Podívat se pravdě do očí

8.12.2010, autor: Jiří Rykr

Tímto článkem bych chtěl navázat na výpravu, která vlastně byla určená výhradně amurům, a jak to někdy bývá, nemůžete si určit, kterému druhu vlastně vaše nástraha zachutná. Na místo, které jsem měl určené pro lov amurů, se nastěhovalo kapří komando a každý závoz montáže po deseti i méně minutách znamenal dalšího kapra. Do doby, kdy bylo denní světlo, jsem to vydržel, potom mě únava přemohla a já jsem i druhý prut přemístil z druhého břehu na svou stranu, kde jsem měl nastražený prut na boilí z řady IQ-AZ. V poslední době se tady, na našich vodách stává , že boilí po několika hodinách zmizí a my máme celou dobu nastražené udice úplně zbytečně. Nevím, kolik rybářů se věnuje této problematice, ale mně osobně tento problém začal vadit. Tento problém jsem začal zkoumat podrobněji co se týče doby rozkladu, tak i co tento problém způsobuje. Už druhým rokem je mi v takových situacích velkým pomocníkem podvodní kamera, která vám s takovými problémy pomůže.

Třeba v loni na podzim v listopadu, když už voda měla pouhých 9°C a já byl týden na rybách, mně odhalila, kdy vlastně ryby přijímají předhozenou návnadu i nástrahu a mohl jsem přizpůsobit jak množství krmných dávek, tak dobu krmení a zároveň jsem nemusel spekulovat, zda ryby přijímají potravu v noci či nikoliv. Zpátky ale k problému ohledně mizení kuliček z našich háčků. Hodně rybářů zanevřelo na některé výrobce, a to i na firmu Carpservis , ale určitě nikdo z vás nezkoumal tuto příčinu podrobně. Nejvíce mě mrzí, že spousta rybářů jen pomlouvá tyto produkty a neuvědomuje si, že pokud by výrobce chtěl něco šidit, vlastně ublíží nejvíce své firmě a přijde o své zákazníky. Konkurence je v dnešní době veliká a nemyslím si, že by toto nějaká firma dělala úmyslně. Musíte si ale uvědomit, že tyto produkty vyrábějí většinou lidé, a ti také nejsou neomylní. Hodně rybářů raději pomluví firmu, že vyrábí nekvalitní boilí, ale je to lenost spojená s pohodlností někoho pomluvit, než zjistit příčinu a řešit tento problém i třeba s majitelem firmy, který tyto produkty vyrábí. Já osobně pokud tento problém nastane, častěji kontroluji svojí nástrahu a dokrmuji raději v menších dávkách.

Pomocí podvodní kamery jsem kontroloval krmná místa během lovu a zjišťoval jsem, že kuličky na krmných místech nebyly a nebo byly poněkud menších průměrů než původně. Hodně rybářů si myslí, že toto způsobuje rozpad boilí ve vodě, ale toto vyvrátím . Samozřejmě, že jsou výrobci boilies, které svými recepturami udělají z kuliček takové těsto ( nebo jak bych tuto směs nazval ), které se zdá svým složením pro tyto vody jak stvořené, ale chtěl bych vidět tyto místa po jejich nezkonzumování rybami. Tyto kuličky, pro mě jako gumové nástrahy, nepouštějí do vody žádná arómata a různá dráždidla, protože jejich složení to vůbec nedovolí a nebo v nich ani nejsou. Podle mě jsou to pouze navoněné kulaté kuličky, co lákají ryby pouze na aróma a rybě vůbec nic nedají, co se týče vitamínů atd. Škoda že nejde z mé kamery udělat detail kuliček, které se nacházely na dně jedné pískovny po pár dnech nevšímavosti zdejších kaprů. Kuličky byly naházené rybářem ,který chytal vedle mě. Tyto kuličky ležely poněkud v zaplísněném stavu, obalené chomáčem plísně, a to jich tam opravdu pár leželo. Hlavní příčina mizení kuliček spočívá v tom, že na vašem místě se nachází opravdu veliké množství potěru, malých rybek, škeblí a v některých případech i raků. Hodně dlouho jsem nevěděl, co způsobuje mizení, pokud je kulička po pár hodinách o hodně menší v průměru. Moje teorie se potvrdila na letošní výpravě na Vltavské kaskádě, kdy jsem musel převážet své pruty každé čtyři hodiny, a právě v noci byl tento problém nejhorší, co se týkalo zmizení kuličky z háčku. Když jsem jednou jel za kaprem, který mi uvázl v potopeném stromě nedaleko břehu pod skálou, zaujalo mě neustálé drobné šplouchání v těsné blízkosti skály, kde se nacházela malá mělčina cca 1 m. Po vyproštění kapra z vázky mně to nedalo a rozsvítil jsem čelovku a na mém krmném místě se nacházelo obrovské hejno malých rybek, které se tlačily po mém příjezdu těsně na skálu a připomínalo to tření ryb. Nedovolím si odhadnout množství , ale nejednalo se o pár stovek rybiček, protože přes den jsme s Honzou uviděli obří hejna, kde jich plavaly snad tisicovky. Tyto rybky na mém místě úřadovaly a moje kuličky tak dlouho atakovaly, až z nich nezbylo vůbec nic.

