V zajetí bolesti

9.11.2011, autor: Lukáš Šolc

Znenadání mě napadlo, že bych si mohl vzít 10 dní dovolené v kuse a jet na 16 dní na ryby. Při plánování výpravy jsem dostal spásnou myšlenku, že bych mohl šéfa ještě požádat o jeden den (pátek) dovolené navíc a tím pádem pobyt u vody prodloužit ještě o jeden víkend. Přiznám se bez mučení, že jsem neměl odvahu se ho zeptat, ale vyřešila to za mě moje kolegyně Maruška, která se ho zeptala za mě. Sice jsem do poslední chvíle nevěděl, zda dovolenou vůbec dostanu, protože stačilo, aby jeden ze skladníků onemocněl a veškeré mé plány by byly zhatěny. Ale nakonec jsem 1. září ve čtvrtek po práci vyrazil vstříc novým dobrodružstvím, kterých jsem si užil až až. Měl jsem v plánu jet na jednu nejmenovanou svazovou vodu a to jen na jedno místo. Doufal jsem, že bude volné, tudíž hra nervů. Místo volné bylo a já jsem mohl po příjezdu začít vybalovat tuny harampádí. Když jsem měl vše rozbaleno, tak jsem šel spát a ráno jsem si přivstal a jel mapovat vodu pomocí echolotu a mé podomácku vyrobené podvodní kamery.

Bylo to velice zajímavé sledovat, jak na dně jezera jsou všudypřítomné kameny obalené slávičkami. Při zkoumání profilu dna jsem měl to štěstí zahlédnout na dně ležícího úhoře, kterého se mi podařilo i natočit. K tomu jsem natočil posléze i pár úhořů proplouvajících kolem kamery, kterou jsem umístil na dno. Ale o tom bude brzy video. Abych nezapomněl, tak celou dobu mi dělala společnost moje koupání nesnášející fenka Amy a kamarád, který mě jezdil navštěvovat, zásoboval mě jídlem a vším potřebným, občas chytal se mnou. Při již zmíněném mapování dna se na břehu objevila osoba. Zajel jsem na loďce ke břehu, seznámil se s kamarádem mého kamaráda Mildy, nasedl do lodě, Amy nechal na břehu a jel se pokusit usadit kameru na dno. Po pár mávnutích vesly jsem uslyšel šplouchanec připomínající vyskočení cca 60cm kapra. Říkám si, kapr a jak blízko u břehu. Podíval jsem se ke břehu a nechápal jsem, co se děje,než mi to došlo. Moje věrná a svého páníčka milující Amy skočila s rozběhem do vody a zběsilým tempem si to hrnula vodou ke mně, tudíž k loďce. Tak to jsem fakt nečekal a rozesmálo mě to. Ale abych se vrátil k lovu - rozhodl jsem se nahazovat jeden prut na lavici cca 40 m od břehu na vrchol lavice do hloubky 3,5 m. Druhý prut jsem nahazoval pod lavici do hloubky 6 m. Voda po celou dobu, tj. do 12.9., měla stabilně 20°C. První záběr se mi podařilo udělat až v sobotu.

Za těch 12 dní jsem nachytal celkem dost kapříků, ale velikost se nevyhoupla výše než na 65cm. Nejvíce záběrů jsem měl na jednu kuličku boilies Oliheň dipovanou v Boost Atract s příchutí Maple cream firmy Big Carp. Vsázel jsem spíše na smrady, ale opak byl pravdou a kapříkům chutnalo sladké. Po jedenácti dnech jsem se rozhodl, že další den sbalím věci a přemístím se na jinou vodu. V tom mě ale začaly bolet zuby, že jsem ani spát nemohl. V pondělí jsem tedy místo přejezdu na jinou vodu jel domů, abych navštívil pana zubaře. Po příjezdu domů jsem si vzal jeden ibalgin (nepočítal jsem s tím, že by mě zubař vzal ještě ten den), ale po telefonické dohodě mi bylo řečeno, ať se za hodinu dostavím. Mezitím zuby přestaly bolet a pan zubař nezjistil, co mi je. Zuby opět začaly večer bolet. Vzal jsem si prášek a šel spát. Ráno jsem stál před rozhodnutím, zda trávit dovolenou u zubaře, nebo jet k vodě a bojovat. Zvítězila u mě druhá možnost, vzal jsem si jen nejnutnější věci, plato brufenu a odjel alespoň na zbývajících 6 dní v zajetí bolesti na ryby. Byla to taková tupá nepříjemná bolest, která člověka nutí pořád skousávat, čímž to je o to více nepříjemné. Snažil jsem se to přes den vydržet. Prášek jsem si bral pouze na noc, abych vůbec usnul. Po příjezdu k vodě mě vítali kamarádi Jirka s Honzou, kteří rozbalovali. Začal jsem tedy také vybalovat. Když jsem měl vše hotovo, tak jsem na radu Jirky s Honzou nakobroval 2 kg boilies Oliheň do míst, kam jsem později nahazoval. Připravil jsem si montáže a nahodil. První záběr přišel chvíli před dvaadvacátou hodinou, tudíž před stažením prutů. Byl to kapr kolem 60 cm, nechal se zlákat na jednu 20 mm kuličku oliheň dipovanou v BHA od Big Carpu. Ve středu ráno jsem vstal před započetím denní doby lovu, tudíž před šestou hodinou ranní, nakobroval jsem další 1 kg kuliček, připravil pruty a v 6 hodin nahodil. První záběry na sebe nenechaly dlouho čekat a v ten den jsem udělal kolem deseti záběrů. Další dny to bylo na počet záběrů slabší.

