První kaprařina roku 2018

17.4.2018, autor: Jan Rybka

Na první kapraření roku 2018 jsem se vypravil na jednu menší pískovnu kousek od Hradce Králové. Cílem výpravy bylo chytit první kapry a vyzkoušet v jarní studené vodě boilies Slunečnice a Brusinku.

Bylo krásné, slunné jarní počasí, i když teplota vzduchu po ránu dosahovala -3 stupně a vody 2-3 stupně. V odpoledních hodinách se teplota vzduchu vyšplhala na 17 stupňů a vody dokonce na 6 stupňů. Slunné počasí bylo na aktivitě ryb znát. Za 12 hodin lovu se povedly 4 záběry a z toho 4 ryby viz fotografie. Záběry se projevily jako menší jízdy a nebo padáky. Velikost kaprů se pohybovala od 45 do 57 cm. Sice žádní obři, ale hlavně první kapři. Cíl výpravy jsem si tímto splnil. Druhým cílem výpravy bylo prověřit dané druhy boilies v chladnějších jarních podmínkách.

V průběhu výpravy bylo úspěšnější boilies Slunečnice (3 ryby) a jedna ryba se povedla na brusinku. Brusinka je zimní klasika do studené vody, která umí být úspěšná i v létě. Slunečnice se naopak ukazuje, jako naprosto celoroční boilies. Určitě to bude díky jejímu složení, atraktivitě, pronikavé sladké vůni a výrazné žluté barvě. Krom boiliesu v 16 mm jsem používal několik dalších doplňků z kuchyně Carp Servis Václavík, a to Biorapid Magic Slunečnice, Powder dip Sweet Magic, Aminokomplex Slunečnice, Obalovačka Brusinka a Booster in liquid Slunečnice. Dalším pomocníkem při lovu byly připravené pva punčošky nadipované v Biorapidu Magic Slunečnice a v neposlední řadě i vlastnoručně vytvořená Sweet Magic obalovačka Slunečnice. Jsem trochu hračička, tak jsem si za pomocí všech těchto dobrot trochu hrál s přípravou a prezentací samotné nástrahy na háčku respektive pod háčkem. Boilies jsem obaloval 2 druhy vlastnoručně vytvořených obalovaček (ta do hněda je z namletého boilies Slunečnice s Boosterem in liquid Slunečnice a druhá více žlutá je za pomocí Biorapidu Slunečnice a rozemletého boilies Slunečnice). Jakmile jsem 16mm boilies obalil obalovačkou, ještě jsem ho ponořil do aminokomplexu a potom do Powder dipu Sweet magic. Vše jsem nechal trochu zaschnout, přidal pva punčošku a šup s tím do vody. Výsledná nástraha mohla dosahovat rozměru 22 mm. Za 12 h lovu jsem zkrmil 0,5 kg boilies Slunečnice v průměrech 16 a 20 mm. Celou výpravu hodnotím jako pozitivní a užil jsem si krásné slunné počasí.

Měl bych pro vás jeden typ na konec. Pokud některý výrobce nemá ve své kuchyni nějaký produkt, který chcete vyzkoušet. Myslím tím obalovačku. Nebo si chcete vyrobit něco zajímavého a jedinečného. Zkuste zapojit svoji fantazii a trochu zručnosti a něco málo zkusit sami doma. Když namelete svoje oblíbené boilies najemno třeba v kávomlýnku a přidáte 1-2 své oblíbené příchutě boosterů, biorapidů či aminokomplexů, dostanete velmi dobrou obalovačku na zatraktivnění samotného boilies příslušné příchutě a lákavou horní vrstvu, která se bude na boilies velmi dobře rozpadat a lákat ryby svou jedinečností a složením atraktorů. Vždy ale použijte výrobky od jednoho výrobce a s jejich množstvím to nepřehánějte. Všechny produkty dobře smíchejte a potom v ruce důkladně promačkejte v kompaktní hmotu. Vyrobené těsto je dobré si dám do menší uzavíratelné nádobky a dát do ledničky, aby se všechny chutě a vůně propojily a nebo ho můžete vzít ihned na ryby. To už bude na vás. Přeji všem krásné a ničím nerušené zážitky u vody.

těsto s boosteremtěsto s biorapidem

tvárnost těsta

rozemletá slunečnicepoužití obou těst

finální podoba nástrahy i návnady

použité produkty

Jan Rybka

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.