Dvě výpravy - dvě ryby

24.10.2009, autor: Petr Nešněra

V letošním roce jsem měl možnost uspořádat několik zahraničních výprav. Byl to hlavně rok poznávání nových vytipovaných revírů a zvyků místních kaprů. Přestože jsme měli dostatek informací k uskutečnění našich plánů ( alespoň podle nás), tak skutečnost byla úplně jiná. Na těchto revírech není možnost rezervace místa jako na všech soukromích. V praxi to znamená, že přijedete na své vytipované místo a ono je obsazeno. Nezbude Vám tedy nic jiného, než se přemístit jinam a veškeré poznávání začíná nanovo. Kolikrát musíte svůj automobil nechat daleko z dohledu , naložit všechny své věci do člunu a putovat po jezeře.

Já tomuto způsobu rybolovu naprosto propadl a zamiloval si ho.Není nic krásnějšího než postavit svůj bivak daleko od lidí a poslouchat pouze zvuky přírody.Pokud máte krásné počasí a ryby berou je to ještě příjemnější.Já mám většinou smůlu a vždy lije jako z konve.Potom to již není tak růžové,ale začíná to být opravdový extrém.Neznám snad nic horšího, než být celý den navlečen v prsačkách.A je úplně jedno, zda jsou gumové či neoprénové.Všude kolem vás je spousta bláta a ryby neberou.O to více si Vážím každého úlovku kapra na těchto revírech.Kdo toto poznal, tak ví o čem mluvím.

Takovouto výpravu jsem zažil na jaře letošního roku. Bylo to měsíc po neúspěšné výpravě na legendární jezero St. Cassien.Byl konec dubna a já byl natěšen na krásné francouzské počasí. V tašce s oblečením jsem si dokonce vezl plavky a těšil se na teploučko.Pro jistotu jsem si vzal i svou druhou tašku, ve které vozím zimní oblečení včetně teplé čepice a zateplených bot.Po celé Francii bylo spousty vody a naše vytipovaná místa byla zaplavena vodou.Lovné úseky se zmenšily na polovinu a veškerá místa byla obsazena.Naštěstí jsme s něčím podobným počítali a měli náhradní plán.Naše vytipované jezero jsme opustili a jeli na jiné, rozhodnuti se vrátit za několik dní.Nové jezero mělo průzračnou vodu, ve které se proháněli veliký cejni , kteří se právě třeli.Nic podobného jsem nikdy neviděl.Všude ve vodě byli spousty šneků a drobných chrostíku.Prostě ráj pro ryby.Na tomto jezeře jsme strávili několik dní.Žádný úlovek kapra se nám však bohužel nepodařil.Naše nástrahy atakovali všude přítomní cejni, které od záběru neodradilo ani několik tygřích ořechů nastražených pod sebou.Jsem však pevně rozhodnutý toto jezero znovu navštívit.Pouze v jiném termínu.Po čtyřech dnech jsme opustili tuto krásnou lokalitu a vrátili se na původní jezero.Štěstí nám tentokrát přálo a jedno místo bylo volné.Postavili jsme své přístřešky a zavezli své montáže na vybraná místa.Jediným problémem bylo umístění našich stojanů.Ty byly postaveny daleko od nás v hloubce jeden a půl metru.V případě záběru bylo nutné navléct prsačky a pak teprve vyrazit k prutům.O to větším překvapením byl první záběr pouhých šest hodin po závozu.Rozjetý kapr si bral metry vlasce bez ohledu na mou dotaženou brzdu.Hlásič nebyl k utišení a já se zbrkle soukal do mých prsaček.Než jsem se dostal k prutům a měl možnost zaseknout, muselo uplynout několik minut.Aspoň tak mi to připadalo.Podařilo se mi ulovit krásného lysce ,který zabral na novinku letošního roku fi.CARPSERVIS. A to příchuť MURÉNA z řady NUTRIX.Společně s kolegou jsme byli natěšeni na další záběry a já nemohl dlouho usnout .Stále jsem si v hlavě přehrával tento souboj.Již dopředu Vám prozradím ,že toto byl první a zároveň poslední úlovek výpravy.Nepomohlo hledání nových míst,změny návazců a střídání krmných technik.Po šesti nocích jsme tuto krásnou lokalitu opustili a zamířili směr domov.Již v autě jsme udělali rozhodnutí a domluvili se na podzimní odvetu.

