toho, že tam nejsou v bezpečí. Nezbývalo mi nic jiného než jim to vozit do blízkosti vázek. Montáže jsem pokládal zhruba tak 4 metry před vázky. Cívky jsem měl dotažené skoro na krev, abych jim nedal moc velký prostor. Nakonec se mi podařilo vytáhnout pár pěkných ryb. O ty větší jsem bohužel přišel mezi potopenými větvemi. Za zmínku stojí dva šupináči s váhou 11 kg, 12,5 kg a krásný 14kg amur. Všechny tyto ryby byly vytaženy na kombinaci Boss chobotnice a Psycho dipované v food boost. V noci jsem chytal a ve dne spal. Záběry pak už chodily pravidelně, bylo jich dost, ale pokud ryba neskončila ve vázkách, tak se jednalo převážně o kapry a amury do deseti kg. Každopádně novinky pro tento rok mě budou rozhodně doprovázet při mém dalším putování za kapry.

Do rozjeté sezony přeje hodně úspěchů

Ondřej Plíšek

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.