Výprava při úplňku

26.8.2015, autor: Michal a Veronika

Úplněk aneb jak přijít kaprům na chuť

Začátek července byl pro nás dlouhodobě plánovanou dovolenou- tradičně za našimi sladkovodními kapříky. Výpravu jsme chtěli směřovat na písák, který jsme se rozhodli pravidelně navštěvovat. Přes jeho poměrně velkou rozlohu, hodně členité a zarostlé dno je kapří osádka opravdu veliká. Nevýhoda je, že se nedaří chytat větší ryby. I přes velký rybářský tlak se podle našich informací těžší kapr netahá. Jenže rybáři jsou ukecaní, a tak si chceme obrázek udělat sami.

Měli jsme vybrané místo, které podle našich představ vypadalo slibně a to i z toho důvodu, že okolní rybáři od nás byli poměrně daleko. Po příjezdu na místo koukám po vodě a jsem překvapen aktivitou ryb na hladině. Nabíjím člun echolotem a vyrážím pátrat. Z místa jsem trochu zklamaný. Je to přesně tak, že místo ze břehu vypadá lépe něž pod vodou.

Kolem nás byla jen tráva, pár kopečků na dně a sem tam nějaké tvrdší dno. Snažili jsme se rozmístit pruty na různá místa. Nejvíc zajímavé místo se ukázalo uprostřed písníku, kde byly vysoké řasy, tvrdé dno a hloubka 3-4,5m. Jistota padla i na prut u břehu ve svahu, kde jsem zahlédl kapry jezdit pravidelně a v hejnech.

Místa jsme si zakrmili menšími dávkami partyklu do větší plochy (pšenice, řepka a konopí)+krmné boilies Matador Tuňák od Carpservis Václavík. Jako bonus jsme udělali směs halibut pelet, krmítkové směsi a drcených vaječných skořápek (naše specialita). Krmili jsme vždy po přehazování prutů. Když nepřišel záběr, zhruba po 4-6 hodinách v malých dávkách.

Začátek v úterý večer vypadal slibně. První ryba zabrala mé přítelkyni Verče. A zrovna její první úhoř v životě. Měl kolem 1 m a vzal si panáčka pop-up Fruit Bomb-Sweet Bunspice od Big Carp s Chobotnicí od Carpservis Václavík. Druhý den ráno přišla ranní jízda z prostřed písníku. Sázeli jsme na Přírodní Játra a opět s naší oblíbenou plovkou Mrtvola 16 mm.

Ve čtvrtek byl úplněk a my dostali od ryb pořádnou školu. Za nás mohu říci, že kapři při úplňku fakt nežerou. Nepřidalo tomu ani to tropické horko. Na záběr jsme se mohli podívat pouze ráno na 1 prut, a to byl ještě hodně vymodlený. Sv. Petr se nad námi slitoval a toho kapříka nám vždy poslal. Přes den jsme měli hodně času na tvorbu myšlenek o kapraření, o životě a také dostatek času na koupání. Při té příležitosti jsme zhotovili také pár návazců, skoro krabici PVA bonbonků a několikrát přerovnali tašku s krmením. Dny na rybách potom utíkají opravdu rychle.

Byl den po úplňku a ryby začaly jevit aktivitu zase trochu více. Záběry přišly ráno, ale i večer. Chodily se na naše místa pást rybky kolem 60 cm. Konečně první vlašťovky. Přestali jsme krmit partyklem a menšími peletami a začali jsme kobrovat jen koule. Měli jsme před sebou už jen 2 dny. Záběrů pochopitelně ubylo skoro na minimum, ale nakonec se nám taktika vyplatila. V pátek v noci přišel očekávaný záběr. Po zvednutí prutu zjišťujeme, že jde o těžší rybu, která se zastavuje ve vysokých řasách. Vesluji, co můžu, nad rybu, ale je už pozdě. Z vody tahám prázdnou montáž… Trochu zklamaní, ale s nadějí větších ryb usínáme v bivaku po celodenním grilování na sluníčku.

Máme před sebou poslední noc a ráno, no a přemýšlíme co změnit. Nakonec necháme vše při starém. Pouze dokrmuji větší dávku boilies Matador Tuňák. V noci se ozval znovu prut z náhozu do vysokých řas. Cítím zase větší tah. Že by se konečně přišel rozloučit nějaký místní Matador? Nakonec vážíme skoro 11 kilového lysce s neskutečným pupkem. Pro nás velice zajímavá a ceněná ryba. Poslední den ráno nám zabrnkal na nervy ještě jeden vysazený místní nováček.

Výprava nám přinesla mnoho ceněných informací a zkušeností. Někdy, když se prostě na rybách nedaří, si uvědomíme, že nás to vlastně baví ještě víc a posouvá někam dál, než kdyby to pokaždé jezdilo. Za 6 dní se nám povedlo nachytat 10 kaprů kolem 60 cm, 4 násaďáky, jednoho metrového úhoře a pupkatého 80 cm lysáka. Jedna těžší rybka nám spadla.

Všechny ryby byly vytaženy z náhozu. V zarostlé vodě jsme mnohokrát přehazovali, než jsme si byli jistí, že je nástraha opravdu na správném místě. Spotřeba obalovacího těsta a PVA sáčků byla hrozivá, když se vám to třeba nepovede 5x trefit na to správné místo. Rybám nejvíce chutnala kombinace Přírodní Játra 16 mm s pop-up Mrtvola 16 mm od Carpservis Václavík.

Za částečný neúspěch v takto vydatné vodě přikládám úplněk, tropická vedra a debilní rybáře, co do vody sypou 3x denně vědra kukuřice. Ryby přes den byly na hladině úplně omámené a jen si tak jezdily a provokovaly při teplotách nad 30°C. Příště když budeme plánovat dovolenou, určitě se podívám do kalendáře, jestli nemá být zase úplněk.

Mnoho zajímavých zážitků u vody přeje V&M Team.

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.