Návrat na kaprařskou scénu - ve znamení krátkodobých výprav

30.7.2010, autor: Michal Stibor

Zdravím všechny kapraře i kolegy testery.V rychlosti zde zmíním, proč jsem zmizel ze scény kaprařské. Mnoho lidí mě kontaktovalo, proč jsem již netestoval pro pana Václavíka. Hledali za tím spoustu různých věcí, ale objasním, jak to vše bylo. Prodělal jsem několik vážných zdravotních komplikací, a tak jsem na ryby nejezdil a po pravdě v té době ani na to nebyla nálada něco někomu vysvětlovat. Spoustu lidem jsem na to odpověděl, ale chci, aby i tady bylo vše řečeno, tak jak to bylo. S panem Václavíkem jsem ukončil spolupráci, jelikož jsem věděl, že moje léčení nebude chvilkové, a tak jsem nemohl psát články ani sem posílat fota ryb. Proto jsme to ukončili do doby, než se dám zase do kupy a budu zde zase moci prezentovat. Je pravdou, že se mi naskytla nějaká nabídka, ale vše jsem promyslel a vrátil se zpět pod křídla této firmy. Jakmile jsem vše prodělal, kontaktoval jsem pana Václavíka a ten mě znovu přijal, za což jsem mu moc vděčný a budu se snažit zase psát články, které se vám snad budou líbit. Všem moc děkuji, kdo mne kontaktoval a snad jsem vše srozumitelně vysvětlil a těším se na další debaty o rybách. Moc mi to v ty perné dny chybělo. Všem přeji nádherné chvíle strávené u vody, spoustu krásných úlovků a hlavně: chraňte si své zdraví, je to opravdu to nejcennější, co na světě máme.

Mé články budou pokračovat ve stejném duchu, jako tomu bylo dříve a to v duchu velmi krátkých výprav. Kdysi jsem zmiňoval proč zrovna krátkodobé výpravy. Je to na popud toho, že jsem slyšel a kontaktovala mě spousta lidí, že na vltavské kaskádě se nedají nachytat pěkné ryby a natož za den či dva. A druhou mojí alternativou bylo to, že je mnoho lidí, kteří nemají čas na rybách strávit v kuse několik dní ať již z důvodu práce nebo rodiny. Do této kategorie patřím i já, jelikož podnikám a máme 2 malé syny. Z těchto důvodů jsem rád, když se k vodě dostanu alespoň na jednu noc, ale i to bohatě stačí na ulovení krásné ryby. Vše vždy ladím dopředu, abych se potom na místě s mnoha věcmi nezdržoval, jelikož když jsem tam jen na 24 hodin, musím využít každé minuty a nezdržovat se něčím, co jde si připravit v klidu doma. Připravuji si návazce, ale i potom na místě vše dolaďuji k mé spokojenosti. Dále nějaké krmení, ale hlavně doma vím, kam pojedu a dopředu se snažím vymyslet nějakou strategii.

Lovím většinou na mých dvou místech, a tam to velice dobře znám a doma zvažuji strategii - jestli budu zavážet nebo odhazovat a podle toho vše přizpůsobím. Obdobným způsobem kladu veliký důraz na výběr nástrahy a její velikost a umístění. Co se týká výběru boilie a velikosti, volím podle ročního období a způsobu, jakým kapři reagují na potravu. Z jara a na podzim volím menší průměry boilie a v létě pak větší a mnohdy 2 kuličky za sebou 24 mm i více na jeden prut a na druhý 1 nebo 2 kuličky 20 mm. Není tomu ale vždy stejně; jak jsem již zmínil, vše dolaďuji na místě podle toho, jak ryby reagují atd…..Mnoho dalších faktorů ovlivňuje mou taktiku a mohu říci, že nikdy není úplně stejná. Vždy se snažím vymyslet co nejlepší taktiku na přelstění velkých kaprů. Někdy se to daří dobře, jindy zase vůbec, ale o tom to je a to je na kaprařině to krásné -nikdy nevíme, jak to vše dopadne. I ten nejhorší a nejmíň vyvedený den se během chviličky může změnit na velmi úspěšný. Nechce to nikdy ztrácet naději a hlavně člověk musí věřit všemu, co dělá a věřit boilie, na které chytá. Důvěra v naše nástrahy a jejich prezentace je velmi důležitá věc.

