Zimní nebo jarní kapraření?

15.3.2011, autor: Luděk Šedý

Je sobota 12. 3 2011, počasí se opravdu vydařilo, máme něco kolem 14°C a já jsem se už v týdnu rozhodl, že jakmile skončím v práci, jedu na ně! Už ve čtvrtek jsem se na tuto vodu jel po práci podívat, jestli už je rozmrzlá, nebo ji stále pokrývá led. Je sice tma jak v pytli, ale k vodě jsem se dostal docela blízko, zapnul dálková světla, a i když jsem viděl jen pár metrů, zdálo se, že led už tu není - aspoň co dohlédnu. Protože je ale voda ještě hodně studená, rozhodl jsem se,že budu chytat na feeder a na druhou udici dám klasickou průběžnou montáž s PVA.

V pátek jsem si vše pečlivě nachystal. Všechny komponenty jsem použil od firmy ZOOM a to včetně PVA punčochy, která je naprosto skvělá a rozpouští se i v těch nejnáročnějších podmínkách! Jako základ pro PVA punčochu jsem použil půlkila suché směsi, do které jsem přidal 3mm halibut peletky. Dalším komponentem byl práškový posilovač Aroma Additive příchuť ananas. Do toho jsem přidal tekutý Express Attractor - jahoda od stejné firmy. Vše jsem důkladně promíchal, lehce navlhčil a nechal asi hodinu odstát. Takto nachystaný mix jsem napěchoval do PVA punčochy s ? 25 mm o délce cca 4-6 cm.

Sobotní dopoledne jsem strávil ještě v práci, ale už kolem poledne jsem celý natěšený spěchal k vodě. Jaké bylo moje překvapení, že i přes čtvrteční průzkum jsem nyní za světla na třetině rybníka ještě pozoroval led. Přestože bylo teplo, foukal velmi silný vítr, který na velké vodní ploše zvedal až půlmetrové vlny. Kromě dvou rybářů v povzdálí, kteří byli od rána bez záběru, jsem byl na celé velké vodě sám. Chvílemi mne přepadaly myšlenky na to, jestli jsem si raději neměl vzít brusle!

Ale nevzdávám to, když už jsem tady, tak to přeci zkusím. Jednu udici nahazuji kousek od břehu s krmítkem a bílými červi. Druhou, s kmenovým vlascem ? 22mm a kaprovou montáží s PVA punčochou navlečenou přímo na návazci, nahazuji co nejblíže k protějšímu břehu, ze kterého se nesmí lovit. Jako nástrahu volím měkčené peletky ZOOM Amino Soft Hook Bait nadlehčené stejně velkou pěnou a cca 1 cm za háčkem umísťuji broček, aby nástraha byla asi 2 cm nade dnem. Takto připravenou nástrahu celou dipuji ve žhavé novince (FLASH BOOST-příchuť Fruit bomb salmon), kterou firma Václavík ve spolupráci s anglickou firmou Big Carp poprvé uvádí letos na český trh. Tuto novinku jsem poprvé viděl na letošním pražském veletrhu a velmi mne zaujala. Jedná se o velmi tuhý dip, který je extrémně těžký a z nástrahy padá na dno, odkud není ihned odnášen, takže má dostatek času se vsáknout do dna a vytvořit tak velkou pachovou stopu.

Po první půlhodince přichází na kaprovou udici záběr ve stylu padáku. S nejistotou přisekávám, protože moc nevěřím tomu, že by to snad opravdu mohl být záběr, spíš počítám s tím, že mi montáž v obrovském větru a vlnách posunula. Ale jaké je moje překvapení, když na vlasci ucítím odpor. A to ještě nevím, že tento první kapří návštěvník byl teprve první v řadě, která končí teprve s úlovkem číslo sedm!

Co mě však zcela dorazilo, bylo, že všechny záběry bez výjimky jsem dostal na kaprovou udici a na feder ani ťuk. A to jsem na feder během celého půldne vyzkoušel všechny možné nástrahy - od červů přes hnojňáky až po rohlík. A voda měla pouhých 4°C! To už jistě nebyla náhoda, je myslím zřejmé, že v mém úspěšném rybaření sehráli hlavní roli nové dipy Big Carp, které fungovaly i v takto extrémně studené vodě. Pan Václavík uvádí na trh mnohem širší sortiment této firmy a já se už moc těším, až je všechny vyzkouším. A vám všem vřele doporučuji to samé.

Se skorojarním pozdravem

Luděk

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.