Podzim na řece

31.1.2011, autor: Mirek Kadlec

Minulý rok byl pro mne, co se týče chvil strávených u vody, možná ten nejhorší za poslední tři roky.
Pracovní vytížení v loňském roce bylo enormní a když už byla chvilka volna, tím mám na mysli jeden volný víkend, tak se zase nedalo lovit kvůli vysokému průtoku řeky.
Měsíce ubíhaly jako voda v řece a už opět padá listí ze stromů. Neskutečně ten čas letí a já bilancuji těch několik chvil strávených u vody a krom šupíka, který vážil krásných šestnáct kilogramů a kterého jsem ulovil na konci března na jedné svazové pískovně, se můj notes, do kterého si zapisuji úlovky, nemá až na dva kapry nad deset kilo čím pochlubit.
Smutný pohled, ale i tak se může zaplatit daň pracovnímu vytížení. No nic.
Je tady konec měsíce října a já si v práci vyprosil pět dní, které jsem hodlal obětovat řece.
Stav i průtok řeky v pořádku, počasí podle meteorologů taky v pořádku, žádné hlášení dešťů, slunečno a větrno s teplotami od 12 do –3 stupňů. Krása.

Rozhodl jsem se lovit v místě, kde sedmdesát metrů od břehu je potopený kamenný val a kde se budou kapři určitě vyskytovat, neboť se nám v letech minulých zde podařilo pár pěkných ryb ulovit.

S sebou jsem si vezl 14kg boilies od Aleše Václavíka, na které s úspěchem lovím od roku 2006.

Toto boilie mi přineslo řadu úspěchů a vděčím mu za osobní rekord šupi 96cm 18,5kg, to je dobré vysvědčení pro člověka, co chytá na svazových vodách a neuznává rekordy od kolegů, co loví na vodách soukromých. Ale takový už jsem. Prostě mám rád vody svazové, které nám mají ještě co nabídnout. ZATÍM!!!

Ale zpět k vodě.Teplota vody byla okolo deseti stupňů a tak jsem zvolil boilies Nutrix a to Casia/Javor 20mm a Kořeněné Jablko rovněž 20 mm po 7 kg od každého druhu.

Jelikož jsem se rozhodl lovit za tarasem směrem na koryto řeky, musel jsem použít montáže s odpadávajícím kamenem, protože jsem nechtěl zbytečně přicházet o ryby. Kamenný taras skýtá nebezpečí v podobě ostrých kamenů, slávek, šnečků a pro kapra není nic lehčího, než vlasec nebo pletenku o tyto vodní živočichy a kameny lehce přeříznout. Po zaseknutí kámen spadne a ryba volně vyjede na hladinu, netahá vlasec nebo šňůru po hraně tarasu a já si jí z lodě pohodlně a bezpečně zdolám.

Na lov u tarasu nebo za ním, jako v tomto případě používám 10 m šokové šňůry Matrix Pro na 27,2 kg/60 lb od Sufixu a 1 – 1,5 m šňůry s olověným jádrem stejné značky, která krásně kopíruje dno. Na řeku používám co možná nejtěžší. S malou pevností tato šňůra neplní na řece svůj účel. Vyzkoušeno.

Při sestavování montáží jsem kladl důraz na pevnost návazcové šňůrky a ostrost háčků. Nejvíce se osvědčil Kameleon od Sufixu, který používám asi nejčastěji a háčky jsem zvolil Korda Wide Gape vel.4 a Carp System system K.vel.8 . Na každý háček jsem použil rovnátko ze smršťovací hadičky a broček na zatížení šňůrky, který jsem namáčkl asi šest centimetrů pod háček, který se tak ještě lépe otáčí do kapří. Jelikož mám montáže položeny mezi kameny je nutné po každém zdolání ryby nebo vytažení sestavy zkontrolovat ostrost háčku a popřípadě háček přibrousit nebo vyměnit za nový. Jistota je jistota.

Za pět dní lovu jsem ulovil na tomto místě 18 kaprů. Nejtěžší kapr byl šupináč 12,2 kg. Pokoušel jsem kapry selektovat tím, že jsem nastražoval dvě 20 mm kuličky pod háček, prodloužil jsem i délku vlasu až na sedm centimetrů a svoje montáže pokládal mimo krmná místa, nepovedlo se odlákat menší ryby od nástrahy, která z mého pohledu a úsilí patřila větším „klukům“. Na druhou stranu jsem si nemohl přát nic lepšího než bylo tohle kapří šílenství. Kapři najížděli pravidelně ráno kolem deváté hodiny a druhé kolo začínalo se soumrakem po sedmé hodině večer. Byla to krása.

Krom pánů kaprů se přiživilo i pár tloušťů a cejnů, kterým tyto nástrahy nejsou cizí a jsou pravidelnými návštěvníky na krmných místech. Ještě na břehu řeky jsem při balení věcí sliboval kaprům, že se v listopadu uvidíme, ale při návratu do pracovního procesu zjistil, že už se nikam do konce roku nepodívám. Škoda.

Doufám, že nová sezona a rok 2011 přinese více výprav a zpráv od vody než ta loňská.

Přeji Všem slušným rybářům ty nej úlovky v nové sezoně a pamatujte, že“rybu kterou nepustíte, už nikdy nechytíte“

Za Carp Servis Team

Mirek Kadlec

P.S. Uvidíme se na našem stánku Carp Servis na výstavě FOR FISHING 2011 - Praha Letňany 24.2.2011

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.