Za kapry chvíli po ledu

31.3.2011, autor: Honza Slanina

Jen před pár dny, a to doslova, byly naše pískovny ještě kompletně pokryté ledem. Smutně jsme chodili po břehu a vyhlíželi den, kdy tomu už tak nebude. Naštěstí jaro už o sobě dává vědět a z pískoven pomalu mizí ledové brnění. Na počátku týdne už slunce vykonává svůj díl práce a já se domlouvám s Petrem, že o víkendu zahájíme sezónu na řece Labi. Avšak z hor se valí sněhová voda, takže volba je jasná - jedeme na jednu z pískoven, kde byl ještě na počátku týdne led. Cestou se stavujeme pro boilies a doplňujeme zásoby o nové pop-up do firmy Carp Zoom a Big Carp z řady fluo.

V areálu na nás křičí jeden ze zaměstnanců firmy, co blázníme a kde máme běžky, že hlásí sněžení a mrazy. S úsměvem odpovíme, že máme vnitřní přímotop ze švestek z moravské produkce a vyrážíme směr pískovna. V dáli se skutečně valí temné mraky, ale znáte to. Zima byla dlouhá a popravdě myslím, že by musely padat trakaře, abychom to doopravdy zabalili. Po příjezdu zjišťujeme, že zde jsme skutečně sami. Začínáme rozbalovat bivak a připravovat věci k samostatnému rybaření. Výběr místa není žádná náhoda, ale dobrá znalost zdejší pískovny. Při takto chladné vodě je nejdůležitější, abyste měli alespoň nějakou šanci na úlovek kapra. Jde o oblast, kde se nacházejí mělčiny a vyvýšeniny, proto máme jasnou taktiku. Zatímco přes den budeme nahazovat pod mělčiny na hranu, v noci naopak přímo na mělčinu. Já na jeden prut nastražuji mini popy obalené v suchém powder dipu a na druhý prut umísťuji jednu šestnáctimilimetrovou kuličku obalenou těstem a namočenou v tekuté potravě sweat braid, která se nám osvědčila ve studené vodě. Petr rovněž použil mini popy a na druhý prut nasadil ořezanou kuličku ananas-brusinka s popem na panáčka.

Počasí se značně zhoršilo a začal padat déšť se sněhem a vše podpořil severozápadní vítr, zkrátka zima opět zlobila. Zhruba po hodině a půl se náhle ozve můj levý signalizátor a nevěřícně koukáme, jak se mi dopíná swinger k prutu a po pětiminutovém souboji podebíráme naprosto úžasného lysce. Hlavu mi bičuje směska vody a sněhu, ale i když jsem po chvíli durch, jsem ten nejšťastnější člověk v tomto nečasu. Ještě foto a rychlý návrat fešáka do vody. Opět posílám tu samou kombinaci mini popů a stále tomu nemůžeme uvěřit, avšak svatý Petr mě má opravdu asi rád. Za zhruba stejnou dobu se situace opakuje a opět naprosto nádherný lysec. Jsem šťastný a na oslavu a zahřátí si dáváme doušek z moravské domácí produkce. Do konce dnešního lovu, což je v březnu 21. hodina, máme ještě dva záběry od menších kaprů. Kdo ví, kdybychom chytali přes noc, nejspíš by jich bylo více, ale svoje papíry mám opravdu rád, takže raději neriskujeme a navíc je super úplněk, jak to nazvala média.

Nicméně za celý víkend uděláme osmnáct záběrů a z toho byli tři kapři nad deset kilo, což je zahájení, o jakém jsme ani nesnili. Navíc počasí se v sobotu umoudřilo a jaro opět převzalo vládu, proto to u nás vypadalo jako v sušárně a všude okolo jsme měli pověšené věci. Nejvíce záběrů přišlo na boilie obalené těstem a podpořené tekutou potravou Sweat bread a hned v závěsu byly popy fluo ananas od firmy Zoom. Na toto místo jsme se vrátili o tři dny později, ale evidentně se to rozkřiklo, o čemž svědčily rozsypané různé zbytky návnad okolo a později i návštěvy od rybářů. I přesto se nám podařilo několik záběrů a mně perlička v podobě šupika lehce přes 13 kg na fluopop od firmy Big Carp. V den, kdy jsme odjížděli, nás tam hned střídala jiná parta, takže se s tímto místem pro letošek loučíme, snad až příště po rozmrznutí.

Kaprům zdarec Jan Slanina a Petr Puhlovský

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.