Konečně na ryby - Chlumec

30.6.2010, autor: Jiří Gottwald a Jarda Rabiňák

Při jedné z mých návštěv u mého kolegy Jardy jsme se domluvili, že bychom mohli už konečně letos poprvé vyrazit po tak dlouhé zimě na nějakou tu rybářskou výpravu za rybami, ale hlavně si odpočinout od pracovních povinností.Nastalo rozhodování, kam, kdy a na jak dlouho. Dlouhodobá předpověď počasí nebyla sice nijak pozitivní, ale ani to nás od našich plánů neodradilo.Rozhodování nastalo mezi dvěma soukromými revíry Toušeň a Chlumcem mezi Teplicemi a Ústí n.L.Nakonec jsme se rozhodli pro týdenní výpravu na Chlumec v termínu od 30.dubna do 7.května a ukázalo se, že to bylo rozhodnutí na výbornou.

Spousta rybářů si asi řekne, „No jo, to se jim to chytá, když jezdí na soukromý revír“.Ze své prozatímní zkušenosti Vám mohu říci, že to není nic jednoduchého a kolega Jarda mne o tom přesvědčil.Ryby na těchto revírech jsou dost opatrné, protože se už několikrát stali oběťmi mnoha rybářů i když bývají puštěni zpět do svého vodního domova. Na tento revír jsme v minulém roce podnikli dvě výpravy, takže jsme věděli co si připravit za nástrahy a návnady.Jelikož každý rok zkoušíme něco nového tak i letos to nebylo jinak.

Protože zima byla dlouhá a mi tušili, že voda zde bude ještě dost studená z důvodu velké hloubky, zvolili jsme nástrahy menších rozměrů od firmy Carpservis Aleše Václavíka a firmy Carp Zoom.Volba se potvrdila jako dobrá a mohu říci ,že jsme si velmi dobře zachytali i když zpočátku to tak nevypadalo.Zvolili jsme osvědčené příchutě boilies, jak masových příchutí (ryba-banán, oliheň, mrtvý korýš) tak sladkých příchutí (skopex, smetana). Vše ve velikosti ? 16 mm a menší.K vnadění jsme použili partiklovou směs složenou z vařené kukuřice, řepky a pstružích mini pelet, obohacenou rozkrájenými kuličkami boiliesu.

Po příjezdu na revír se opravdu ukázalo, že voda je opravdu chladná (13?C pod hladinou a 5?C v hloubce 7m), proto jsme se zaměřili na umístění nástrah na hrany v hloubce 4,5 - 6 m.Dalším důvodem, proč neumísťovat nástrahy do větší hloubky je velké množství škeblí a slávek.Zdolávání větších ryb z větších hloubek je potom celkem obtížné a většinou se musí vyjet za rybou na vodu.Řekli jsme si, že aktivita těchto vodních živočichů by nemusela být tak velká v důsledku chladné vody.Nic jsme ale nechtěli ponechat náhodě, abychom zbytečně nepřicházeli o ryby, nebo celé montáže.Vše se nakonec potvrdilo jako dobrá volba.

Konečně jsme nahodili a zavezli naše montáže.Protože se zde loví na tři pruty, zvolili jsem boilies s příchutěmi oliheň, ryba-banán a mini boilies med s peletkou vodní hmyz.Vše jsem zatraktivnil PVA punčochou.Jarda zvolil své osvědčené nástrahy - pelety halibut, boilies mrtvého korýše a smetanu, kterou střídal s olihní.To vše samozřejmě zatraktivněné PVA punčochou.Co je to PVA punčocha, myslím že nemusím vysvětlovat.Jde o velice dobrý a cýlený způsob vnadějí přímo u montáže.

Než jsme stačili připravit krmnou partiklovou směs a nafouknout člun, rozezněl se Jardův hlásič.Jízda nebyla nikterak brutální, ale výsledkem byl 13kg jeseter.Pochutnal si na halibut peletě průměru 22mm.Mohu říci, že souboje s touto rybou jsou velmi adrenalinovým zážitkem.Další záběry přicházeli jen zřídka.Bylo celkem sychravé počasí a vítr foukal směrem od nás a tak došel čas i na nějakou tu teplou griotku a groček.

Vše se však zlomilo v nedělní podvečer, kdy jsme se rozhodli zkusit zakrmit nad hranou v hloubce 4m.Na jednu z montáží jsem použil plovoucí boilies od firmy Carp Zoom s příchutí Monster Crab.Protože bylo potřeba nástrahu umístit zhruba 5cm nad dno, připevnil jsem na návazec broček 2g.Zafungovalo to výtečně.Hodinu po náhozu přišel krásný šupináč 13,5kg, pár foteček a už se pan kapr vracel zase do svého vodního ráje.

