Zahraniční výprava - duben 2014

24.5.2014, autor: Luděk Šedý

Po loňské zdařilé výpravě do zahraničí jsem se rozhodl, že ji musím co nejdříve zopakovat. Ovšem díky mému pracovnímu vytížení jsem si byl téměř jist, že to určitě nebude dříve než za rok. Zázraky se ovšem dějí! Díky mé skvělé manželce a jejím skrytým prodejním vlohám jsem byl nečekaně uvolněn z našeho obchodu. Vyskytla se šance na další zahraniční výpravu, a tak jsem neváhal. Jenže když se o výpravě dozvíte asi tak týden dopředu, je to docela fičák :-) S kým jet? Kam jet? Na jak dlouho? Co vzít? A jak to vůbec tak rychle stihnout nachystat, když jste v práci 12 hodin denně... Nu, když se chce...

Termín se víceméně určil sám, jindy to prostě fakt nešlo. Abych byl plně vybaven a nezaostával za svými mladšími kolegy, vybavil jsem se třemi novými technickými pomůckami. Teď už sice vím, že by bylo taky fajn přečíst si předem návod, ale když ono se u nich na internetu tvrdilo, že ovládání je intuitivní:-) V průběhu týdne jsem se přesvědčil, že opravdu ano. Buď víte, nebo ne:-)

Hned zkraje se vyskytl problém s velikostí auta. Obával jsem se, že se do něj prostě ve dvou s veškerou výbavou nevejdeme. Vymontoval jsem kvůli tomu dokonce i zadní sedačky! A abych šetřil místem, takové zbytečnosti, jako je jídlo, jsme nebrali, ty si přeci koupíme až na místě.

Cesta proběhla poměrně v klidu, jediným rozptýlením bylo, když nás nová GPS dovedla tam, kde jsme to nečekali. Jak jsem říkal, číst návody je fajn:-) Ale i přes toto malé zdržení jsme na místo přijeli ještě za světla - právě včas, aby začalo pršet a nepřestalo další čtyři dny:-) Každý z nás se jistě velmi těší na rozbalování věcí v dešti. Výbava vám zmokne dřív, než se vůbec dostanete k chytání. Je to príma, zvlášť když počasí nedovoluje průběžné sušení. Pršet o dva dny déle, tak se asi rozpustíme....

Na vybrané vodě je velký tlak a navíc se tam nedá rezervovat místo. Proto jsme se modlili, aby na nás nějaké vyšlo. S překvapením jsme zjistili, že až tak narváno není, navíc o Velikonocích se ještě pár míst uvolnilo. Váhali jsme, zda máme jít na stejné místo jako loni nebo zkusit nové. Zvolili jsme to loňské, abychom měli srovnání. Nakonec se ukázalo, že naše volba byla správná.

Vsuvka: Nikdy nejezděte do zahraničí bez jídla, zvláště, nevíte-li, zda náhodou není daná země velmi pobožná. Když přijedete k vodě v sobotu a do úterka je zavřeno úplně všude, tak vám docela vyhládne:-)

První nához dopadl do vody hned v sobotu večer. Během této první noci jsme měli jediný záběr, a to od menšího kapříka. Moc nás to nepovzbudilo. Hladoví a mokří jsme čekali, co přinese neděle.

Celé nedělní dopoledne padlo na zakrmování (řepka, halibut pelety, boilies), jelikož na této vodě se nesmí krmit z člunu ani zavážet. Na řadu tedy přišla zakrmovací raketa. Řeknu vám, ruce z každodenního pětihodinového krmení docela bolí. Je to o to větší zážitek, když vám po celou dobu prší za krk. Jste sice vybaveni a máte skvělý nepromokavý oblek, ale je v něm chyba. Nejsou podlepeny švy za kapucí. Je to velmi výrazný nedostatek:-) Když jsme zrovna nekrmili raketou, tak jsme kobrovali. Takže jsme se opravdu nenudili, protože ve „volných“ chvílích jme dělali návazce a chystali krmení. Dřina se nám ale měla mnohonásobně vrátit!

Bylo zajímavé, že všechy velké ryby braly pouze v noci. Přes den jsme měli málo záběrů a když už, tak od malého kapříka. Takže přes den jsme makali a v noci jsme se nevyspali. Chvílemi jsme padali na ústa.

Hned druhá noc byla velmi úspěšná. Parťák ulovil pár kapříků kolem 15-17 kg. Sice mířil výš, ale i tohle byl první úspěch. Mně v jednu chvíli na podložce ležel krásný kapr, a vtom se druhá udice rozhrčela. Nakonec z toho byl krásný dabl, 26,8 a 23,1 kg! Bohužel ryby mám nafoceny každou zvlášť, protože kontroly na tomto revíru probíhaly dvakrát denně a byli velmi přísné. Porybný vlastní dalekohled s nočním viděním a jakmile se mu zdá, že rybu fotíte víc jak třikrát, tak sbírá povolenky a ukončuje výpravy. Z tohoto důvodu některé fotky nemají tu kvalitu, jakou bych si představoval. Nechtěl jsem ho raději dráždit. Výprava před námi měla velké problémy, nechtěl jsem je mít také. Řeší totiž každou sekundu a nezajímá ho, že víte, jak se k rybě chovat.

Čekala na mne další noc, nicméně tahle byla pro mne naprosto hluchá. Štvalo mě to tím víc, že parťák nějaké úspěšné záběry měl. Nejen o tom, ale i o nástrahách a vývoji výpravy dál, v druhém díle....

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.