Zelené království

8.8.2016, autor: Michal a Veronika

Týdenní výprava na hodně zarostlou svazovou vodu. Měli jsme co dělat dostat rybu na háček a potom ještě z vody. Nakonec to dopadlo úspěchem.

Hrkání kbelíčků, protřepávání lahviček a neustálé očuchávání krmení, jestli je vše, jak má být. To probíhalo celý týden před odjezdem na týdenní výpravu, na kterou jsme se tak těšili. V práci bylo těžké udržet myšlenky a soustředit se na zákazníky. Čas letí neúprosně rychle. Jen ještě zaparkovat auto na firmě a hurá do našeho už naloženého povozu a vyjet směr vybrané oblíbené místo na svazově vodě.

Místo je dostupně jen po obětování několika procházek k nanošení věcí. My to ale obětovali. Pár cest s bagáží na zádech a dvě cesty člunem. Za následek to mělo pár klíšťat v kožichu jak u psa, tak u nás. Tábor jsme měli postavený před setměním. Večer jako zlatá tečka a odměna za to úsilí jsou vždy 2 z lednice vychlazené kuželky.

Moje parťačka připravuje lože a vše kolem a já se vydávám na vodu prozkoumávat dno. Byli jsme tady den předem za světla a tak už jsem zhruba věděl, kde budeme chytat. Plán byl krmit více jednu lavici a zkusit odchytávat i nějaké místní amury na 2 pruty. Zbylé 2 pruty jsme chtěli rozprostřít na vodu. Naplánované to máme na začátku vždy hezky, ale bohužel realita je jiná.

Na lavici jsme krmili směsí partiklu (řepka, kukuřice, pšenice a půlené sladké boilie). Další místo jsme krmili pravidelně jenom kuličkami Rozpálená švestka 20 mm a Losos-Sardinka 20 mm doplněné o halibut peletky 6 mm. Poslední prut šel jenom na tvrdo na koule s Chobotnicí 20 mm. Všechno jsme měli poctivě boostrované v Lososovém proteinu Oliheň, Sardinka a CSL Rozpálená švestka.

První záběr jsme udělali ani ne tak překvapivě z lavice. Vzal si bonbonek 20 mm Citron na dno a nad ním 16 mm Skopex-Ananas -trochu ořezané do dokonalého vyvážení. Menší kapřík zahájil naší výpravu, a my jsme měli radost. Potom se začaly chytat ryby jen z hloubky kolem 5 m. Povedlo se nám chytit pěkně stavěného lysce, který fakt potěšil. Měl 79 cm a 11 kg. Vzal si Lososa-Sardinku obalenou ve stejné příchuti obalovačky. Zajímavostí bylo, že ryby reagovaly pouze na kuličky na dně, když jsme dávali panáčka nebo to chtěli nějak zvýraznit, záběr skoro nepřišel. O několik ryb jsme přišli. Ze 14 záběrů jsme vytáhli 10 ryb. 2 ryby mě mrzí, protože stály za to. Vždy po vytažení jsme měli háček obalen trávou a byla vidět jenom špička. Museli jsme zaimprovizovat a dávali jsme na háček co jsme měli. Extrudy, PVA pěnu i chleba. Voda byla fakt hodně zarostlá a ryby si hodně vybíraly, co ze dna vezmou. Když to konečně dospělo až k záběru, a potom ryba upadla, bylo to zoufalství, ale makali jsme dál.

Přes den jsme se trápili a záběry jsme udělali asi jen dva. Jeden kapřík se nechal zlanařit na 25 cm návazec nade dnem, kde se vznášela kulička Skopex-Ananas 16 mm.

Z lavice jsme byli zklamaní, protože se tam vůbec nic nedělo. Krmili jsme ji ale dál, protože jsem ji prostě věřil. Měl jsem tam odlehčenou kukuřici 2 cm na dnem. Čtvrtý den v 23:59 se to zlomilo. Pomalý padáček, potom trošku nahoru, ale bez jízdy. Zvedám prut a cítím cukání do strany, nechává se tahat ke břehu. Posvícením červeným světlem do vody se prozrazuje dlouhý amur. Jak ucítil vlnky z podběráku, začalo to. Na vodě už ticho jen u nás bordel od jeho výpadů. Nakonec skončil před objektivem. Měl bez 3 cm rovný metr a 11,2 kg, zatím můj největší. Je to opravdu krásná ryba. Poslední den a večer si zachytala Verča. Kapři začali sbírat i na patě lavici. Nic obrovského, ale pro ni ideální velikost :-P

Výprava byla parádní, chytili jsme krásné ryby a nemusejí to být pokaždé ta největší monstra. Byla to zase zkušenost chytání v hodně zarostlé vodě. Na záběry jsme si museli prostě počkat, žádná žranice to nebyla. Je to opravdu o naprosté přesnosti a důvěře, co máte pod háčkem na dně.

Hezké chvilky u vody a ať Vám to jezdí. Za Carpservis V&M Team.

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.