Rybaření na Kopě

31.7.2014, autor: Vlastimil Johanides

Nedaleko Kostelce nad Labem se rozkládá 10 hektarové jezero Velká Kopa, které vniklo prosáknutím řeky Labe do již vytěžené pískovny v roce 2004.
Od roku 2008 slouží jezero sportovnímu rybolovu a v roce 2103 koupila jezero společnost AXICIA s.r.o., která zde i nadále provozuje sportovní rybolov pro všechny, kdo rybaření a vše, co k němu patří, milují.
Bylo zde vybudováno 11 chytacích míst, dost velkých i pro tři rybáře. Dokonce zde myslí i na naše tělesně postižené kolegy, pro které je zde uzpůsobené jedno chytací místo.
Po celém jezeře si můžete na své místo dojet autem, ale pouze za účelem vyložení věcí, poté musíte auto vrátit zpět na centrální parkoviště. Tudíž tuto krásnou krajinu nehyzdí naši plechoví miláčci.

Na jezeře se chytá metodou chyť a pusť, non stop a to na tři pruty s úprkovou montáží o jednom háčku bez protihrotu.

Jezero je velice slušně zarybněné převážně kapry, amury, karasy, ale je zde i několik opravdu velkých jeseterů bílých. Opravdovou chloubou je VYZA VELKÁ vážící něco kolem 80 kg po právu nazývaná MAX.

I když červenec nepatří zrovna mezi oblíbené měsíce k lovu ryb a to hned ze dvou důvodů - jednak vysoké teploty, které přes den a kolikrát i v noci panují, unavují nejen lidi, ale i ryby. Následkem vysokých teplot a úbytku povětrnostních podmínek klesá ve vodě obsah rozpuštěného kyslíku a tím i aktivita všech ryb.

Druhým faktorem, který výrazně ovlivňuje chování kaprů, je ukončení jejich tření, kdy jsou kapři výrazně unavení a mnohdy i pěkně pomlácení, což také výrazně ovlivňuje jejich aktivitu.

Ale i přes neduhy tohoto měsíce a vysokých teplot, které předpověď počasí slibovala, jsem vyrazil na tři dny rybařit právě na jezero KOPA.

Na tomto jezeře jsem nikdy nebyl a profil jezera jsem znal pouze z internetových stránek, proto jsem výběr místa nechal čistě na lidech zde nejpovolanějších. Bylo vybráno a zamluveno chytací místo číslo 9, které je dost velké i pro dva rybáře.

Profil dna na tomto místě není nijak zvláštní, rovné dno s maximální hloubkou kolem tří metrů. Na jezero jsem dorazil v pondělí odpoledne a s sebou jsem si vezl 2,5 kg boilies Přírodní játra z řady Boss2 SPECISL, 2,5 kg boilies Boss2 Chobotnice, 2,5 kg boilies Boss2 Oliheň a 1 kg boilies Boss2 doping Mrtvola, dále nezbytné doplňky, jako jsou obalovací pasty, Biorapid atrakt, tak zvaná marmeláda, Biogel IQ a CSL cornkiller od firmy CARP SERVIS VÁCLAVÍK. Ke krmení jsem zvolil pár kilo z fermentované řepky s trytikalem a řepkovou pokrutinu.

Rybařit jsem začal kolem 14. hodiny a už po pár hodinách bylo jasné, že veškeré mýty o červencovém rybaření zde absolutně neplatí. Do půlnoci se mi podařilo ulovit 14 kaprů s váhou od 4 do 10 kg, převážně na boilies příchutě Mrtvola a Chobotnice o průměru 20 mm.

Druhý den se na žravosti kaprů vůbec nic nezměnilo a už od brzkého rána byli při chuti. O půl šesté ráno přišel velmi zvláštní záběr, který měl na svědomí krásný jeseter.

Po něm už opět brali jenom kapři. Kolem 14. hodiny odpoledne jsem nastražil boilies Přírodní játra, které jsem obalil pastou a namočil do biogelu stejné příchutě. Takto připravenou nástrahu jsem vložil do kyblíku s partiklem připraveného ke krmení a vzniklo z toho něco hodně zajímavého. Po zavezení této nástrahy a následném návratu zpět ke břehu se mi začal z navijáku odvíjet vlasec rychleji než by měl. Zpočátku jsem absolutně netušil, co se děje. Až poté, co jsem uchopil prut do ruky, bylo jasné, že už je na druhém konci ryba a podle všeho nebude malá. Na gumovém člunu jsem se najednou začal pohybovat bez motoru i bez mého přičinění docela dost vysokou rychlostí. V tu chvíli už jsem začínal tušit, která asi uhodila, ale jistotu jsem měl až po půl hodině, kdy se mi rybí monstrum ukázalo v celé své kráse na hladině.....byl to MAX. To bylo naposledy, co jsem ho spatřil. Boj sice trval ještě asi hodinu, ale na hladinu se mi ho už dostat nepodařilo. Po hodině a půl našel na dně pískovny nějakou vázku, která mu zaručila vítězství v tomto souboji. Prostě byl lepší. Ten den se mi podařilo ulovit ještě 30 kaprů od 5 do 10 kg.

Třetí den nastala rapidní změna. I když jsem udělal pravidelně každou půl hodinu záběr, dostat kapra na břeh bylo nemožné. Po pár sekundách, někdy i minutách, jsem kapry ztrácel a nepomáhalo vůbec nic, ani změna velikosti háčků, ani délky návazce, dokonce ani těžší olova nepomohla. Přesto se mi do odpoledne podařilo vytáhnout ještě 7 kaprů a z toho jednoho krásného šupináče, který se stal moji největší rybou za tyto tři dny rybaření. Měřil 90 cm a vážil 12,5 kg.

Závěrem bych chtěl říci, že lidé, kteří se o toto jezero starají, to dělají podle mne velice dobře, a pokud jim tento elán a nasazení vydrží, nebojím se říci, že do budoucna se může jezero Kopa stát jedním z našich nejlepších soukromých revírů, což je hlavním cílem majitele jezera, společnosti AXICIA s.r.o..

Hodně štěstí a spokojených rybářů přeje za Carp Servis

Vlasta Johanides

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.