Návrat na Lipno

13.10.2011, autor: Vlastimil Johanides

Jak už jsem avizoval v prvním článku o Lipenské přehradě, že se sem určitě letos ještě vrátím, tak se stalo. Jen z původně plánovaných čtyř dnů na konec zbyli jen dva dny, ale i tak jsem se hrozně těšil. Na Lipno konkrétně do Černé v Pošumaví jsem dorazil ve středu večer chvíli před půlnocí a to za mírného deště. I v tomto nepříznivém počasí jsem se pustil do veškerých příprav k lovu,abych měl vše do čtvrté hodiny ranní připraveno, poněvač se jedná o svazovou vodu, musíme zde dodržovat denní doby lovu. Přípravy jsem dokončil někdy kolem třetí a tak mi nezbývá nic jiného než tu hodinku ještě počkat. Ve čtyři hodiny nahazuji pruty,ale jen ze břehu, poněvadž ještě neustále prší.

Po zhruba tří hodinovém spánku, pochopitelně bez záběru se probouzím do krásného slunečného rána a tak vyrážím na vodu abych našel ty správná místa k chytání. První místo se mi daří najít asi dvě stě metrů od břehu a druhé zhruba na sto šedesáti metrech, obě tato místa jsou od sebe vzdáleny asi padesát metrů. Dno na tomto místě je mírně bahnité z menšími i většími reliefi dna s hloubkou kolem šesti metrů. Prostor mezi těmito označenými místy zakrmuji pěti kylogrami krmení tvořený ze 2,5 kilogramů pelet různých velikostí a to od pstružích pelet až po pelety o velikosti 24 mm. a 2,5 kylogrami boilies a to příchutí ryba-banán a oliheň o velikosti 20 mm. asi jeden kilogram tohoto boilie řežu na půlky a zhruba jeden kilogram na čtvrtky a zbytek nechávám v celku. Tím získám krmení o různých velikostech, tvaru a váze. Takto připravené krmení pak rozhazuji zásadně rukama po hrstech v úseku mezi označenými místy k lovu a to do různých směrů a vzdáleností. Od tohoto způsobu krmení si slibuji, že mnohem více zaujme kapry a tím je donutí i k většímu hledání potravy a pochopitelně i k větší žravosti,tu díš i k menší opatrnosti. Ale nebojte se experimentovat i s nastraženým boilies, mě osobně se osvědčili kombinace boilies 20 mm. se 14mm. plovoucím boilies a to rozlišných příchutí. Nebo vyvázat jen dvě až čtyři půlky boilies a to také různých příchutí, ale i ořezané boilies do různých nepravidelných tvarů dobře funguje.

Nicméně, asi po čtyřech hodinách od zakrmení přichází první záběr a tak přikrmuji dalšími dvě mi kilogramy směsi různých pelet a boilies. Další záběry na sebe nenechávají dlouho čekat a já tak zdolávám kapry s váhou v rozmezí od 3 do 6 kilogramů. Do večera tak zkrmuji asi 15 kilogramů boilies a pelet. Na večer však měním úplně strategii a vyvazuji pod háček hned tři dvacítkové koule olihně,abych tak eliminoval záběry od malých ryb. Kolem 23 hodiny přichází hodně opatrný záběr. Výsledkem byl krásný šupi Lipeňák o délce 88cm a váze 14,80 kg. Jen škoda, že už se blíží půlnoc a já musím pro dnešek ukončit lov,abych se opět nedostal do křížku s místní rybářskou stráží. Ve čtyři hodiny ráno jsou už zase pruty ve vodě,ale první záběr přichází až kolem desáté hodiny a od té doby to nepřetržitě jezdí každou půlhodinu, jen škoda že jde o menší kapry s váhou do 6 kilogramů, ale tentokrát jsou kapři tak při chuti, že sbírají koule o různých velikostech i dokonce množství vyvázaných pod háčkem. Proto jsem se rozhodl víc už nekrmit a pouze jenom ke každé vyvezené montáži přihazuji jen pár kuliček boilies. Už během dvou hodin záběry ustávají a já pořád doufám, že přijde ten vysněný záběr od velikého Lipeňáka,ale bohužel se tak nestalo a kolem 19 hodiny už přestali kapři brát úplně a tak se pouštím do balení a za nedlouho opouštím tuto velice zajímavou lokalitu a mířím směr domov.

S pozdravem Vlasta Johanides.

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.