Jak jsem potkal feeder

26.5.2010, autor: David Raušer

Spousta rybářů mívá období, kdy se z nejrůznějších důvodů nedostane na delší rybářské výpravy, nebo jim dokonce nezbývá čas ani na dvoudenní výpravy. Já sám jsem si ještě před rokem něco takového ani nedovedl představit, ale v posledním roce to bohužel zasáhlo i mě. Smůla se mi lepila na paty a to snad po všech stránkách. Zdravotní a studijní důvody maximálně zkazily druhou polovinu loňské sezóny a začátek letošní. Naštěstí jsem typ člověka, co se jen tak lehce nevzdá. Řekl jsem si, že když nemůžu na ryby na delší dobu, budu bojovat jinak. Vzal jsem mapu, udělal jsem kružnici v okruhu 20 km od mého domova, označil všechny vody a začal zkoušet. Vždy jsem si jel alespoň dvakrát předem zakrmit místo. Abych měl jistotu, že mi místo nikdo nezasedne, vybíral jsem si ty ,,nejhorší´´, přesněji nejnepohodlnější místa, jaká na vybraných vodách byla, což účel splnilo na 100%.

Moje výpravy probíhaly většinou jen několik hodin, většinou 5 -12. Za tento čas se kapři dají nachytat hlavně díky předchozímu krmení a použití různých zatraktivňovacích prostředků, jako je biogel dip, powder dip, obalovací těsto, method mixy atd. Často se mi ale stalo také to, že jsem u vody proseděl 12 hodin bez jediného pípnutí signalizátoru, což člověka zamrzí, když ví, že si zase dlouho nezachytá. Bojoval jsem dál – na další půldenní výpravu jsem přibalil můj starý feeder. Prvních pár hodin jsem chytal stejně jako vždy, ale když se nic nedělo, navázal jsem feeder, namíchal method mix s trochou pstružích pelet, lehce namačkal do krmítka, pod háček navlékl čtvrtku 16 mm boilie mrtvý korýš a nahodil přímo do prokrmovaného místa. Netrvalo to ani 20minut a na břehu byl první kapřík. Za další chvíli zabral na to samé další, pak další a další! Rozjela se úžasná série asi 20 záběrů během 3 hodin, z nichž bylo asi 18 na feeder! Nešlo sice o žádné velké kapry, jednalo se o ryby v rozmezí 40-65 cm, ale i ty potěší, zvláště pak když se dostanete na ryby jen na chvíli!

Další výpravu jsem lehce pozměnil. Nekrmil jsem předem, ale až při chytání, a to hned dvě místa asi 20 m od sebe – jedno stejně jako vždy – kukuřice, pstruží pelety dipované aminokomplexem mrvý korýš a boilie stejné příchuti, druhé místo několika koulemi method mixu s kukuřicí, pstružími peletami a rozčtvrceným boiliem. Času pro lov jsem měl přesně 10 hodin, a tak jsem chytal 5 hodin s feederem v jednom místě a 5 hodin s feederem v místě druhém; s kaprovým prutem to samé ale naopak. Výsledek byl takový, že feeder se čtvrtkou boilie opět drtivě porazil kaprový prut v obou krmených místech! Přitom boilie pro krmení i lov jsem použil pro obě metody stejné, dokonce i zatraktivnění – namočit do biogel dipu losos – oliheň nebo obalit v powder dipu monster crab.

Poslední výprava mi pak ve školních lavicích vrtala hlavou tak dlouho, až jsem se rozhodl pořídit si komplet novou feederovou výbavu a začít se v nedostatcích volného času věnovat této metodě, protože, jak jsem si ověřil, s feederem se dá i během krátké doby ulovit spousta ryb, a to jak kaprů, tak i bílé ryby. Je to podstatně aktivnější rybaření než klasické chytání na boilie, což je pro rybáře s nedostatkem času naprosto ideální.

Chvějícím se špičkám Zdar! David Raušer

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.