Mini versus Maxi boiles

14.9.2019, autor: Honza Slanina

Článek Honzi Slaniny o velikosti boilies na háčku

Mini versus Maxi boiles

Na pořádného kapra se musí dát pořádná koule nebo snad ne?

Poslední roky se mi spíše osvědčuje dávat menší průměry koulí, jednak má člověk více záběrů a navíc zcela určitě není pravda, že na malou kulíčku nepříjde velká ryba, spíše naopak. Jednak je to podle mě pro rybu přirozenější a také to hlavně nejspíš působí i pro rybu důvěrihodněji. Stačí se podívat na nějaké video, kde jsou podvodní záběry a teprve člověk vidí, kolik ryb to stačí vzít do pusy a jak to neustále ocucávají, než se většinou chytne kapr. Logicky dojde k úbytku boilies a kolikrát, až když je z řekněme 20mm boilies třeba 12mm, pak tehdy právě přichází záběr.

Dost často se s tím setkávám na řece, kde vyloženě jsou období, kdy ryby chtějí pouze malé průměry boilies. Možná to je dané i řekněme zkušenostmi větších ryb, které se už několikrát chytly a tradiční 20mm bolies pro ně není tak důvěrihodné a čekají až se více rozmočí či ho ostatní druhy ryb a menší kapři trochu opotřebují, než se stane pro ně důvěrihodný. Vzpomeňte si, kolikrát vám zafungovalo hodit stejnou kuličku boilies, na kterou jste před tím ulovili kapra na zpět rychle do vody. Nevím jestli to bylo opotřebením nebo ostatní kapři jen cítili, že už to měl jiný kapr v hubě, a tak to bylo pro něj důvěrihodné. Vlastně o tom dost uvažuji až poslední roky a to díky mé přítelkyni Martině. Aktivně chytá kapry třetím rokem a tudíž přišla k rybařině absolutně nepolíbená fenoménem boilies. Právě její způsoby nalíčení boilies, kdy dala třeba 20mm potápivé boilies a k tomu dvě 10mm pop-up nebo klasického sněhuláka z dvou potápivých bolies a jedné pop-up atd. Prostě kombinovala a hrála si jak z velikostí návnady, tak i s kombinací příchutí. Ze začátku jsem si říkal, co to tam zase dala, ale když se jí na to začaly dostavovat výsledky a nejen to, kolikrát tento netradiční způsob nastražení boilies bylo to jediné, co fungovalo.Začal jsem i já více o tom přemýšlet.

Když jsem si to položil na kraj do vody a koumal, jak se to vlastně chová, byl jsem kolikrát překvapen. Někdy to byl takový, řekněme připitomělí panáček a jindy zase se nepatrně vznášel nad dnem. Dalo by se říci, že si nevědomky dělala balanc montáže. Další věc, která silně ovlivňuje chování návnady je i dipovaní či boosterování či obalovaní a dále to je i materiál návazce,z kterého je vyroben. Já poslední roky chytám hlavně fluocarbon a k tomu háčky typu C-Shank od Delphin, zatímco Martina má radši pletenou šnůrku s háčky co mají širší oblouček. Letošní jaro bylo pro mě bezkonkurenčně nejlepší za 25 let co jse věnuji lovu kaprů. Podařilo se mě nachytat spousty kaprů a několik pro mě opravdu výjmečných svazových krasavců. Celé to mělo hlavně na svědomí naše feeder boilies v boosteru Mrtvý korýš. Toto 14mm bolies společně s pop-up Mořská panna bylo doslova magnet na kapry a darovalo mě spousty dnů plných adrenalinu a radosti z lovu. Používal jsem zmiňovanou montáž z fluocarbonu a jestě to obalil v obalovací pastě mrtvý korýš a to celé házel s pva punčochou. Ta byla naplněná buď pstružími pelety nebo pelety mrtvý korýš či jejich kombinací a vše sem ještě zalil boosterem Mrtvý korýš. Ze záčatku se panáček jen povaloval na dně,ale jak mizela obalovací pasta postupně se zvedal a já docílil rěkněme balanc montáže, která byla pro kapry důvěrihodná a fungovala neskutečným způsobem.

Takto jsem chytal až do půlky léta a v mé výbavě už nesmí nikdy chybět ani krabičky s těmito malými zázraky. Na druhou stranu jsou zase období, kdy naopak přitvrzuji a dávám na prut velké návnady. Velmi jsem si oblíbil montáž na sněhuláka, která není tak moc rybáři používaná a dle mě kapři v ní nevidí takové nebezpečí. Stačí se podívat, jak se zase ve vodě chová. Je to zase taková balanc montáž a panáček se jen připitoměle houpe, místo aby pevně stál ode dna. V současné době pracujeme na konceptu,který využívá tyto poznatky a brzo se objeví v našem sortimentu novinka, kterou spousta z vás přivítá. Vím, že spousta kluků z teamu chytá naopak jen velké boilies jako například Milan Trešl, který chytá hodně na montáž 3 krát 25mm na dno,jak tomu sám říka autobus.A i já občas rád šáhnu po větších koulích.Zvláště,když chci chytat jen z pva pytlíkem. Ten naplním menšímy pelety do čtvrtky, vložím montáž s dvěmi 25mm boilies, dosypu do plna a zaliji boosterem. Pak nasliním, zamotám a zavážu pva páskou a propíchám jehlou a by tam nebyl vzduch a hned se to potopilo.Zase to je trochu jiný způsob prezentace návnady. Na vetší hromádce malých voňavých pelet se válí dvě samotné koule,takže do toho muže jít i bílá ryba nebo menší kapr, ale velké koule se v tom válí a nepůsobí, tak nebezpečně pro většího kapra, který se už několikrát chytil, protože ostatní ryby před ním to už ochutnaly. Přesně takto jsem to udělal na nedávné výpravě, kdy šlo vodou neskutečné množství travin, ktetré vítr přifoukal k našemu břehu. Montáž jsem hodil pouze kousek do břehu k největšímu koberci naplavené trávy. Bylo chvíli po 22hodině, kdy se prut se rozjel. Následoval parádní souboj a na jeho konci jsem podebral kapra,atakajucí magickou hranici,p řestože se dny před tím skoro nic nedělo a klasické montáže jen mlčely. Prostě se je pořád co učit, ale proto nás to baví. Kaprům Zdarec Jan Slanina

Malé velké nebezpečípva

naboosterovatChystaná novinka

pva na vyvážku na sněhuláka

Magická hranice30minut po sobáku Martiny

Martiny osobák

Ten den Byl Mrtvý korýš k nezastaveníBig máma

První letošní na korýše

Noční mamka

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.