Mé techniky a metody lovu

25.8.2011, autor: Pavel Šrámek

Moderní lov kaprů je, i když se to nezdá, jednoduchý. Při sestavování olůvka, obratlíku a háčku platí několik zásad. Co nejjednodušeji, a přitom mít stále na zřeteli zvyklosti kaprů při krmení. Tím mám na mysli přijímaní potravy. Kapři malé částice potravy obsažené v písku nebo bahně nabírají plnou tlamou ze dna a třídí je na poživatelné a nepoživatelné. Potravu nasávají ze vzdálenosti až 15 cm. K tomuto patří i boile či pelety. Znamená to, že je třeba použít extrémně jemně pletené návazcové materiály. Při nastražení boilie se nasadí na háček z boku, takže špička zůstává volná. Velikost háčku by měla být relativně větší, aby jeho špičce při záseku nevadilo umístěné boilie.

Celá montáž musí být konstruována z hlediska olůvka jako samozasekávací systém, protože pichlavé boilie kapr opět vyplivne a my bychom nemohli zareagovat. Když kapr zpozoruje po nasátí nástrahy svůj omyl, chce nástrahu rychle vyplivnout. Přitom se volná špička háčku dostane ihned do kontaktu s kapří tlamkou. Každý následující kaprův pohyb háček bezpečně zasekne díky těžkému, pevně ležícímu olůvku. Následuje okamžitý únik s panickým odvinováním vlasce skrze průběžný indikátor záběru.

Vlasová udice, jako druhá možnost jak lovit s pomocí boilie, je jedním z největších pokroků v lovu kaprů. Na rozdíl od ostatních způsobů upevňování nástrahy zůstává háček zcela holý. U této montáže se nástraha spojuje s háčkem pouze jemným vláknem (vlasem). Místo, na kterém se vlas přivazuje uzlem, je nanejvýš důležité. Nejvhodnější je na středu raménka háčku. To je pochopitelné, protože při nasátí nástrahy se dostává do tlamy nejprve námi nastražené boilie a háček následuje po něm. Chce-li však kapr boilie při v pichu vyplivnout, kulička se obrátí a špička háčku může vniknout do tlamy pod ideálním úhlem. Čím silněji se kapr snaží boilie vyplivnout, tím hlouběji proniká špička háčku. Malý kousek silikonové hadičky(smršťovací) pomáhá umístit vlas zcela přesně. Délku vlasu je třeba pečlivě zvolit. Ze zkušenosti by se mělo boilie háčku jenom dotýkat. Kratší vlas v sobě skrývá nevýhodu, že boilie, a to zejména větších rozměrů, překryje špičku háčku, delší pak má za následek spadlé záběry nebo se kapr zasekne na okraji tlamky a při souboji se vyřízne. Vše jsem vypiloval metodou pokus omyl.

Šrámek Pavel

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.