Toušeň podruhé aneb rozloučení se sezónou

22.4.2011, autor: Jiří Gottwald a Jarda Rabiňák

Měla to být naše poslední loňská výprava a tak jsme se dohodli, že tuto výpravu pojmeme nejenom v lovecké vášni, ale i jako rozloučení s přírodou, kamarády a zhodnocením co nám lovecká sezóna přinesla za nové poznatky a objevy. Také trochu zjistit co je u koho nového, nebo co bychom mohli v příští sezoně vylepšit a zdokonalit.
Díky pracovnímu vytížení se termín výpravy posunul z původně plánovaného prvního týdne v listopadu až na poslední týden. Počasí nevěstilo nic dobrého, ale nám to bylo celkem jedno, protože bylo jasné, že jinak než v karavanu bychom 7 dní výpravy ve zdraví asi nepřežili. Teplota se již pohybovala okolo 7 stupňů a tak se bylo na co těšit. Byla domluvena návštěva našeho kamaráda Petra provozovatele soukromého revíru v Ostrově nad Oslavou. Ještě dokoupit nějaké drobnosti, něco na zahřátí a hurá na ně.

Měli jsme předem objednané místo jako obvykle. Jarda vyrazil v neděli dopoledne a já dorazil až ve večerních hodinách. Byla pěkná zima, a proto jsem se ani nesnažil připravit montáže a natož nahodit. Jarda uvařil něco teplého na zahřátí, prohodili jsme pár slov o tom, co tak asi budou kapří miláčci v tomto počasí a této teplotě vody baštit, zatopili v karavanu a hurá do hajan. Říká se “RÁNO MOUDŘEJŠÍ VEČERA”.

Hlavně jsme chtěli na této další vodě vyzkoušet nové boilie řady QUATRO s příchutí Banán-oliheň a Ořech-pomeranč z kuchyně CARP SERVIS Aleše Václavíka. Ráno jsem dlouho přemýšlel, jaké místo k lovu zvolit, zda lovit na volné vodě s hranou která padá do 8m a nebo směrem k ostrovu mezi kterým je dlouho mělčina 1,5-2m.Ta přechází těsně před ostrovem na hloubku do 7m.Na tomto místě jsem si při minulé výpravě velice krásně zachytal, takže jsem se nakonec rozhodl pro toto místo.

Jarda si zvolil své oblíbené místo s hranou 6m. Protože foukal celkem silný vítr, bylo velmi náročné sednout do člunu, chopit se vesel a zajet prokrmit naše lovná místa. Pokud jsme ale chtěli, aby naše výprava byla úspěšná, nedalo se nic dělat a vyrazit. Nezbylo mi nic jiného, než se tohoto úkolu zhostit. Jarda mezi tím uvařil výbornou kuřecí polévku, která přišla ve velmi sychravém počasí vhod. Mimo chodem, musím říct, že Jarda je velmi dobrý kuchař a jídelníček vždy nechávám na něm. Ale zase zpět k rybolovu.

Voda byla celkem chladná a tak jsem si říkal, jestli nástrahy o velikosti 20 mm nebudou příliš veliké. Jarda chytal na své oblíbené pelety od firmy Carp Zoom a zkoušel boilie Quarto. Nejvíce záběrů přicházelo na nástrahy menších rozměrů, proto jsem zkusil boilie upravit na menší rozměry různých tvarů. Nakonec se potvrdilo, že to byl dobrý nápad.

Mezi tím dorazil náš kamarád Petr a bylo veselo. To jaká následovala v dalších dnech rumová vánice a vynikající jídelníček už mohu jen vzpomínat. Na svůj příjezd bude zřejmě dlouho vzpomínat i Petr to asi ale ne v tom nejlepším. Než si stačil připravit montáže a věnovat se lovu, posilněn rumovými pralinkami zjistil, že si dveřmi od auta přerazil špičku od prutu, na začátek moc štěstí nebylo, ale zase to vyhrál potom.

“Já to říkám, že pozor na rum, ale vše není jen o rybách“.

No já jsem měl co říkat, protože mně se povedlo něco podobného jen s tím rozdílem, že to bylo při náhozu.Ale co, se ztrátami se musí občas počítat. A tak nezbylo, než tyto ztráty řádně zapít. A hned bylo veseleji.

Petr nám povyprávěl situaci na svém revíru spojenou s podzimním výlovem a zajímavou rybí osádkou. Je dost časově zaneprázdněn se svým revírem a tak se bohužel na rybách setkáváme až v pozdních podzimních měsících, ale za to to stojí, protože to je člověk se srdcem na správném místě. Jarda s Petrem připravili výborné bramboráčky s vepřovou směsí a já umyl nádobí.

Nejen o rybolovu jsou rybářské výpravy. Po týdenní výpravě jsem si uvědomil, jak je důležité mít kamarády na které se člověk může spolehnout a se kterými je sranda a člověk přijde na jiné myšlenky. Věřte, že i v tomto období nám bylo velice dobře a také jsme se s vodou krásně rozloučili. S Jardou jsme se domluvili, že takovéto výpravy budeme muset v příštím roce podnikat častěji, protože v poslední době mnohem více času trávíme prací a to se musí změnit, peníze nejsou vše. Hlavně bychom chtěli podniknout daleko více výprav a to nejenom po soukromých revírech, ale i po celosvazových vodách, abychom vyvrátili názory mnoha rybářů, že v dnešní době lze chytit trofejní rybu pouze na soukromých vodách.

A kdo si myslíte, že měl nakonec zase největší štěstí? Kamarád Petr, který se z nás všech rybařině věnoval nejméně a ze své veselé popelnice, kterou používal na rybářské náčiní a nástrahy (když jsme to viděli smíchy jsme se za břicho popadali,vylovil zázračnou kuličku neidentifikovatelné vůně a lapil nádherného lysce o úctyhodné váze 16kg.

Jarda samozřejmě jako obvykle bodoval, ale letošní rekord nezlomil, vystačil si s kapry do váhy 14kg, ale zase si na toto pozdní období velice zachytal.

Já jsem si také odnesl velice dobré zážitky s bolením hlavy, ale také jsem se pokochal s prvním úlovkem Kapra KOI

Důkazem jsou i fotky trochu jinak.

Chtěli bychom poděkovat za spolupráci a podporu firmě CARP SERVIS Aleše Václavíka

Jirka Gottwald a Jarda Rabiňák

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.