Změna místa, ryba jistá

31.5.2011, autor: Vlastimil Johanides

Je tady květen a já se teprve připravuji na svoji první letošní výpravu. Vyrážím směr Kolín na jednu moji oblíbenou pískovnu, kde chci strávit jen já a ryby pět dní. Strategii lovu neřeším,chci si vše vyzkoušet až na místě v reálu. S sebou si vezu jen několik kilo boilies a to: Oliheň, rybu banán a casiu-javor od Aleše Václavíka. Po příjezdu k vodě volím místo na kterém jsem v minulosti ještě nikdy nechytal a v duchu jsem si říkal. "Změna místa ryba jistá". Po nezbytných přípravách, už zbývá to jediné. Zvolit ty správné montáže na které budu chytat. Na první den volím dvě úprkové montáže složené z jednoho metru olověné šňůry na 35 liber, průběžného olova o hmotnosti 90 gramů a kombinovaného návazce složeného z fluorocarbonu a pletené šňůrky a háček o velikosti 6. Na jednu montáž nastražuji boilies oliheň a na druhý casiu-javor o velikosti 20 mm. V noci mi přichází čtyři záběry, dva na oliheň a dva na casiu-javor, bohužel všechny ryby po krátkém boji ztrácím.

Asi je něco špatně, a proto na druhý den volím jiné montáže. Opět se jedná o úprkové montáže složené z jednoho metru floorocarbonu na 45 liber, průběžného olova na 100 gramů a návazce z potahované šňůrky na 25 liber o délce asi 15 cm. Háček opět volím o velikosti 6. Boilies ponechávám stejné jako předchozí den. Za celý den nepřichází ani náznak nějakého záběru a proto před večerem měním na jednom prutu boilies a to oliheň za rybu banán. Přes noc na toto boilies zdolávám dvě ryby a opět neúspěšně. Na třetí den už měním jen koncové montáže a to na obouch prutech,potahované šňůrky měním za samotný fluorocarbon na 25 liber a háček o velikosti 2. Boilies volím Casiu-javor a rybu banán o velikosti 20 mm. Třetí den se konečně dostavuje úspěch, za noc se mi podařilo úspěšně zdolat pět kaprů,tři na casiu-javor a dva na rybu banán. Čtyři kapři měli váhu v rozmezí od 10 do 14 kilo a jeden krásných 17 kilo o délce 88cm. Čtvrtý den se mění počasí a vedra střídá chladnější počasí a zesilující vítr. V této změně počasí přestali mít ryby o moje boilies úplně zájem,ale já přesto tiše doufal, že to je takové to ticho před bouří. Na večer se vítr na chvíli zklidňuje a já mám poslední šanci převést montáže před poslední nocí. Při stahování jednoho prutu dojde k poškození přednávascového fluorocarbonu a na přípravu nového není už moc času, počasí se horší z minuty na minutu a proto nestrácím čas a navazuji na šokovou šňůru před návazec z olověné šňůry na 45 liber a závěsného olova o hmotnosti 150 gramů,koncový návazec je tvořen jen z fluorocarbonu a háčku o velikosti 2. Na tuto montáž nastražuji boilies oliheň+banán o velikosti 20 mm. takzvaně na panáčka.

Na druhý prut nastražuji opět rybu banán, tento prut už zavážím za vydatného deště. Po zavezení se jdu převléknout do suchého a ulehnout do bivaku, asi po dvaceti minutách mi v bivaku začne příposlech vydávat nepřerušovaný tón, jedná se o prut s nastraženým boilies oliheň+banán. Déšť ne déšť vybíhám z bivaku k prutu a zasekávám, už v prvních okamžicích je cítit, že se nejedná o žádného drobečka. Po deseti minutách neúnavného boje se mi daří dostat kapra ke břehu, ale zde boj zdaleka nekončí, vše začíná na novo a opět to trvá asi deset minut než se mi podaří kapra dostat na hladinu, ale podebrat se mi ho ještě nedaří a tak boj opět pokračuje. Vše končí asi po 25 minutách neuvěřitelného boje, kdy se mi konečně daří navést kapra do podběráku. Už v podběráku obdivuji neskutečně široké tělo kapra. Nejprve kapra měřím a metr mi ukazuje délku 95cm a po té ho vážím na předem s kalibrované váze, abych dostal čistou váhu kapra. Netrpělivě sleduji kmitající se čísla na displeji a ty se zastavují na hodnotě 21,30 kilogramů. Mám neskutečnou radost , ale jelikož jsem byl na rybách sám nezbývalo mi nic jiného,než vzbudit kolegu rybáře, který chytal nedaleko mě, abych měl za prvé svědka a druhé mě sním vyfotit. Vše dopadlo na výbornou a za nedlouho už kapr putuje zpět do svého domova. Do rána už žádný záběr nepřichází a hned po ránu začínám balit,abych byl na oběd doma. Jen bych ještě na konec chtěl zmínit, že ty úspěšné návazcové materiály,které jsem používal, byly od firmy BIG-CARP které a lze je zakoupit na www.carpservis.cz

S pozdravem Vlasta Johanides

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.