Velikonoční chytačka

13.8.2014, autor: Luděk Šedý

Po slabé noci, kdy mi ryby padaly, trhal jsem vlasce při náhozech, no prostě se mi velmi dařilo, se nový týden přihlásil opět deštěm. Paráda! Vypadalo to, že mne čekají opravdu skvělé chvíle. Každý z vás to jistě zná, když se nedaří a ve stavu největšího zoufalství se ještě i vydaří počasí:-) Vždycky se mi ale potvrdilo, že i přes táhlý neúspěch musí člověk vytrvat, nesmí polevit a ono se to zlomí - u mne to trvalo dvě noci, než kýžená změna nastala. Parťák takový výkyv neměl, mnohem více se mu dařilo, měl docela dost záběrů a tahal pěkné ryby, nicméně vysněnou 20kilovou hranici se mu stále nedařilo prolomit.

Jelikož z minulé výpravy vím, že pokud jsou zde kapři při chuti, tak jsme si s sebou raději vzali celkem na týdenní výpravu 70 kg boiliesu, 40 kg halibut pelet a 20 kg řepky. A i tentokrát všechno padlo! U boiliesu jsme spoléhali především na příchuť Přírodní játra řady Boss2 Speciál od firmy Václavík (http://www.ukapraaparmy.cz/ukapraaparmy/eshop/2-1-Boilies-pasty/0/5/3365-Boilies-Boss2-SPECIAL-1-kg). Jako doplněk jsme si vzali Brusinku (http://www.ukapraaparmy.cz/ukapraaparmy/eshop/2-1-Boilies-pasty/0/5/3365-Boilies-Boss2-SPECIAL-1-kg) - je jaro a voda je ještě stále chladnější a v takovém případě tohle boilies funguje náramně. Dále pak ještě i Oliheň-chobotnici z řady Boss2 Doping (http://www.ukapraaparmy.cz/ukapraaparmy/eshop/2-1-Boilies-pasty/0/5/3363-Boilies-Boss2-DOPING-1-kg). Nakonec počtem záběrů vyhrály opět játra, brusinka už tak nešlapala, ale chytli jsme na ni naopak jedny z největších ryb.

Od středy přibývaly záběry i mně, chytal jsem nádherné ryby mezi 12 -18 kg. Byl jsem nad míru spokojený, že jsem z krize venku. Ale stále ve mně hlodal červíček - vždyť vím, že tu jsou kapři mnohem větší, musím něco vymyslet, změnit, udělat něco jinak a možná přijdou i ty největší, co tu plavou! Středeční poledne bylo magické a zlomové. Přineslo s sebou zvláštní počasí – polovina vody byla zastíněna mraky a na druhou pražilo slunce pod tak zvláštním úhlem, že s pomocí polarizačních brýlí se mi vykreslil přesný tvar lavice, na které jsme chytali, úplně do detailů. Díky tomu jsme zjistili, že se táhne dál po mé pravé ruce, mnohem blíže ke břehu, než jsme předpokládali.

Všeobecně zde platí, že kdo hodí dál, vyhrává. Rozhodl jsem se, že pravou udici hodím více do strany a dost blízko břehu, odhadem asi 60 m. Takže absolutně nemyslitelný úkon pro většinu zdejších rybářů. Někteří z nich dokonce při dopadu mojí montáže nevěřícně kroutili hlavou, kam že jsem to hodil. Ale já jsem tomuhle místu věřil. A byl jsem odměněn! Asi půl hodiny před setměním mi z tohoto místa přišel nádherný záběr. Je zajímavé, že téměř všechny ryby jsme nachytali v noci - myslím si, že je to dáno zdejší velmi čistou vodou. Paradoxem je, že tento kapr se nechal oklamat za světla a ještě z tak malé hloubky. Když se při záseku ryba vyvalila u hladiny, hned mi bylo jasné, že to bude jeden z těch kaprů, kvůli kterým jsme sem přijeli. Po 15 minutovém boji ležel na podložce nádherný lysec a váhou 26,2 kg. Moje euforie nezná mezí! Druhý kapr nad 25 kg a ještě k tomu chycený téměř za světla z tak podceňovaného místa!

Lukáš stále pokračoval ve svých úlovcích a den ze dne si o kousíček zvyšoval svoje maximum. Vycházelo mu to naprosto fantasticky, s každým dalším úlovkem pravidelně zvyšoval svůj osobáček. Ale pořád se ne a ne dostat nad magickou vysněnou hranici 20 kg. Každý den jsem mu vtloukal do hlavy, že to přijde, že jsem si jistý, že jen musí vytrvat.

Ještě bych se rád zmínil o montážích, které jsme používali. Nevymýšleli jsme nic zázračného, na jednom prutu jsem volil klasickou průběžnou montáž, která se skládala z maskovaného průběžného olova s hadičkou (http://www.ukapraaparmy.cz/ukapraaparmy/eshop/28-1-Zateze/0/5/728-Olovo-Inline), kterou vždy odstřihnu hned za olovem. Nesnáším tyto hadičky, dle mého názoru je tato montáž pro kapra až příliš nápadná, o to víc v tak čisté vodě. Chápu že hadička je na olovu proti zamotání návazce, ale to se dá řešit i jinak. Já to vyřešil použítím florocarbonového návazce (http://www.ukapraaparmy.cz/ukapraaparmy/eshop/0/3/5/1239-Fluorocarbon-Climax-50m), takzvaným „D“ návazcem, jak je vidět na přiložené fotce.

Jak jsem říkal, první dva pruty byly u lavice, ovšem třetí prut jsem házel opravdu na krev a zde jsem musel použít Helikoptéru, kterou normálně nepoužívám, ale prostě, bohužel, letí nejdál. Tuto montáž jsem si dělal sám ze šňůry s olověným jádrem (http://www.ukapraaparmy.cz/ukapraaparmy/eshop/26-1-Vlasce-snury-lanka/0/5/1948-Solid). Ale to jsem jen tak odskočil. Dny letěly jak voda, znáte to sami určitě moc dobře. Kapři brali, šupináči a lysci o hmotnosti mezi 10 až 18 kg. Před námi byla poslední noc, takzvaná noc pravdy, obracím se na Lukáše a říkám mu: “Poslední noc, dnes to přijde!“ Ovšem on o tom nebyl už tak přesvědčený a já pomalu začal sdílet jeho názor. A to jen proto, že ta noc byla ze soboty na neděli a z nedaleké hospody se ozývala hudba a řev několika ožralů, kteří měli asi dojem, že zpívají. Podívali jsme se jen tak poklesle na sebe. No, z té poslední noci asi nic nebude. Ale co, nevadí, zachytali jsme si parádně.

Jenže osud tomu chtěl jinak. Je zajímavé, že právě tato noc byla jedna z nejlepších, jestli ne úplně ta nejlepší! Nebudu to protahovat - Lukášovi jsem v noci podebral nádherného lysce, u kterého se váha zastavila na neuvěřitelných 28,1 kg!!! A aby toho nebylo málo, tak za hodinu po Lukášovi jsem uzavřel součet ještě kaprem 23,3 kg, který měl takový bachor, že jsem přemýšlel jestli to není nádor:)). Takového kapra jsem ještě neviděl! Úplně fantastické završení nezapomenutelného týdne!

Hodně úspěchů u vody přejí Luděk a Lukáš

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.