Týden snů – 2.část – Strategie a krmení

1.2.2014, autor: David Raušer

Přijeli jsme, rozbalili jsme, zachytali jsme a bla bla bla bla… Jak to ale bylo doopravdy? Byly ty ryby zadarmo? Rozhodně ne! Kaprařina je těžká dřina!

Rozhodně jsme měli v plánu se odlišit od ostatních. Ostatní krmí hodně? My budeme krmit ještě víc! Anebo naopak nekrmit! Ostatní chytají co nejdál od břehu? My budeme lovit kousek! Všichni používají kulaté boilies? Budeme vyřezávat kostičky!

Ráno jsme s rozedníváním vstali a hned přišel na řadu marker, pomocí kterého jsme si našli ve vzdálenosti 60 m a v pětimetrové hloubce lavici stoupající až na necelé 2 m. Tohle místo jsme se rozhodli krmit společně. Druhy prut si každý bude házet náhodně na různá místa s minimálním množstvím krmení (hlavně proto, že široko daleko jsme žádnou jinou výraznější změnu hloubky nebo cokoliv, co by mohlo přitahovat kapry, nešli).

Ke krmení jsme měli celkem asi 50 kg boilie(chobotnice, přírodní játra, cherry-super crab, mrtvý korýš, oliheň,30kg halibut pelet (2 týdny předem zalité 3 l lososového oleje), 3 kg tygřího ořechu, 70 kg kukuřice, 60 kg řepky, 10 kg methodmixu a 10 kg rybí moučky – celkem tedy přes 200 kg krmení!

Krmení jsme si přibližně rozpočítali na jednotlivé denní dávky.

Každým ránem začal náš denní kolotoč – probudit se(9:00), nasnídat, zkulturnit(9:30), připravit methodmixové koule s partiklem(11:00), který jsme zalévali csl chobotnice, pomocí košíčku a spodového prutu naházet do vody(11:30), uvařit oběd, najíst se(14:00), připravit pelety a dát vařit partikl na následující den (16:00),vytáhnout křeslo pro Luděčka - Luděček seděl v křesílku, plnil rakety a já házel(18:00). A jak říká Luděk házet umí každej, ale správně naplnit raketu – to je věda!:-D Dále připravit čerstvé montáže a do tmy nahodit(18:30)...poté už v klidu večeře, večerní kino a hurá spát – přesněji řečeno bdít a očekávat záběr! Boilies jsme na tak krátkou vzdálenost házeli kobrou a to průběžně celý den v mezičasech. Takovéto krmení raketou Spomb, tedy bez člunu nebo zavážecí lodičky je opravdu náročné, odhadujeme, že jsem za 6 dní nahodil více než tisíckrát!

Většina rybářů používá pro lov klasický tvar boilie – tedy kuličku. My jsme rozhodli experimentovat s tvary, používali jsme kostičky nebo různě seřezané kuličky. Boilies jsme obalovali do těsta vždy stejné příchutě a k tomu jako atraktivní návnadu pva punčošku. Luděk používá method mix od Carp zoomu s micropeletkami zalitý csl, já používám mleté boilies, na které zrovna chytám s micropetami csl, navíc potom celou montáž i s pva namáčím do marmelády Biorapid Atract nebo do Aroma max (má to své nevýhody při nahazování, při větším švihu to cáká všude:-D). Jako nejefektivnější varianta se nám jevila kostička boilie zabelaná do těsta, vytvarovaného opět do tvaru kostky.

Zmínit se musím o jednom „top“ místě – extrémně prudký, nepřístupný kamenitý břeh svažující se do vody do hloubky 2,5 m, měnší potopený strom, u něj zbytky stulíku…na první pohled kouzelné místo, ze kterého jsme očekávali velké ryby, už když jsem si k tomuto místu směroval prut, Luděk prohlásil: Tak tam se budeme po rybě střídat! Omyl, z tohoto místa nepřišel za 4 dny jediný záběr! Postupně jsem prut odsouval dál a dál na volnou vodu a první záběr mi přišel až pátý den z místa vzdáleného asi 30 m o mého „top“ místa. Ne vždy se kapři chytají na zdánlivě ideálních místech...

Na našich montážích nebylo nic výjmečného – já používal jako vždy kombinované návazce z ocelových lanek nebo fluorocarbonu a měkké šňůrky, na poslední metr olověnku nebo silný fluorocarbon, háčky používám teflonové, obvykle menší velikosti jako 8 a 10 od Gamakatsu. Luďkovou oblíbenou montáží jsou déčkové návazce z fluorocarbonu a silného háčku č.6 a několik metrů fluorocarbonu. Oba jsme pro jistotu vlasec kotvili ke dnu pomocí předprutových olov, což mělo výhodu hlavně při zdolávání některých divočáků, kteří zvládli přejet i přes dva další pruty. Za důležité považuji rozmisťovat montáže co nejdál od sebe, aby se kapři ke svému krmení nemuseli prokličkovávat hromadou vlasců... což někteří nedokážou pochopit, že jo Luďku?

Rozhodně stojí za to obětovat jeden prut na náhodné prochytávání různých míst jen tak s kuličkou boilie a pva síťkou. I takto se nám podařilo zdolat nejen na této výpravě několik pěkných kaprů.

Tak ať vám to jezdí, David a Luděk

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Dawid czemko (neregistrovaný - ...8.208...) - e-mail 22.2.2014 13:29:36

Witam serdecznie jesteście zajehajni z rybami haahahah

Uživatelské účty: neregistrovanýregistrovanýtestersprávce