Rybaření na svazovkách

6.12.2011, autor: Jiří Rykr

Letošní sezóna, co se týče mého největšího koníčka, vlastně ještě ani nezačala, až na brzké jaro, kdy se mi podařilo ulovit jednoho krásného lysce. Poté už nastaly přípravy na příchod našeho miminka a v květnu se nám narodil syn Ondra. A jak to někdy bývá, toho času pro kaprařinu moc nezbývá. Pokusím se s vámi na několika řádcích podělit o mé poznatky ohledně ulovení kapra. Spousta rybářů si myslí, že ti největší kapři jsou nejchytřejší tvorové na naší zemi nebo že se kapr s váhou větší než třeba 15 kg nechá chytit jen pomocí nejdražšího boilie na trhu a s montáží, která není vůbec vidět. Nikdo ale nepřemýšlí o tom, že taky na té vaší vodě nemusí takový kapr plavat a že veškerá snaha může být úplně marná. Dalším faktorem je přesvědčit takové ryby, aby návnadu s důvěrou přijímaly, protože jim musíte přerušit potravní řetězec, na který jsou mnoho let zvyklé.

Já osobně tento problém řeším jen tím, že si po příjezdu k vodě, kde jsem ještě nechytal, proházím úsek před sebou prutem a řeším jenom to, aby moje montáž nebyla zamotaná nebo hozená v nějaké trávě či v bahně, které vypouští nepříjemný zápach. Potom rozkrmím cca 2 kg boilie. Letošní sezónu jsem měl několik kaprů ulovených pomocí pop-up od firmy Carp-zoom určené pro lov amurů. Na toto přišel Petr Puhlovský na jedné společné výpravě, když chytal na mé pruty a dojížděl mě střídat. Vytáhl tuto krabičku z mé výbavy a ony fungovaly. V minulých letech jsem se věnoval velkou měrou i montážím a jejich maskování. Používal jsem různé šňůrky, vlasce, olověné šňůry, háčky a olova. Ovšem po nabytých zkušenostech jsem poznal, že to, že kapři nepřijímají mnou nabízenou potravu, nemusí být vůbec o špatném návazci, ale o špatném místě nebo složení dna a kapři se zde nemuseli vůbec nacházet. V minulosti jsem se i několikrát stěhoval za 9 dní výpravy a pokaždé se to vyplatilo. Používám po těch letech úplně jednoduchou montáž. Na konci cca 20 cm šňůrku na 9-11 kg DR. CARP nebo návazec z fluorocarbonu a obyčejný boční závěs od Carp systému, kde dávám na boční olovo i gumičku přímo na obratlík, aby byla při náhozu co nejmenší pravděpodobnost zamotání montáže. Jediné, co asi dělám na rozdíl od ostatních, je to, že používám velké háčky 1/0-2/0. A to proto, jelikož se mi v minulých letech často stávalo, než jsem rybu dostal ke břehu, jednoduše se vyřízla.

Začal jsem rovněž používat echolot v kombinaci s podvodní kamerou, která mi pomáhá kontrolovat krmná místa, zda kapři přijímali mojí vhozenou potravu nebo ne. Od doby, kdy jsem začal používat podvodní kameru, jsem poznal omyl mnoha rybářů, kteří si myslí, že jakmile vidí na sonaru zaznamenanou rybu, musí se jednat nutně o kapry. Měl jsem možnost pozorovat hejna okounů, perlínů i cejnů a několik štik. Kapři jsou sice zvědaví, ale pokud cítí nebezpečí, raději se vám vyhnou. Také pokud jezdím na slepá ramena a jsem opravdu opatrný, s pomocí dalekohledu zjistím polohu nějaké pěkné ryby a snažím se k ní dostat - pokud to jde - zezadu, abych si jí prohlédl. Pokud jezdím na pískovny, raději nezavážím a také se s tímto způsobem neztotožňuji. Proto používám olova 80-90 g, abych byl schopen nahodit jak s prutem, tak i dokrmit kobrou do vzdálenosti mých schopností. Zároveň nevěřím, že největší kapři jsou na několika stovkách metrů od břehu někde v půli pískovny. Podle mého názoru je toto tvrzení absurdní, neboť přirozená potrava ryb se nachází nejvíce kolem břehů, ledaže by jim tam někdo v té půli nasypal krmení - pak asi ano. Spousta rybářů si ale neuvědomuje, že učí ryby žrát na vzdálenostech nad rámec svých schopností, co se týče jak vytažení ryby na břeh, tak i dokrmení v nepříznivém počasí a stráví tím zbytečně spoustu času. Můj názor je, že na jednoho kapra na našich svazových vodách musíte vytáhnout z vody celkem okolo 15 - 20 kaprů, aby se vám podařilo ulovit něco z těch klenotů, na něž čekáte, protože jich je opravdu málo. To, co jsem napsal, podle mého neplatí pro soukromé revíry přeplněné rybami. Tam jsou ryby závislé pouze na vhozené návnadě rybářem. Tímto nechci nikomu vnucovat svůj názor a respektuji i ty druhé, co mají na mé tvrzení jiný náhled.

Všem čtenářům přeji spoustu nádherných úlovků.

Jirka Rykr

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.