Toušeň 2010

31.8.2010, autor: Jiří Gottwald a Jarda Rabiňák

Byl tu květen a my jsme s Jirkou naplánovali další výpravu za kapry.Počasí tomu sice nenasvědčovalo že by měl být letní měsíc.Loni v tuto dobu bylo daleko tepleji, ale protože se rybářům říká tichý blázni, rozhodli jsme vyrazit opět na týdenní výpravu za krásou našich vod a především ulovit nějakého toho šupinatého krasavce.
Už dopředu jsme se dohodli, že vyzkoušíme letos poprvé soukromý revír Toušeň nedaleko Čelákovic u Prahy v letním období.Tento revír jsme totiž v minulém roce vyzkoušeli v podzimní části roku a i když jsme si pěkně zachytali, věděli jsme, že rybí populace bude v tuto dobu už značně unavená po náročné letní ofenzívě.Proto jsme chtěli zjistit, zda dokud není na ryby ještě takový tlak jestli bude jejich aktivita větší.Pro kolegu Jirku jako začátečníka to byla druhá návštěva tohoto revíru.

Byl konec května a mi konečně vyrazili.Ještě rychle zkontrolovat, jestli máme vše potřebné, hlavně dostatek nástrah a návnad, samozřejmě převážně vše od fa.CARP SERVIS Aleše Václavíka a fa.CARP ZOOM.Něco málo na zub pro nás a nezapomenout na nějakou tu lahvičku něčeho ostřejšího, co kdyby byla zima.Lovné místo jsme si dopředu zamluvili, volné mělo být po 17.hod.Na tomto revíru je lepší si místo k lovu zamluvit, aby byla jistota, že vybrané místo bude volné.Cesta utíkala díky nedočkavosti celkem rychle a konečně jsme dorazili na místo.Ještě zakoupit povolenku, samozřejmě týdenní s pravidlem „Chyť a pusť".

Naše lovné místo je umístěno na druhé straně revíru od recepce, takže sedáme do aut a míříme naproti rybářskému osudu.Ještě než jsme dorazili na námi vybrané místo musím říct, že jsem byl znechucen a asi nejenom já, protože příjezdová cesta okolo revíru je v katastrofálním stavu a problém budete mít hlavně v deštivém počasí.Už v loňském roce jsme na tuto skutečnost upozorňovali správce, ale jak je vidět nic se nezměnilo.A ještě když zaprší je to celkem problém projet, když máte karavan.Ale dost kritiky.Jsme na místě a teď už nebrání nic tomu, abychom vyzkoušeli naše osvědčené věci a samozřejmě i něco nového.

I zde se loví na tři pruty, takže jsme se rozhodli vyzkoušet osvědčené boilies a pelety masových příchutí.Já mini pelety, halibut pelety a boilies Oliheň přizvednuté pop-ups Monster Crab a kolega Jirka boilies Ryba-banán, Oliheň a mini pelety kombinované s mini boilies.Vše samozřejmě od fa.CARP ZOOM a fa.CARP SERVIS Aleše Václavíka.V průběhu týdne jsme samozřejmě nástrahy měnili podle aktivity rybích miláčků.Ještě nafouknout člun, najít ta správná lovná místa, označit je tyčovými bojkami, lehce zakrmit, jak jinak než partiklovou směsí připravenou z vařené kukuřice, pšenice a řepky a k tomu přihodit několik kuliček boilies a můžeme nahodit.

Věděli jsme, že je zde i značná populace menších ryb, jak bílé ryby, cejnů, plotic tak i malých kapříků, protože na tomto revíru neplatí pouze pravidlo lovu „ Chyť a pusť „ , ale můžete si zde rybu také ponechat.Samozřejmě vše je dané zdejším rybářským řádem a druhem povolenky.Proto jsem nechtěl lovná místa příliš překrmovat, aby se nám zde nezdržovali jen menší ryby.Ani toto pravidlo se však nepotvrdilo jako zcela dobrý nápad, protože jsme lovili i cejny o velikosti kolem 40cm na dvě koule boilií ? 16mm na vlasu za sebou.Čím větší nástraha na háčku, tím menší ryba.

Větší štěstí na pořádný záběr jsem měl jako první já.Asi tak 30min.po náhozu se ozval ten nádherný zvuk hlásiče, který zvedne adrenalin každému tichému bláznovi.Nikdy totiž není jasné, co právě uhání s vaší nástrahou.Po lehkém záseku jsem poznal, že se nebude jednat a nějakou bílou rybu.Nádherný šupináč o váze 11kg byl pro začátek krásnou vizitkou.

