Každoroční výprava na Štít

29.1.2014, autor: Jan Blecha

Již dlouho dopředu jsem měl v práci nahlášenou dovolenou na každoroční rybářskou výpravu na soukromý revír Štít. Taktika i výběr místa byla dlouho dopředu předem promyšlena. Letos jsem se rozhodl zkusit rybaření pouze na úsecích, kde je povoleno pouze nahazování ze břehu. Vybral jsem si měsíc září a doufal jsem, že kapři budou při chuti. Spolu se mnou letos vyrazil i můj táta a já věřil, že si zde pořádně zachytá a chytne si zde nějakého pořádného kapra.

Z vyprávění let minulých jsem věděl, že kapři v tuto dobu přijíždějí ke břehům a není problém nějakého velkého kapra chytit. Přes léto je zase lepší své montáže vyvážet na volnou vodu. Letos tedy proběhla úprava rybářského řádu a tyto úseky, kde se dalo zavážet, jsou už s příplatkem a ve formě rezervací, i proto, že má nejprve vytipovaná místa byla dlouho dopředu již zamluvená, chtěl jsem zkusit lov pouze na nához. Po doobjednání potřebných věcí u pana Václavíka se můj čas odjezdu blížil a já se nemohl dočkat. Ještě 14 dní před mým příjezdem kaprům chutnalo, ale pak, jak když utne, začalo se ochlazovat a dva dny před mým odjezdem začly časté dešťové přeháňky. Marně jsem doufal, že se vyprší. Při mém příjezdu sice nepršelo, ale byl silný vítr.

Našel jsem si místo na závětrné straně a větru se schoval, ale vyhráno nebylo. Po vybalení věcí a postavení tábora jsem se šel zeptat známých, jak berou kapři na této straně břehu. Zjištění bylo nemilé. Kapři přestali se změnou počasí úplně brát. To jsem tedy nechtěl slyšet, ale věřil jsem, že se to obrátí. Stále bylo pod mrakem a vypadalo to, že začne každou chvíli pršet. Po nahození a rozkrmení místa partiklem, peletami od firmy Zoom a boiliesem Boss2 - oliheň jsme si šli lehnout. Na každém prutu se zkusila nastražit jiná příchuť boiliesu s tím, že uvidíme, co bude kaprům nejvíce chutnat. Bohužel noc byla klidná, bez záběru i následující celý den, jen ráno začlo pršet. Jen bych podotkl, že ze 6 dní skoro bez malých přestávek 5 dní propršelo. Dokonce, jak voda stála kolem přístřešků, musel jsem kopat i odtokové kanálky. První záběr přišel až druhý den v noci. Kapr 84 cm a 11 kg chycen na boilies oliheň+scopex a ananas.

Druhý záběr přišel přes den od kapra 80 cm a 9,5 kg na boilies oliheň+brusinka. Konečně jsem myslel, že se karta obrátila, ale až do konce výpravy jsem další záběr neměl. Teplota přes noc klesla i na pět stupňů a přes den se pohybovala za častých dešťových přeháněk něco málo přes deset stupňů. Táta dva dny před odjezdem chytil kapra 82 cm a 9,7 kg a poslední noc měl ještě jeden záběr, ale kapr se mu těsně u břehu vypnul. Z mých výprav na tento revír to co do počtu chycených ryb byla ta nejhorší, ale s tátou jsem si to užil, protože to byla jeho první návštěva na tomto revíru a na více dní, jen mě teda mrzelo, že si nezachytal. Jsem poučen na příští rok a nebudu si nic plánovat, takhle dlouho dopředu, protože za týden po mém odjezdu se vše obrátilo. Začlo babí léto, teploty přes den dosahovaly dvaceti stupňů a kapři začli brát. Ale i po tomto nezdaru jsem na revír nezanevřel a již se těším na příští výpravu, která snad dopadne lépe a i to je na rybařině to krásné, že si nikdo nemůže nikdy naplánovat nebo ovlivnit, kdy budou kapři brát.

S pozdravem

Blecha Jan

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.