Pár tipů na podzimní lov kaprů

1.10.2015, autor: Mirek Kadlec

Přátelé a kamarádi,
v těchto pár řádcích bych vám rád představil pár svých tipů,jak a kde lovím kapry na svazových vodách.
Začíná nám možná nejkrásnější období roku, u vody už bude relativně klid od karavanistů a prázdninových rybářů,ráno nás budou vítat mlhy a naši kapři se budou hojně připravovat na zimní období, což znamená,že se budou krmit. Tudíž máme velkou šanci na ulovení velkého kapra.Už se moc těším na toto "žrací" šílenství a až si potěžkám nějakého toho velikána.

Výběr lovného místa:

Tomuto témátu je potřeba se věnovat trochu důkladněji.Já osobně si vybírám hlubší partie úseku řeky. Na své první letošní podzimní výpravě, kterou jsem podnikl v polovině září, jsem lovil v hloubkách od čtyř do šesti metrů,kde se kapři ukazovali na hladině a asi se i nejvíce zdržovali. Na tomto místě, které nic pod vodní hladinou neskrývalo (žádnou potopenou zeď nebo padlý strom) krom malého nánosu sedimentu, který byl na ploše asi 6x6 metrů,jinak všude okolo tohoto místa bylo dno štěrkové....a to bylo to pravé. Kapři se zde hojně krmili, a to byl i důvod, proč jsem zde byl tak úspěšný. Během několika dnů jsem ulovil 57 kaprů a nej byly 15,4 kg šupík a 15 kg lysec. Zde mi byly oporou boilie Krill/Kreveta ve 20 mm, Rozpálená švestka ve 20 mm a Játra/vanilka rovněž ve 20 mm.

velcí pomocnícicelá sestava

moji favoritésuper vnadící směs

Samozřejmě lovím i tam, kde jsou potopené kamené valy, tam se ryby cítí bezpečně a máme zde hodně velkou šanci si pěkně zachytat. Zde lovím tak, že jednu montáž vozím před kamenný val a druhou za val do koryta řeky. Tím si zjistím, kde se kapři zdržují a přijímají potravu. Ve většině případů mám záběry z obou míst. Ryby většinou jezdí z obou stran.Vždy je jedno z těchto míst perspektivnější než to druhé, ale jezdit to bude z obou. Nesmím zapomenout i lov u regulace. Tento lov ovšem vyžaduje absolutní klid na břehu, protože lovíte skoro pod nohama. I v těchto místech se hloubka pohybuje od čtyř metrů a v někdy může dosahovat i devět metrů a dají se zde ulovit krásné ryby. I zde lovím rád a ne jenom já. Tato místa jsou rovněž velice úspěšná.

Nástraha a návnada:

Jelikož je voda ještě relativně dost teplá, používám k zakrmení halibut pelety ve 20 mm společně se spařenou řepkou a celým a napůleným boiliem. Boilie před lovem ještě zaliji našim boosterem na olejové bázi a zalité boilie nechávám tři dny před lovem pořádně nását...koule tento booster perfektně vsáknou a jsou ještě atrativnější...funguje znamenitě.Při klesající teplotě vody už tento liquid vynechávám, neboť jak jsem psal níže,je na olejové bázi a s klesající teplotou vody už hůře uvolňuje. V tomto případě boilie přelévám CSL Cornkillerem, který je rovněž výborný a pro rybu velice atraktivní - i zde postupuji stejně, tudíž nechávám atraktor minimálně 4 dny před loven vsáknout a absorbovat do boilie. Oba atraktory nerozpouští PVA, tudíž je možné nalití i do směsi, kterou dáváte do punčošky nebo sáčku.

15,4kg na krill/krevetu15kg na Játra/Vanilka

podzimní ránopelety na rozkrmení místa

Čím je voda chladnější, tím více používám i vnadící směs od Carp ZOOM, a tou je Carp Fanatik s označením FIRE. Tato vnadící směs obsahuje velké množtví kořeněných mixů a mikro peletek. Ty po vhození do vody stoupají pomalu do vodního sloupce, a tudíž jsou lákávé pro okolo se zdržující ryby. Tuto směs lehce navlhčím, přidám CSL Cornkiller a nadrcené boilie,na něž lovím,vytvaruji koule tvaru menšího pomeranče a buď zavezu nebo pomocí lopatky dopravím na lovné místo....spíše okolo místa. Účelem je ryby stáhnout a zaujmout.

I v tomto období lovím na průměry boilie 20 mm a není vyjímkou při nájezdu menších ryb použít návazec XXL,nebo jak mu říkám já " sendvič".Je to návazec,který drží rozpůlené boilie 25 mm. Mezi půlky boilie přidávám 20 mm halibut peletu. Toto je pro rybu rovněž velice atraktivní a elimunuje nežádoucí záběry od menších ryb. Jinak lovím na klasické 20 mm boilie nebo na sestavu na "panáčka" kde na dvacítku dávám ještě 16 mm plovku.S klesající teplotou vody i tuto sestavu zmenšuji. Ale mám pár kamarádů, kteří úspěšně loví jako na kámen vysušené boilie o průměru 24 mm celý rok a jsou úspěšní.Zde se meze nekladou a každý si musí sám vyzkoušet, co mu vyhovuje a co vyhovuje hlavně rybám, aby byl úspěšný.

připravené montážeobalovačka krill/kreveta

13,5kg..Játra/Vanilka14,1kg..Krill/Kreveta

Montáž:

Zde používám montáže jako celý rok. Neměním, protože fungují.Samozřejmě jsem si i já prošel vším možným a dělal montáže kombinované z různých periodik,které zaručeně nezklamou a budou úspěšné. Ale nakonec jsem se vrátil ke klasice a nemohu si stěžovat. Jenom místo ztužené šňůrky používám měkké jako Sufix Magician nebo Ballistic ve 25 lb, dobrá je i Jet Fisch Mystic - zelená....velice jemná šňůrka pod plastovým převlekem. Na tyto šňůrky nedám dopustit a plně mi vyhovují,ale každý máme své favority a nechci a ani nebudu nikomu tyto produkty vnucovat. Co se týče háčků, tak opět mým favoritem je Gamakatsu (Specialist R,G-Carp A1 Super a Super Snag)jak pevný, tak i velice ostrý a spolehlivý japonský háček. S čím jste spokojení,to byste neměli měnit.Celá montáž nepřesahuje 25 cm, ale záleží na podmínkách lovu, kde budete lovit,což je jasné. Někde bude potřeba návazec 15 cm, někde 10 cm ..opravdu záleží na okolnostech, kde lovíte.

Trošku jsem zde přiblížil, jak lovím a vybírám si místa k podzimnímu lovu kapra a přeji vám mnoho úspěchů a krásné úlovky v tomto krásném období a nebojte se podělit s námi o vaše úlovky na našem facebooku.

Za CarpSevisTeam Mirek Kadlec

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.