Grunty

6.6.2011, autor: Jaromír Kříž

Jako každý měsíc jsme podnikli rybářskou výpravu našeho Carp Teamu na nedaleko vzdálenou vodu, která je velice vyhlášená; Grunty u Brna . Tento článek nebude dlouhý, ale doufám, že zajímavý.

O tuto vodu je mezi rybáři ze všech koutů naší republiky velký zájem. Bylo důležité zajistit si lovné místo a to rezervací několik měsíců dopředu. V případě příjezdu ‚naslepo‘ je téměř nemožné najít volné lovné místo.

Příprava na tuto vodu byla dopředu jasná - vzali jsme vše, co máme vyzkoušeno, že opravdu dobře funguje. Po příjezdu jsme vše připravili a začala nejtěžší část celého výletu; najít to, co kapři chtějí. Jako první jsme zvolily pelety CARP ZOOM, boilie BIG CARP a BOILIE samo domo (domácí výroba).

Během mapování dne jsme si pokládali velice důležitou, ale zároveň složitou otázku; Pohybují se kapři v mělké či hluboké vodě? Na tuto otázku jsme dostali odpověď hned během prvního dne. Zlatá střední cesta, na hloubce okolo 2 m, byla zvolena správně. Jenže z toho nám ‚vyplavala‘ další otázka; Jak udržet kuličku boilie na protější straně, kde je prudký svah nakloněný směrem k nám a má tvrdý jílový podklad? Možná se mnoho z vás podiví nad tím, proč je to tak důležité. Toto je nejdůležitější část pro úspěšný lov. Pokud posadíme kuličku skutálí se nám na zátěž a kapr si jí ani nevšimne. Proto jsme provedli fixaci nástrahy pomocí obalovací pasty, kterou jsme vytvarovali do placky nebo kostičky. Pasta vydrží cca 2 hodiny, takže pokud je bez povšimnutí, drží nástraha na místě.

Během krátké přestávky od zavezení návnady a řádného zakrmení partiklem a boilie přišel první záběr, bohužel problematika svahu se v praxi potvrdila jako velká a po ataku ryby se celá montáž skutálela asi o metr pod zakrmené místo. Další pokus se povedl a vyplaval nám kapřík 78 cm a 8,5 kg, který se lapil na bolie samo domo s příchutí Robin Red za spolupráce firmy Carp Servis. Následovalo několik menších kapříků okolo 60cm a pár cejnů.

Noc byla podezřele klidná s několika falešnými záběry. Probudil nás Dan do velice chladného rána s teplotou asi 3°C. Jeho volání o pomoc zavinil sumec, kterému pravděpodobně omylem zachutnala kulička boilie. Po téměř čtyřiceti minutovém boji se nám naskytl krásný pohled na sumíka o délce 156 cm a váze 26 kg. Zanedlouho i na kapříka 62 cm.

Následující hodiny byly smolné v podobě několika neproměněných záběrů a pár ulovených cejnů, které nezastavily ani 2 ks boilie. Pomalu přicházela změna počasí, která byla doprovázena silným studeným větrem, který do rána neustal a to znamenalo utichnutí záběrů.

Zredukování návnad nám zúžilo výběr, proto jsme se vraceli k úspěšným nástrahám, které jsme prokládali novými chutěmi a vařenou kukuřicí, kterou jsme používaly na zakrmování.

Zanedlouho se ozvalo pípnutí a aktivní záběr. Po krátkém boji se do našich rukou odevzdal Amur, 89 cm o váze 10 kg .

Tím se nám pomalu uzavíral výlet a začali jsme pomalu balit naše vybavení. Když už mi zůstal nahozený jen jeden prut, náhle se ozval zvuk, který všichni dobře známe. A s ním se objevil finálový kapr 79 cm s váhou 9,5 kg.

Lepší závěr si už nikdo nemůže přát.

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.