Rybářská výprava na Velkou Kopu

12.9.2014, autor: František Kuchta

Ve druhé polovině července jsme se vydali na pětidenní rybářskou výpravu na jezero Velká Kopa u Kostelce nad Labem. K této výpravě jsme byli my tři, tedy Honza Rybarik, Vlasta Strejček a já Franta Kuchta, vyzváni Alešem Václavíkem. Na tomto jezeře jsme dosud nebyli, a tak jsme byli velmi zvědaví, jak se nám bude dařit.

Po příjezdu na místo nás přivítala ochotná paní správcová, která nám po vydání povolenek k lovu ukázala naše lovné místo číslo 5. Před námi se rozléhalo jezero o rozloze cca 10 ha. Po nezbytném vybalení jsme v neúprosném vedru zahájili lov a to výhradně na návnady vyrobené Alešem Václavíkem. Překvapivě přišel první záběr již po dvaceti minutách a to na boilies Vegan s obalovací pastou. Vytáhl jsem kapra o hmotnosti 10 kg. Druhý záběr byl na Oliheň a Honza vytáhl kapra o hmotnosti 11 kg. Tyto záběry se opakovaly zhruba každou půlhodinu celý den. V noci nás ryby nechaly vyspat. Druhý den ráno Vlasta změnil návnadu na Banán-rybu a od té chvíle se mu také začalo dařit.

Kamarád Honza si dělal zálusk na vyzu velkou, která na tomto jezeře je, má hmotnost 76 kg a jmenuje se Max. Ale bohužel se nikomu z nás Max ani neukázal. Honza začal lovit jesetery ruské a sibiřské o hmotnosti 14 až 21 kg – toto se mu opravdu dařilo. Já s Vlastou jsme nezaostávali, změnili jsme taktiku a začali dávat montáž „na panáčka“. Od té chvíle jsme měli záběry od větších kaprů kolem 12 až 13 kg. Také mně se podařilo ulovit jesetera o hmotnosti 15 kg. Ke krmení jsme používali Oliheň, Banán -rybu, Chobotnici a Přírodní játra. Největší úspěch měl Vegan. Na všechny tyto nástrahy jsme nachytali odhadem 60 ks kaprů, ale nedostali jsme se přes 13 kg.

Náš celkový dojem z této pískovny - voda je pěkná a dobře zarybněná. Větší kapři tam jsou, ale ti menší kapři jsou žravější a rychlejší. Je tu spousta krásných jeseterů, škoda jen že vyza velká nezabrala. Naše lovné místo bylo naproti ostrovu, domnívali jsme se, že ryby přijdou odtud, ale veškeré ryby jsme nachytali z plochy. Ryby jsou zde velmi bojovné, proto jsme většinu fotek pořídili ve vodě a některé z ulovených ryb nám přesto utekly z podložky.

Zázemí na této pískovně bylo vynikající, tím mám na mysli občerstvení ale i hygienické zázemí. Také majitel či správce revíru byl velmi ochotný.

Závěrem je nutno poděkovat Aleši Václavíkovi, který nám umožnil tuto pětidenní rybářskou výpravu, při které se, jako ostatně vždy, osvědčili jeho rybářské produkty.

František Kuchta

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.