Po chvíli nezahálel ani kolega Jirka, ale nad 10kg se mu kapříka chytit nepovedlo.Nic méně jsem věděl,že zde budeme ještě 5 dní a tak jsem doufal v naději že kolega uloví nějakého krásného domorodce této vody.Slunce začalo pomalu zapadat a já ještě rychle zajel nakrmit lovná místa.Nastal večer, vše utichlo, ryby přestali skákat nad hladinu a jen žabí populace začala vydávat svou řeč, která nešla přeslechnout.My usedli do svých křesel, otevřeli si pivko a čekali na záběr.Do půlnoci jsem měl ještě dva kapříky tak do 8kg.Aktivita ryb v nočních hodinách nebyla nikterak velká a tak jsme usoudili, že půjdeme spát.Do rána už pak záběry nepřicházeli.

Ráno nás probudilo bubnování dešťových kapek a proto se nám nechtělo ani vylézat z vyhřátých spacáků.Nakonec jsme přeci jen vylezli, protože se ozval můj příposlech.Nádherný 13kg kapřík byl odměnou.Déšť ustal, nastal čas ranní kávy a vymyslet, co udělat, abychom přilákali větší ryby.Já jsem se rozhodl, že změním lovné místo.Zvolil jsem hranu, která padá z 1,5m do 7m.Bojku jsme umístili do 5m a zakrmili.Zde jsem vyzkoušel krmnou směs ze své alchymistické kuchyně zatraktivněnou „Anglickou vločkou“ fa.CARP ZOOM.

Kolega zůstal na svém lovném místě.Bylo vidět, že přeci jenom mám daleko větší zkušenosti jak s tímto revírem, tak lovem větších ryb, protože se dařilo.Možná to je i tím, že se zde uplatnilo pořekadlo „ZMĚNA MÍSTA,RYBA JISTÁ“.Začal jsem tahat jednoho kapříka za druhým, vše tak do 12kg a byl to koncert.

Protože jsem nechtěl aby kolega Jirka byl pouze do počtu, poradil jsem mu aby si předělal na jednom z prutů montáž s klasickým krmítkem a samozřejmě návazec na lov metodou „na vlas“.Namíchal si krmítkovou směs příchutě „Mrtvá oliheň“ z kuchyně Aleše Václavíka zatraktivněnou aroma „Big Carp“ a „Anglickou vločkou“,trochu řepky a nakládané kukuřice. Jako nástrahu použil mini boilies příchutě „Med“ s kombinací pelety „Boilie Pellets“ příchutě „Vodní hmyz“.

Tato kombinace se v loňském roce velmi dobře uplatnila.Ani v tomto případě dlouho nezahálela.Protože, ale ryby nebyly nikterak veliké, přemýšlel co s tím udělá.Rozhodl se vyzkoušet zatraktivnit nástrahy obalovacími pastami „Nutrix Profi“ a suchými dipy „Powder Dip“.Ke všemu samozřejmě přidat PVA punčochy s nakrájenými kuličkami boilies.To se naučil od mé osůbky a mohu říct,že PVA program se stal nedílnou součástí jeho výbavy.

Použití suchých dipů ho velice zaujalo.Hlavně dip s příchutí „Mrtvola“.Tato příchuť mu připomínala vůni česneku a mohu říct, že fungovala na výbornou.Po dvou dnech jsem se vrátil zpět na své lovné místo a Jirka se přestěhoval na místo mé.Hlavně chtěl vyzkoušet lovit v menší hloubce, než lovil doposud a toto místo bylo velmi ideální.Zhruba 30m od břehu se pohybovala hloubka od 1m do 1,5m a potom začínala hrana, která padala do 7m.Jirka zvolil umístění montáží do hloubky od 2,5m do 4m.Zpočátku se zdálo, že se v této hloubce nepohybuje snad ani šupina.Zato mě připadalo, že ať položím montáž kamkoliv, přijde záběr.

Jirka si začal říkat, jestli bylo moudré změnit lovné místo, ale nakonec to vyšlo a i on si nádherně zachytal.Je to i opravdu vše jen o velkém štěstí, ale i na něj se svatý Petr usmál.Začal používat na zatraktivnění nástrah krmítkovou směs do které obaloval boilie.

Dle jeho názoru zjistil, že ryby byly neaktivnější od 6 – 9 hod. a od 17 – 22 hod.V nočních hodinách přicházeli záběry jen ojediněle.

Zde pouze mohu dodat co kolega Jirka napsal na konec této naší práce, protože jsme na tomto článku pracovali samozřejmě spolu.

Závěrem mohu říct, že na této výpravě jsem se naučil co je to zatraktivnit nástrahu jak obalovací metodou, tak PVA punčochou či nití.To vše od mého kolegy Jardy.Jsem rád, že jsme tuto výpravu podnikli a věřím, že byla velmi úspěšná a to nejen z mého pohledu, ale také z pohledu kolegy Jardy i když jsme tentokrát nepřekonali váhu 13kg.

Tímto bychom chtěli poděkovat fa.CARP SERVIS Aleše Václavíka

za podporu a spolupráci.

Jarda Rabiňák a Jiří Gottwald

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.