Děkuji ti strejdo

18.8.2015, autor: Ondřej Karlovský

Ahoj, zdravím všechny příznivce firmy Carp servis Václavík.
Sedím v práci na štaflích a přemýšlím nad rybami v našich vodách. Vím, že se další tři týdny k vodě nedostanu, a tak chci využít posledního víkendu v červnu k tomu, abych si odpočinul u vody a zároveň, když bude štěstí na mé straně, chtěl bych si také povodit i nějakého toho kapříka, se kterým bych mohl zapózovat před objektivem svého fotoaparátu.

Výběr lokality a místa byl opravdu složitý, jelikož je krásné slunečné počasí. Stojaté vody okamžitě vyřazuji jen díky koupajícím lidem a těch, co tam jezdí na dovolenou se svým karavanem. Byl jsem hodně unavený, takže se mi nechtělo jezdit někam daleko. Volba padla na řeku Vltavu, kterou mám za barákem. Bohužel mám informace, že kapři už delší dobu na Vltavě nejdou. Říkám si proč nezkusit místo, na které chodíme jen v zimě. Vím, že tam v tomto letním období ryby nikdy nebraly, ale něco mě tam prostě táhlo. Kdybych měl popsat, co všechno to bylo, napsal bych rovnou knížku. :)

Je pátek a já už jsem konečně na cestě z práce domů a už chci být u vody a zapomenout na opravdu katastrofální týden. Kolem páté hodiny se u vody scházím s dvěma kamarády - Honzou a Pavlem. V klidu si každý vše připravujeme a nahazujeme pruty. Volba nástrahy je pro mě jasná, nad tím nemusím vůbec přemýšlet a do vody letí novinka boilie Boss2 special Játra-Vanilka. S krmením to nějak nepřeháním a kobruji jen dvě hrsti boilie. Boilie pod háčkem balím do obalovací pasty té samé příchutě Játra-Vanilka. Kombinace těchto dvou příchutí Játra-Vanilka, mě doslova očarovala a momentálně je to pro mě boilie číslo jedna.

Tak a montáže jsou ve vodě, vše je připravené. Po dobrém jídle, pivku a super pokecu s klukama ulehám do svého milovaného spacáku. Tak si ležím a hlavou mi probíhá spousta myšlenek, vzpomínek a ostatních věcí. Vše mi hlavou jen tak prolítne, ale najednou se usměju a vzpomenu si na letošní vydařenou výpravu pod širým nebem těsně před třením. Při této výpravě, kdy jsem chytil letos svého prvního kapra přes deset kilo, plus další kapry od šesti do osmi kilo, jsem používal boilie Boss2 Jahoda zalitou boostrem té samé příchutě.

Boilie jak pod háček, tak ke krmení jsem používal ve dvou velikostech - 16 mm a 20 mm. Ke každé montáži jsem přidával PVA punčochu naplněnou směsí Rektor Sweet. Tato výprava byla opravdu skvělá, říkám si a najednou, aniž bych si nařídil budíka na půl noc, tvrdě usínám. V půl páté ráno mě budí příposlech. Po té, co se podívám na prut a vidím špičku prutu, jak se mlátí nahoru a dolu, si rovnou říkám. "Jeje, to bude jelec jako blázen." Vzal jsem prut do ruky a začalo zvláštní zdolávání. Na konci montáže na mě čekalo překvapení. Byl jsem opravdu překvapený, když jsem na břeh vytáhl menšího sumce kolem šedesáti centimetrů. Okamžitě jsem sumce pustil zpátky do vody a přehodil oba pruty s novým boilie pod háčkem a šel si znovu lehnout do spacáku. Uběhlo asi dvacet minut, ani jsem pořádně nezavřel oči a přišla opravdu šílená jízda. Vyběhl jsem pomalu i se spacákem, ani nevím jak, ale už držím prut v ruce, ryba stále jede a má namířeno přesně do jedné vázky. "Tak a je to!" říkám si, už cítím, jak vlasec o něco pěkně dře. V tu chvíli se opírám do prutu a rybu z vázky doslova rvu, co to jde. Se štěstím rybu otáčím a ona se rozjíždí proti proudu, pak už to netrvalo dlouho, u břehu udělala pár výpadů a je tam, mám ho. Joooo! Kamarád Honza, co mi kapra skvěle podebral napoprvé, říká:"Je to tam brácho, další cenná ryba z Vltavy." Jdeme kapra zvážit a zdokumentovat a v tom přichází i Pavel, který mi též gratuluje. Mám velikou radost, že kluci tu mou radost sdílí společně. Když ručička váhy přesahuje hranici patnácti kilo, podívám se na nebe a říkám: "Děkuji ti strejdo!" Co nejrychleji kapra pouštím zpátky do svého domova a opravdu nesmírně šťastný koukám, jak si můj další životní kapr z řeky Vltavy odplouvá.

Dalších sedm hodin se vůbec nic neděje a všichni jsme naprosto bez záběru. V tu chvíli jsem si vzpomněl na zimu, rozhodl jsem se na jeden prut udělat změnu a vytáhl jsem z tašky krabičku, ve které jsem měl delší dobu boilie Boss2 Olihen smočenou v biorapidu té samé příchutě. Ve čtyři hodiny začíná mírně pršet a mně v tu chvíli přichází nádherná jízda. Bohužel se mi kapra nedaří otočit a kapr natvrdo zajíždí do vázky. Vlasec už to nevydržel a o rybu přicházím.

Do půlnoci se už nic neděje, ale i přesto stahuji své montáže spokojený a jdu si lehnout. Brzy ráno balím své věci a těším se domů do vany a na to, až si prohlédnu v počítači fotky toho krásného cenného kapra.

Tyto řádky bych rád věnoval strejdovi, který byl jak vášnivý myslivec, tak rybář. Co naučil mého tátu, potom táta naučil mě! Úctu k přírodě a spoustu jiných věcí, kterých si opravdu moc vážím. Byl to správný chlap a měl srdce na správném místě. Bohužel nás po vážné nemoci právě opustil.

Za Carp Servis Václavík Ondřej Karlovský.

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.