BRUSINKA OPĚT NEZKLAMALA

27.10.2015, autor: Vlasta Johanides

Koncem srpna se mi konečně podařilo vyrazit na týden na ryby do ústeckého kraje. Lokalitu, kam jsem mířil, již z minulých výprav dobře znám a vím, že se zde hodně krmí - na můj vkus až moc. Proto jsem chtěl udělat vše právě naopak, abych se odlišil od ostatních rybářů a krmit pouze doma připravenou směsí do PVA.

Asi tak týden před odjezdem jsem sesypal veškeré zbytky boilí Boss2 z dílny Aleše Václavíka, které jsem rozdrtil drtičkou od Carp Zoom. Výhodou této drtičky jsou její hliníkové hroty, které si poradí i s tvrdším boilí či peletami. Takto připravenou směs jsem zalil CSL cornkillerem a nechal několik dní vsakovat. A to bylo jediné krmení, které jsem s sebou vezl.

Jelikož panovalo neskutečné vedro, zvolil jsem místo, kde byla voda mělčí a předpokládal, že se právě sem ryby budou jezdit vyhřívat a hlavně v noci zde budou hledat potravu. Skutečnost byla ale úplně jiná.

Ryby se zde opravdu objevovaly, ale mojí potravu naprosto ignorovaly. Za tři dny se mi podařilo zdolat pouhé tři kapry s váhou tak do deseti kilo. A po zralé úvaze jsem se rozhodl přestěhovat na jiné místo, kde voda byla podstatně hlubší. Zhruba do půl hodiny po přestěhování jsem měl první záběr od kapra s váhou něco přes 12 kg a záběrů přibývalo. Do druhého dne se mi podařilo zdolat několik pěkných kaprů s váhou do 14 kg. Vše bylo na dobré cestě, ale jen do té doby, než se obloha zatáhla, začalo vydatně pršet a rapidně se ochladilo, ryby přestaly úplně brát.

Po dvou dnech vytrvalého deště, kdy jsem vyzkoušel vše možné a vystřídal na prutech několik druhů boilí, už zbývalo vyzkoušet jediné - a to brusinku, která je stavěná převážně do studené vody. Nastražil jsem 16 mm kuličku společně s 10 mm plovkou, taktéž příchutě brusinka. Po dvanácti hodinách, stále za vydatného deště, když jsem tak začal přemýšlet, jestli tam vůbec ta brusinka ještě drží, přišel konečně záběr. Boj netrval příliš dlouho, ale ryba stála za to. Podařilo se mi zdolat kapra, který měřil 83 cm a vážil 18,2 kg. Nádherný šupináč. Proto jsem i nadále zůstal u boilí brusinka a opět záběrů přibývalo. Díky tomuto boilies se mi do konce výpravy podařilo zdolat ještě několik krásných kaprů, ale dva z nich ještě stojí za zmínku jednalo se kapry 18,5 kg a o druhého metrového kapra s váhou 19,2 kg a to díky brusince.

Poslední den začalo opět panovat vedro, a tak se mi nakonec podařilo vše i důkladně usušit a úhledně zabalit, což je pro mě docela zásadní. Ti, kdo mě znají, ví o čem mluvím.

S pozdravem Vlasta Johanides

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.