Lov kaprů na zabahněných revírech

19.12.2014, autor: Michal Chadim

Revír, který jsem několik let dlouho navštěvoval, je z velké části dost zabahněný. Až na příbřežní partie, které tvoří kamení a písek, kde se tu a tam najde pařez, je dno pokryto souvislou vrstvou řídkého bahna.

V následujících řádcích se s vámi chci podělit o zkušenosti a rady na úspěšný lov v takových podmínkách.

Místa, kde jsem trávil nejvíc času, jsou mělká a průměrná hloubka se zde pohybuje od 1 m až kolem 1,5 m se souvislou vrstvou bahna.

Pro tento způsob lovu používám helikoptérovou montáž, která mi velice úspěšně dopomůže k předložení nástrahy na řídkém bahně a nezapadne do něho tak hluboko. Na výrobu montáže používám asi 1 m silného monofilu o prům.0,45 mm nebo 0,50mm. Proč monofil? Protože je lehčí než olověnka a nezapadne tak hluboko do bahna. Návazce dělám extrémně dlouhé (cca 30-40 cm)ze ztužených šňůrek. V tomto případě mi velice dobře funguje Sufix-Black silt 35 lb a Gren sheat skin 25 lb.Černou barvu jsem zvolil, protože je dno tmavé a nechtěl jsem krmící se ryby jakkoliv plašit. Háčky volím vždy menších velikostí, nejvíce osvědčený mám tzv.banánek od Carpsystemu vel.8.

Na takto zabahněných revírech je třeba kaprům předložit co nejatraktivnější nástrahu,která do sebe po vhození do vody už neabsorbuje žádné pachové stopy z bahna.Pro tento učel volím boilies z řady Boss2,které mám již dopředu zalité CSL a jestě před samotným náhozem doplňuji o obalovačku a pva stejné příchutě. Tímto způsobem docílím velice lákavé a atraktivní nástrahy.

drcené boilies v pva,přelité csl

Nejúčinnější se mi zdá použití pva sáčků,do kterých dám nadrcené boilies a pelety, vložím do něho celou sestavu, zaliji csl a zatáhnu pva páskou. Po vhození do vody se nemůže stá,t aby sestava zapadla do bahna vlivem tlaku, který je v sáčku.

Následná expolze sáčku mi umožní prokrmení kolem celé sestavy a uvolnění csl do vodního sloupce, který pak intezivně láká kapry z celého okolí.

jedna z možností prezentace pvaje třeba být vybaven

Jako návnadu používám spařenou řepku a půlené bolies, které jak jsem se již zmiňoval, mám naložené v csl. Pro ještě větší atraktivitu hlavně v letních měsících zasypávám takto naložené boilies rybí moučkou. Ta mi na návnadě vytvoří velice přitažlivý šlem a zabrání tak bolies absorbovat pach bahna. Uvolňující částečky moučky a csl se pak uvolňují do vodního sloupce.

Jelikož jsem neměl v minulosti úspěch s plovoucím boilies,chytám pouze na potápivé, ale vždy velice atraktivní a předem silně dipované. Jelikož jsou zde ryby zvyklé krmit se a rozrývat bahno, volím tuto prezentaci předložení nástrahy.

pěkný 13kg šupík který přišel těsně za hranou řídkého bahnasuper šupík který zabral na silně nadipovanou nástrahu

ryba chycená za pomocí pva punčochy na silné vrstvě bahnaje třeba být vybaven

Snad vám moje rady a postřehy od vody pomohou při cestách za šupinatými miláčky a přeji hodně úspěchů..

STÁRKY

kdepak asi jsou

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.