Kapři na sněhu

13.1.2016, autor: Ondřej Karlovský

Ahoj všichni,
o pracovním víkendu jsem si na neděli desátého ledna vyhradil pět hodin na to, abych vyrazil k vodě zahájit sezónu a pokusil se chytit kapra na sněhu. Sníh už u nás moc často nebývá, a tak bylo třeba toho využít. O tom, co za těch pár hodin zažiju, se mi ani nezdálo.

Splněný sen 10,54kg na sněhuMůj první kapr na sněhu

8kgDoubl na sněhu

Za tmy přicházím potichu k vodě, kde je krásně, bezvětří a naprostý klid. Co nejrychleji připravuji své pruty a během chvilky letí montáže s boilie Boss2 speciál Brusinka a Játra-Vanilka do vody na to správné místo. Po čtyřiceti minutách přesně v 7:43 mi jednou pípne levý prut a já napjatý čekám, co se bude dít. Během chvilky se pomalu začne ohýbat špička prutu a já neváhám a beru prut do ruky a hned od začátku vím, že mám na prutu kapra. V tu chvíli se mi rozbuší srdce a modlím se, aby vše drželo, tak jak má. Kapr byl opravdový bojovník, který mi to nedal zadarmo, ale po chvilce je v podběráku a já mám obrovskou radost, že mám prvního kapra na sněhu. Pár fotek a kapr šel hned nazpět do svého domova. Spokojený sedím v klidu, pozoruji ledňáčka, jak loví a v tom mi skoro po hodině přichází další záběr, ale tentokrát na pravý prut. Ryba v dálce vůbec nebojuje a já si myslím, že mám na prutu tlouště. Když se ryba zastaví dvacet metrů od břehu a po chvilce se rozjede proti proudu, tak už vím, že jsem se mýlil a že se jedná o kapra. Zhruba po deseti minutách se mi u břehu ukáže opravdu krásný kapr a mně se v tu chvíli strašně rozklepou kolena a soustředím se na to, abych nic neuspěchal, a jelikož jsem použil malé háčky tak, abych rybu nevyřízl takto u břehu. Kapr má stále dost sil, ale mně se v tu chvíli rozjíždí druhý prut, který je blízko vázky, a tak za rybu trochu beru a navádím jí do podběráku a hned beru do ruky druhý prut a snažím se rybu co nejrychleji otočit od vázky, což se mi daří a mezi tím přichází můj kamarád Honza, který se postaral o prvního kapra a připravuje mi podběrák na další rybu. V tu chvíli zažívám něco nepopsatelně krásného, když vím, že mám na podložce kapra, který přesahuje váhovou hranici deseti kilo, a ještě jednoho kapra zdolávám. Když podeberu druhého kapra a položím ho společně s tím prvním na podložku, nemám slov. Na podložce mám fantastického doubla na sněhu z mé milované řeky, kdy první kapr vážil 10,54 kg a druhý 8 kg. To je splněný sen, říkám si a děkuji všem svatým.

KrálSplněný sen 10,54kg na sněhu

Další dvě hodiny se nic neděje, povídám si s Honzou a jsem neskutečně šťastný člověk. Po dvou a půl hodinovém klidu přichází nádherná jízda, ale bohužel se mi rybu nedaří zastavit a malý háček se jí vyřízl s tlamky. To se holt nedá nic dělat říkám, ale i tak jsem zažil něco krásného a nahazuji pruty na poslední půlhodinu. S Honzou jsme se zapovídali a já úplně zapomněl na čas a zhruba po čtyřiceti minutách nás z naší debaty vytrhne můj hlásič a já zdolávám posledního kapra kolem 60 cm.

Nepopsatelně šťastný jedu domů a vůbec mi nevadí, že musím ještě do práce.

Za tým Carp Servis Václavík Ondra Karlovský.

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.