Toto se potvrdilo na té samé vodě, když Honza také vytahoval své udice po pár hodinách s obavami z jejich zmizení, ale bohužel neměl vůbec toto boilí atakované, natož zmenšený průměr. Tato zkušenost mě posunula další krok kupředu, protože Honzovy udice ležely ode mne cca 200 m a v hloubkách 3.5-5 m, kde se tyto potvůrky nenacházely. Tady jsem se utvrdil, že pokud vám mizí tímto způsobem kuličky, jsou to vždy malé rybky. Další způsob, který způsobuje mizení boilí, je, že se na vašem místě nachází škeble, ale tady pozor na malé množství, jak se může zdát. Pomocí kamery jsem zjistil na jednom revíru na krmném místě na dvou metrech čtverečních několik desítek škeblí. Po nahození na toto místo jsem měl kuličky po pár hodinách hranaté a poněkud změněný průměr. Když se do toho přidají i rybky, nezbude tam po pár hodinách ani jedna kulička. Je také zajímavé, že se mně několikrát stalo na stejném revíru i místě, že po několika hodinách kulička byla netknuta a jindy zmizela zase mnohem dříve. Je úplně logické, pokud se vám toto stalo, asi to nebude rozpadem, jak si většina myslí. Potvrdil by vám to i Martin, o kterém jsem se zmiňoval už v minulém článku, když za námi přijel osobně p.Václavík, a o těchto problémech jsme se pobavili podrobněji. Vrátím se ještě na začátek článku k tématu lovu. Měl jsem od Aleše Václavíka IQ-AZ řady s příchutí smetana – oliheň a novou kombinaci višeň – muréna po dvou kilech. Také jsem měl na vyzkoušení ještě kombinaci oliheň/ banán, ale tuto kombinaci jsem si nechal na Vltavskou kaskádu. Po rozkrmení a nájezdu malých kaprů jsem usoudil, že se budu věnovat větším rybám a určitě si odpočnu a možná se i vyspím. Bohužel, jak se ukázalo, kapři byli při chuti, a to ještě začalo pršet. Druhý den ráno jsem musel do práce, takže jsem musel stávat v 5 hodin, abych vše stihl zabalit .Byl jsem úplně vyčerpaný z celé noci, kdy kapři byli při chuti a já nespal snad ani hodinu. Po každém záběru jsem koukal na hodiny, a i když mi připadalo, že jsem usnul na pár hodin , skutečnost byla jiná. Čas se táhnul neuvěřitelně pomalu a já měl snad po každé půl hodině záběr. Ale stálo to za to - i Martin byl svědkem, když z kapra, kterého jsem ulovil, vytékalo boilí z této řady. Bohužel Martin měl smůlu a nedostal se k větším kaprům až na jednoho, kterého ulovil už před týdnem. Štěstí spojené s výběrem místa Martinovi nepřineslo vysněnou rybu, a to že, strávil tři týdny na jednom místě, se mu podle mě moc nevyplatilo. Já jsem mu radil, ať se přestěhuje na mé místo, protože se sem už asi v brzké době nedostanu a tady by měl určitě větší příležitost na kapří štěstěnu. Bohužel, jak jsem se zmínil, zůstal na svém místě!!! Ale pít rum, to teda uměl.

Zkuste někdy přemýšlet o problémech, které nastaly a řešit je sami. Lenost a pomluvy vám ryby nepřinesou, ba naopak a raději se podívejte pravdě do očí.

Krásné zážitky u vody přeje Jirka Rykr

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.