Kolegovi se taktéž zadařilo.V 1.30h. ráno nás probudil Jardův příposlech.Protože byla pěkná zima a pršelo, nechtělo se nám z vyhřátých spacaků vůbec ven.Ale stálo to za to.Kapřík vážil krásných 19,5kg a nechal se zlákat na oliheň.Do rána jsme museli vylézat ještě 3x.Pokaždé k Jardovým prutům.

Po ranní kávě „No ranní asi ne, moc brzo jsme nevstávali“jsem si řekl, že vyzkouším obalovací těsto z řady „Nutrix Profi „ s příchutí Cesia-Javor.Do tohoto těsta jsem zabalil boilies Ryba-banán.Netrvalo dlouho a hlásič vydává svůj vysoký tón.Výsledkem byl krásný lysáček 11kg.V průběhu dne byla aktivita záběrů poněkud slabší.Po předešlé noci jsme se rozhodli, že bude lepší, když se budeme soustředit na noční chytání, kdy ryby jsou aktivnější a přes den odpočívat..

Toto rozhodnutí se potvrdilo velmi pozitivně.Teda pouze v případě Jardy, který za noc zdolal krásných 6 kapříků od 8 do 14kg.Jen s tím odpočinkem to nějak nevyšlo.Aktivita záběrů stoupla i přes den.Převažovali záběry od jesetera a kaprů menších rozměrů.

Po zakrmení partiklem s halibut peletami byl celkem problém se jesetera zbavit z krmného místa.I to se však nakonec povedlo.Když už jsem si řekl, že už bude konečně klid, rozezvučel se opět Jardův hlásič na prutu, který byl nahozen ze srandy s PVA punčochou cca 30 metrů od břehu v hloubce 4m a přikrmen krmnými koulemi prakem.Protože jízda nebyla nijak divoká, mysleli jsme, že se bude jednat o menšího kapříka.I tak to tak ze začátku zdolávání vypadalo.

Opak se stal ale pravdou.Nejprve se ryba nechala přitáhnout na nějakých 10m od břehu, ale hned jak ucítila menší hloubku, nabrala opačný směr.Zastavit tento únik se povedlo Jardovi asi po 30m.V tu chvíli bylo jasné, že to nebude nic malého.Stále jsme však nevěděli s kým máme tu čest.Ryba si s Jardou dělala co chtěla.Po 20 minutách se povedlo dostat rybu na dohled.

V tu chvíli se nám rozbušilo srdce a začali podlamovat kolena, když se rybí tělo objevilo poprvé na hladině.Byl to nádherný šupináč.Nastali krásné dohady, kolik vlastně má a jestli vyhrajeme mi a nebo pan kapr.Jen neudělat žádnou chybu s háčky bez protihrotu to není žádná sranda a rybu musíte držet neustále napnutou.Teď jen, aby vše dobře dopadlo, protože jsme nevěděli, jak je kapr seknutý, nebo aby vydržela montáž.Ještě několik výpadů a ryba je bezpečně v podběráku.

Ihned jsme si oba oddechli, protože bylo jasné, že to bude Jardův rekordní úlovek.Aby jsme rybu co nejméně trápili, muselo jít vše rychle.Naplnit nádoby vodou, namočit podložku, připravit foťák, kameru, váhu a metr.Už se kolega jen děsil jak ho odneseme od vody, protože to byl opravdu macek a při vážení u vody nám nestačila ani váha, která je do 25 kg.Nádherná kapří maminka vážila 21,5kg, měřila celých 100cm a pochutnala si na boilí příchutě „mrtvý korýš“ přizvednutý plovoucím boilí s příchutí „krev“.

Nic podobného jsem ještě na vlastní oči neviděl.Po zhotovení několika fotografií a natočení videa se Jarda patřičně rozloučil a ryba putovala zpět do svého vodního domova.Jardovi se konečně splnil jeho sen, zdolat kapra nad 20kg.Do konce týdne se už nic podobného neopakovalo.Kapřích záběrů začalo lehce ubývat, proto jsem si řekl, že ještě než ukončíme tuto výpravu, zkusím se zaměřit na lov jesetera.

A opravdu.Ani mi nedalo velký problém přilákat tohoto vodního tvora.Mým osobním rekordem se stal jeseter o váze 15kg ulovena na halibut pelety, které jsme si nechali na žádost dovéz z Dánska s nejvyšším obsahem olejů.Bohužel jsem neměl připravený metr, takže jsem ho nestihl změřit.Bylo jasné, že rybu je třeba co nejrychleji dostat do vody a pomoci mu návštěvu na vzduchu rozplavat.Vše se povedlo a já byl spokojen.

Co dodat, první letošní výprava se zdařila a pokud to půjde, určitě se na tento revír ještě letos vydáme.Další výpravu plánujeme ke konci května a o našich pocitech a úspěších Vás budeme informovat.Věříme, že Vám i tento článek přinesl inspiraci o našich technikách lovu a bude Vám k užitku.

Touto cestou bychom chtěli poděkovat firmě Carpservis Aleše Václavíka za spolupráci a podporu.

Jiří Gottwald a Jarda Rabiňák

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.