Kapří gangy

22.3.2014, autor: Jirka a Kuba Rummelovi

Zdravím všechny, co propadli rybaření a jsou schopni strávit spoustu času u vody. To, o čem dnes píši, jsme vypozorovali v loňské sezoně na našich delších výpravách.

mňamka

Když přijedeme na místo, kde chceme lovit, probíhá tradiční rituál. Já se starám o bivak, abychom měli co nejdříve úkryt, kdyby se změnilo počasí a Kuba, ten začne sestavovat pruty, stojany a další věci, bez kterých delší výpravy už asi nejdou provádět. Když už má všechno svoje místo, začínáme chystat krmnou směs. V loňské sezoně jsme používali sypkou směs s řepkovými peletami. Řepka se stala kapří pochoutkou, kterou vozíme už všude. Škoda, že jen pro kapří organismus není výrazným přínosem. Zjistil jsem po mnoha diskusích u vody s rybáři, že podceňují důležitost sypkých směsí i při lovu na boilies. První dávka krmení většinou neobsahuje téměř žádné boilies. Důvod je jednoduchý. Směs přitáhne bílou rybu a menší kapříky a ti začnou hodovat. Dělají pro nás důležitou práci - vyčistí dno od měkkého bahna. Boilies ve vodě, jak víte, natahuje vodu. Boilies, které zapadne do bahna, po určité době ztrácí vábící účinek. Na tvrdém dně k tomuto jevu nedojde. Proto směsi, ale nejen proto. Další dávky asi po 24 hodinách už obsahují větší dávky boilies. Boilies dopředu promísíme s biorapidem a necháme nasáknout asi 1 hod. K dokonalosti ještě přidáme do krmné směsi csl cornkiller liquid. Nejčastěji příchuť Játra. Můj názor je, že to, co obsahuje výtažek z jater, kapři opravdu berou ve velkém. Takto upraveným krmením už krmíme až do konce výprav. Toto nám funguje dost slušně na stojatých vodách za předpokladu, že tam ryby jsou. Proč jsme tento článek nazvali kapří gangy? V loňské sezoně jsme si všimli jevu, kterému jsem nerozuměl. První den nám převážně braly menší ryby do 60 cm. Další dny, když začali brát kapři okolo 10 kg, už záběry od malých ryb nepřicházely a když, tak zcela ojediněle. Měl jsem možnost tento jev prodiskutovat s rybáři, kteří se s tímto setkali také, ale názory byly různé. Jasno mi do problému vnesl až můj kamarád, který se i potápí.

kapřík

Zjistil, že existují hejna velkých kaprů, kteří stojí ve sloupci nad krmným místem a nepustí na krmení jiné ryby. Jelikož vím, že to není žádný pohádkář, tomuto vysvětlení věřím. Takže pozor, i ve vodě jsou kapří mafiáni. Pro ty, kteří nejdou cíleně po velkých kaprech, budete muset měnit lovné místo.

Kubův kousek

Tyto řádky píši 23.02. a už se pomalu chystáme na první výpravu.

kapříček

Začneme boilies Brusinka v biorapidu stejné příchuti a obalovák. Samozřejmě řepkové koule, které i ve studené vodě dobře fungují zalité v csl cornkiller liguid. Jak tyto řádky píši, už bych nejraději šel balit. Bohužel led na našem oblíbeném revíru nás drží doma. Půjdeme se alespoň projít k řece. Tak zatím. Jirka a Kuba. Ať se ryby do vody vrací.

...a ještě jeden

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.