Zimní zamyšlení

3.3.2014, autor: David Raušer

Hladina rybníků zamrzla, tak většina rybářů sedí doma , vymýšlí a plánuje, jak, kde a na co v nadcházející sezoně nachytat další krásné ryby. I já patřím k těmto neúnavným nadšencům a pro ty, které tohle téma zajímá, jsem se rozhodl poodhalit část toho, co mi nejčastěji běží hlavou - jako např. Kam na ryby? Na co chytat? Kolik krmit? Jaké použít pva? A kde na to všechno vzít?

Kam na ryby

Nejsem fandou přeplněných revírů, kde člověk přes kvikot stovky signalizátorů neslyší ani hvízdnutí ptáka. Těmto vodám se snažím spíše vyhýbat. Mám rád svůj klid a soukromí, proto obvykle volím raději vody s menším tlakem. Člověk musí neustále hledat nové revíry, ať už ve svém okolí, ale i vody vzdálenější. Je spousta zapomenutých rybníčků, ramen a úseků řek, kam rybáři nechodí, protože tu není "ta správná obsádka ryb", ale i tyto revíry skrývají svoje poklady. Pokud např. hektarový rybníček někde v lese nebyl nikdy vytrávený, nevidím důvod, proč by právě v něm nemohl plavat třeba patnáctikilový kapr. Ulovit takové samotáře nebude jednoduché, chce to obrnit se trpělivostí a počítat i s neúspěchem, ale když se zadaří, takováto ryba může mít pro člověka několikanásobně vyšší hodnotu než větší ryby ulovené z komerčních revírů, kde je chytá v podstatě každý...

I v malém revíru mohou plavat velké ryby

Na co chytat

…aneb nekonečné téma. Každý má svou oblíbenou příchuť, já osobně se chci letos určitě věnovat novince na trhu – Přírodní játra. Toto boilies mi při loňském testování přineslo spoustu úspěchů a myslím si, že se brzy stane mým top boiliesem.

Hledání revírů, trpěliost a Přírodní játra

Kolik krmit

Další téma na dlouhé debaty. Po spoustě pokusů, experimentů a šíleností jsem dospěl k závěru, že méně je někdy více a více je někdy méně?. Těžko říct, co by se stalo, kdybychom v danou dobu nakrmili více, jestli by to přineslo více záběrů nebo naopak jestli by jsme ryby překrmili a záběry ubyly. Krmím podle obsádky – pokud jde o vodu, kde je minimum ryb a je možné že třeba i žádné?, krmím minimálně a používám spíš jen pva. Pokud jde ale o vodu, kde je dostatečná obsádka, dostanu se do svého krmícího záchvatu, kdy jsem během dne schopný zkrmit 5 i 10 kg boilies, k tomu pelety, partikl. Prostě když tam ty ryby jsou a žerou, proč jim to nedat!? Jde mi jen o jednu věc – odlišit se od ostatních. Samozřejmě pokud bych si sedl na místo mezi dva rybáře a viděl, že oba dost krmí, klidně bych zkusil chytat i úplně bez krmení. Jak říkám, záleží na situaci a nikdy nezjistíme, co by kdyby, prostě to musíme risknout. Samozřejmě je to věc názoru. Zákony, řád atd. nás dost omezují, ale v tomhle máme naštěstí ještě možnost svobodné volby.

Množství krmení, které mi bohatě stačí na víkend na vodě, kde je minimální množství ryb

No a kde na to vzít?

Ideální by bylo ukrást ČNB pár set tisíc éček a nebýt chycen, ale to se nejspíš nestane, proto jsem se pro letošní sezonu rozhodl omezit vycházky k vodě, ale naopak když už na ryby půjdu, být vybaven tak, abych byl připraven opravdu na všechno. Už x let jezdím na ryby při každé možné příležitosti, stojí to spoustu peněz, času, námahy, ale výsledky nejsou takové, jaké bych si představoval. Ono když člověk jede v pátek po práci na 100 km vzdálený revír, než tam dojede, rozbalí, zakrmí, je večer. V sobotu chytá a v neděli už přemýšlí, kdy bude balit, aby to doma stihl uklidit, a to nemluvím o tom, že odflákl lokalizaci ryb, podmínek, hledání míst atd. Letos se rozhodně pokusím odolat pokušení a jet raději jen 4x na ryby – ale za to na týdenní či desetidenní výpravy, kdy nemusím nic odfláknout a mám více času na to přijít na ideální strategii. Opět je to věc názoru a hlavně toho, kdo si co může dovolit.

Různé vyrianty pva

Problematiku použití pva jsem záměrně přeskočil, protože bych jí chtěl věnovat celý následující příspěvek.

Tak ať vám to jezdí! David Raušer

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.