Léto uteklo jako voda a my opět seděli v autě a mířili směr Francie. Cesta příjemně utíkala a my byli natěšeni na deset nocí strávených kdesi v přírodě s vidinou krásných úlovků kaprů. Byli jsme na sto procent přesvědčeni, že tentokrát je vše výborně naplánováno a já si připadal jako starý mazák. První facku jsem obdržel při příjezdu k vodě. Jezero bylo silně upuštěno a dle informací anglických rybářů každý den klesala voda o deset centimetrů. Navíc teplota vody ukazovala 18°C. Všechny tyto věci měly vliv na aktivitu kaprů a záběry byly pouze náhodné. Všechna nejlepší místa byla obsazena německými a holandskými rybáři, kteří si místa hlídali po celý rok. Opět jsme tedy naložili naše věci na čluny a přejeli na druhou stranu jezera, kde bylo ještě pár míst volných. Za čtyři dny jsme neměli jediný kontakt s rybou.Pouze dotěrní cejni atakovali naše lovná místa a nebyl problém je ulovit na dvě boilie o průměru 24mm vysušených na kámen.Nezbylo než nechat jezero svému osudu a vyrazit jinam. Naštěstí revír, kterému jsme byli dlužni porážku z jara byl volný a my začali budovat náš tábor připraveni zůstat a znovu bojovat. Dle informací zahraničních rybářů byla denní aktivita ryb na bodu mrazu a záběry přicházely pouze v noci.

Já si krátil čas focením a poznáváním nových výrobků italské fi. CARP-ZONE ,kterou bude do České republiky dovážet fi.CARPSERVIS Aleše Václavíka. Dostal jsem několik těchto výrobků k otestování a musím říci, že jsem mile překvapen.Měl jsem možnost testovat potaženou šňůrku REMOVABLE-SKIN LINE v barvě zelená a hnědá v gramáži 25lbs.Tato šňůrka je po odstranění ochranného obalu krásně jemná a výborně se s ní pracuje.Další testovanou novinkou byla šňůra SINK CORE-CLASSIC CAMOU v gramáži 45lb .Tento výrobek má místo olověného jádra speciální slitinu, která je stejně těžká a výborně kopíruje dno.K výrobě svých kombinovaných návazců jsem použil ocelový kroužek s názvem OvaI rig rings 4.5mm a smršťovací hadičku SHRING TUBE 2.5mm.

I nadále budu testovat výrobky této firmy a rád se s Vámi podělím o své zkušenosti.Druhou noc konečně přichází záběr mému kolegovi a na konci souboje dáváme na podložku nádherného lysce.Hned jsme měli lepší náladu a vše zapili skleničkou něčeho ostřejšího.Na další záběr jsme opět čekali 48 hodin a šťastnější ruku měl opět kolega.Podařilo se mu ulovit dalšího lysce.Tato krásná ryba měla o několik kilogramu více než první a spokojenost kolegy byla slyšet z každého jeho slova.Tento záběr přišel ve čtyři hodiny ráno.Rybu jsme opatrně zasakovali k rannímu focení a šli odpočívat.Během okamžiku jsem usnul a měl krásný sen o záběru.Tento sen se proměnil ve skutečnost a můj hlásič signalizoval kontakt s rybou.Po krátkém záseku jsem nasedl do člunu a co nejrychleji uháněl za rybou.Po jejím dostižení začínám opatrně zdolávat kapra.Miluji tyto okamžiky a vždy odhaduji sílu soupeře.Tato ryba byla silný protivník a její výpady do hloubky a pod člun mi dávali pěkně zabrat.Po několika minutách jí však síla postupně opustila a já ji navedl do svého podběráku.Vykřikl jsem potichu své HURÁ a poděkoval vodě za tento krásný úlovek.Rybu jsem dovezl opatrně ke břehu a opět zasakoval k rannímu focení.

Úspěšnou nástrahou bylo boilie o průměru 24mm příchuť Losos/Sardinka v kombinaci s dvěma tygřími ořechy.Již několik let se přesvědčuji o kvalitách výrobků fi. CARPSERVIS a ani tentokrát tomu nebylo jinak..Díky Aleši.Jen tak dále.Ráno jsme pořídili několik fotografií obou krasavců a opatrně je pustili zpět.Poslední den výpravy utekl jako voda a nám nezbylo než nastartovat auto a vyrazit domů.Již teď se těším na další dobrodružství a plánuji poznávání nových vod.Vždyť svět je tak veliký a život krátký.

Brzy na shledanou.

Petr Nešněra

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.