Další výprava na Vltavskou kaskádu se uskutečnila v květnu. Když jsme dorazili na místo, voda byla lehce nad normálem. Bylo vidět asi tak do 3 metrů. Jeden prut jsem zavezl asi do 2.5 metrové hloubky a druhý asi do 2 metrů. Krásně jsem viděl, jak mi leží sestava na dně. Lehce jsem zakrmil každé místo asi 30 kuličkami boilie. Koncová sestava vypadala následovně: asi 50 až 60 cm dlouhé návazce, háčky vel.číslo 6. a číslo 2, vlasová rovnátka jsem použil červíky plus kroužek. Kousek pod háček jsem dal broček pro lepší systém kvůli zaseknutí a místo olova kámen na gumu. Na jeden prut jsem dal boilie 2krát 24 mm a na druhý prut 1krát 20 mm. Šňůru jsem použil od Sufixe kameleon 25 lb. Po cestě ještě spouštím 1 neb 2 back laid kvůli tomu, aby na dálku nebyl vlasec vyšponován těsně pod hladinou. Do večera se nic nestalo. Jak se tak blížila tma, postupně se ukazovaly kapři v místech, kde jsem měl zavezeno a občas se tam hodil pořádný kus. Byl jsem pln očekávání a každou chvilku jsem čekal jízdu. Říkal jsem si: „Ukazují se tam, musí to přijít, tak to přilep!“ Hypnotizoval jsem pruty, jako to dělám dost často a nic. Šli jsme si lehnout do bivi. Zapínám příposlech a povídáme o rybách nekonečné debaty.

V tom mi pípne příposlech a zase a já mažu takovou rychlostí do prsaček a rychle k prutům. Když dobíhám ke stojanu, vidím pravý prut, jak je ohnutý a naviják se jen tak lehce, ale bez zastavení otáčí. Neváhám, zasekávám a obrovský tah mě informuji, že na konci je pořádný bojovník. Nečekáme na nic a hned vyrážíme na loď a za ním. Kapr naštěstí nejede podél břehu, ale vyrazil na volnou vodu, a tak si ho v klidu vychutnávám. Výpady pod loď jsou brutální, nechce se mu mi dát metr zadarmo. Po několika dalších výpadech mu konečně docházejí síly a my podebíráme nádherného šupíka - odhad kolem 90 cm. Mažeme ke břehu a tam ověřujeme váhu a délku. To byl mazec - délka 89 cm a váha lehce přes 18 kilo čisté váhy. Tak to byl nádherný kapr. Boj byl opravdu neskutečný. Na Vltavě nikdy nepodceňuji žádný záběr, nečekám na nic a hned vyrážím za kaprem. Do odjezdu jsme společně s kolegou zdolali ještě 6 kaprů, byla to paráda. Vše vyšlo nad naše očekávání, prostě jsme byli ve správný čas na správném místě. Nejlepší boilie bylo losos sardinka, losos oliheň. Ptalo se mě pár lidí, jak jsem spokojen s řadou Nutrix profi. Musím říci, že je opravdu dobrá, nejlépe se nám za dobu testování osvědčila příchuť Casia javor a Kořeněné jablko. Výborný je potom také Biogel dip. Řada Nutrix profi je velmi kvalitní celek a věřím, že to na něj bude lidem hodně chytat. Já to testuji na každé výpravě a budu podrobně informovat, jak to vypadá, i když se přiznám, že moje srdeční boilie, na které nedám dopustit, je losos sardinka. Všem přeji krásné úlovky a už teď pracuji na dalším článku. Snad se vám bude líbit.

S pozdravem Michal Stibor

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.