V pátek ráno, hodinu po nahození, jsem vytáhl lysce 75 cm, odhadem cca 8 kg na kombinaci jedné kuličky Oliheň s Fluopopem růžové barvy Fruit bomb/Mega salmon od Big Carpu a dipovanou v biogelu Casia-Javor. Na tuto kombinaci mi to jezdilo nejčastěji. Po puštění kapra a nahození jsem čekal opět necelou hodinu na další záběr a ulovil jsem šupináče 79 cm. Zdál se mi, že by mohl mít k 10 kg, tak jsem ho zvážil a nebyl jsem daleko od pravdy. Krásných 9,5 kg. O den později, předposlední den lovu v sobotu, jsem si za krásného slunečného počasí sedl na slunko, otevřel si pivečko a popíjel. Paprsky slunce příjemně hřály, zatímco ve stínu už bylo chladněji. Když jsem měl už pár pivek v sobě a nějakého panáčka lahodného višňového nápoje, který jsme cumlali s kamarády Jirkou a Honzou, mě náhle přestaly bolet zuby. Popadl jsem foťák a číhal jsem u prutů na pářící se vážky. Pořídil jsem fantastické fotečky. Potom jsem se posadil na trávu u bivaku a vychutnával si opět příjemně hřejivé paprsky slunce. V tom jsem zaslechl opět ten libý tón mého hlásiče. Doběhl jsem k prutům a přizvednutím pravého prutu jsem rybu jemně přisekl. Pomalu jsem ji přitahoval ke břehu za občasného výpadu, kdy si odebírala přes brzdu zelenočerný vlasec. Obával jsem se, aby se mi nevyřízla v hustém travním porostu cca 20-30 m od břehu. V tomto místě se mi pár ryb překulilo a vyháčkovalo. Jen do navázání háčku Gamakatsu A1 teflon velikosti 1. Po osazení touto “kotvou“ se problém vyřešil, ryby přestaly padat. Ale i tak jsem byl ostražitý a snažil se kapra nasměrovat jiným směrem, aby do tohoto porostu nezajel. Po podebrání jsem byl mile překvapen. Po odhrnutí síť podběráku na podložce odhalila tělo 75 cm/10 kg lysce. Vynikal svou krátkostí, výškou a tloušťkou. Opět se nechal zlákat na kombinaci oliheň s fluopopem obalenými v biogelu. Do sobotního večera jsem ulovil ještě asi 3 kapry. V neděli jsem už žádný záběr neměl a po snídani jsem začal pomalu balit. Zuby se mi opět ozvaly 14 dní po mém návratu domů a byl to zánět dásní. Jsem rád, že jsem se rozhodl pro volbu jet opět na ryby i s bolavými zuby, než abych dovolenou strávil u zubaře. Závěrem bych chtěl poděkovat kamarádům Mildovi, Jirkovi, Honzovi, mé přítelkyni, mé sestře a firmě Carp Servis Václavík.

Přeji všem slušným kaprařům úspěšný podzim. Já v těchto dnech, kdy píšu tento článek, už mám vytáhnutého dalšího pěkného kapra, ale o tom až v dalším článku.

S pozdravem Lukáš Šolcik Šolc

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.