Štít 2015

2.11.2015, autor: Jan Blecha

Každoroční výprava na soukromý revír Štít nedaleko Chlumce nad Cidlinou se pomalu blížila, proto jsem doobjednal chybějící věci u pana Václavíka a připravoval vše potřebné k lovu.

Vše uteklo jak voda a nastal den ,,D“ – tedy den odjezdu. Mým parťákem byl hned od začátku můj táta, se kterým jsem již jednu výpravu absolvoval, ale tehdy nám úplně nevyšlo počasí a aktivita kaprů byla skoro na celém revíru nulová. Letos jsem se pojistil a vybral si rezervační místo 19 a 20, na kterých jsem očekával, že kapři budou jezdit od bagru, kde je voda zvířená a naše místa budou proto první na ráně. Obě auta nacpaná až po střechu a vyrážíme směr Štít. Po poledni dorážíme před bránu revíru, následuje vypsání povolenky a během chvíle stojíme na svých lovných místech.

Vybalujeme věci, ale stavění přístřešků musíme nechat na večer, protože silný vítr vše znemožňuje. I v podvečer vítr neustává, proto musíme přístřešky postavit ve dvou. Na místě 20 byla vidět mělčina zhruba ve vzdálenosti 70 – 80 metrů, proto obě montáže letí tam bez jakéhokoliv prokrmení a zkoumání dna. Já sedím na čísle 19. Kvůli silnému větru na vodu také nevyjíždím a naslepo nahazuji pruty před sebe. Ráno nás budí tón příposlechu a mělčina na č.20 o sobě dala poprvé vědět.Bez jakéhokoliv zakrmení z ní přišel záběr. Po krátkém souboji leží na podložce krásný kapr 94 cm o váze 15,50 kg, který zabral na dvě kuličky boiliesu Boss2, příchutě mé oblíbené Olihně. Kuličky byly předem zality boosterem stejné příchutě. Super začátek. Hladina se uklidnila, proto beru echolot, loď a vyrážím na vodu vybrat a označit lovná místa. Označuji bójí místo u mělčiny a sám si hledám místo na maximální vzdálenosti cca 300 metrů od břehu. Po zakrmení a zavezení nezbývá než čekat. Záběry chodily pravidelně jak přes den, tak i přes noc, ale pouze z okolí mělčiny. Proto jsem změnil i místo z vyvážky, ale kromě menšího kapra jsem byl bez záběru. Na konec jsem opět měnil místo a tentokrát po pozorování vytyčovací bójky dalekohledem, která se stále pohybovala, jsem usoudil, že betonové patky jsou pro ryby zajímavé a vyskytují se tu nejspíš i slávky, které asi kapři sbírají. Proto jsem montáže dával metr od nich a záběry se začaly dostavovat. Nebyly to žádní obři, ale aspoň něco. Mezi tím z mělčiny zabral kapr 90 cm a váze 11,50 kg a následně i jeseter o délce 101 cm. Tuto rybu jsem viděl poprvé na vlastní oči a musím říct, že je to opravdu krásná a bojovná ryba. Na dálce to bralo spíš jen v noci, za to mělčina jela i přes den a chycení kapři se pohybovali do délky 80 cm.

Ve čtvrtek byl klid a k večeru přišel tak silný vítr,že nám rozebral party stan, který byl naším útočištěm před sluncem, proto se celý pátek muselo sedět na slunci, avšak to naštěstí již nemělo takovou sílu. Poslední noc padla neskutečná mlha, při které jsem se při zavážení ztratil a v domnění, že jedu správným směrem, jsem se vyskytl na místě zhruba o 300 metrů jinde. Po tomto faux paux jsem nakonec své lovné místo přece jen našel. Nastal čas balení, při němž přišel jeden menší kousek, ale třešničkou na dortu byl ještě jeden krásný kapr, který zabral tři hodiny před odjezdem. Měřil 94cm a vážil 17,50 kg.

Když bych sečetl záběry, bylo jich celkem devatenáct. Šestnáct kaprů se podívalo na břeh a tři se vyřízli cestou. Délka ryb se pohybovala od 54 cm do 101 cm. Většina ryb zabrala na boilies Boss2 příchutě Oliheň, které bylo týden dopředu smočeno v marmeládě a zalito boosterem, vše stejné příchutě. Závěrem musím říct, že záběrů mohlo být víc, ale každopádně díky za tyhle. Počasí nám tentokrát celkem vyšlo až na tu čtvrteční bouři. Navíc největší radost mám z toho, že si táta docela pěkně zachytal a hned několikrát si zvedl během týdne svůj osobáček, proto bych tuto výpravu hodnotil jako velmi podařenou a budu se těšit na další a třeba přijdou i kapři nad dvacet kilo.

S pozdravem

Blecha Jan

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.