Třikrát na jednom místě

4.9.2013, autor: Lukáš Doskočil

Začátkem jara jsem vyrazil k vodě, kde jsem strávil již několik dní v roce 2012, kdy jsem tuto vodu poznával. Je to svazová voda o rozloze 15 ha. Loni jsem si vytipoval tři místa. Letos už bylo třeba jen rozhodnout, které je to pravé na tři čtyřdenní výpravy. Místo jsem si vybral v rákosí na přítoku a ukázalo se, že to bude správná volba. Pro všechny mé výpravy jsem zvolil partykl (kukuřice, tygří ořech, řepka a pšenice) a boilie řady Boss 2 Oliheň-Chobotnice (OCHO) a Casia-Moruše od Carp Servis Václavík.

Třikrát na jednom místě

Na první výpravu jsem vyrazil začátkem dubna, kdy už bylo pěkné počasí, a tak jsem déle, po dlouhé zimní pauze, nemohl vydržet bez prutu. Doma jsem si již připravil boilie Boss OCHO a Casia-Moruše. Obojí jsem den dopředu zalil marmeládou, aby boilie trochu změklo a bylo ve studené vodě atraktivnější. Voda měla jen 10 stupňů. Hloubka vody je všude po pás, proto bylo ideální zanášet nástrahu. Při zanášení jsem si všimnul, že nad mým místem, které jsem zakrmoval tři dny dopředu, se prohánějí dva kapříci. To mě nabudilo a těšil jsem se, až budu mít vše ve vodě a budu jen čekat na jednoho ze dvou šupináčků. První den se mi nedařilo udělat ani jeden záběr. Druhý den ráno mě napadlo dát pod háček 10 mm kuličku a nadlehčit nástrahu korkem. To byla asi ta správná volba. Do oběda jsem měl dva záběry, ale proměnil jsem pouze jeden. Za zbylé dva dny se mi podařilo chytit 7 kaprů od 3 do 5 kil. Při balení jsem si byl jistý, že jsem vybral správné místo a už se těšil na další výpravu.

Boilie obaleno marmeládouZačátek všech mých výprav

Po měsíčním cestování za oceánem, kde byl nedostatek kaprů, který jsem si kompenzoval články i videi, jsem se i já dostal v červnu konečně k vodě. Místo jsem si opět připravoval několik dní předem a těšil se, až vše pověsím na hřebík, budu sedět na břehu rybníka a pozorovat vodní život. Voda byla oproti jaru dost zkalená a ryb kolem se ukazovalo mnohem víc. Pro moji druhou výpravu jsem opět použil oblíbenou OCHO zalitou marmeládou. Na druhý prut jsem dal řetízek z plovoucí a potápivé kukuřice, kterou jsem zatraktivnil práškovim Powder dipem Strawberry – Fish od firmy Carp Zoom. V blízkosti rákosového pole jsem vysypal kýbl kukuřice a několik napůlených boilie Casia-Moruše. Na hraně koryta jsem zakrmil OCHO s halibuty. Asi po pěti hodinách přišel první záběr. No nic, musím do vody. Ryba vyvíjí větší tlak a mám strach, abych jí nevyřízl v trávě. Po 15 minutách mám prvního kapra vážícího 10,7 kg – krásně zbarveného s dominantní hlavou. Rybu se mi daří rychle dokumentovat díky asistenci mé přítelkyně. Po chvíli pouštím úlovek zpět do vody. Kdybych věděl, že moje první ryba bude zároveň i ta největší, dal bych si víc záležet na dokumentaci. Do konce výpravy se toho moc nedělo - přišlo mi kolem 10 menších ryb. V neděli ráno, tedy opět čtvrtým dnem končím, jelikož se blíží pořádná bouřka.

První šupík 10,7 kgJeden z úspěšných návazců

Zabral na Oliheň - Chobotnice, obaleno pastou OCHO

Koncem července se konala má třetí a zároveň poslední výprava na stejné místo, tedy v rákosí u přítoku rybníka. Tentokrát jsem předkrmoval pouze jeden den a ukázalo se, že je to správná taktika. Opět jsem chytal na OCHO a Casia-Moruše. První den chytání jsem se nezastavil. Dokrmoval jsem pár kuličkami k montáži.

ranní opar.

Co se mi stalo druhý den, nepochopí asi žádný rybář. Z druhé strany přišel vláčkař v broďákách. Hned jsem ho zpozoroval a říkám mu, ať jde vláčet jinam, že tam mám nahozeno. On mi odpověděl, že by to mohl říct každý. Chvíli jsme se tam dohadovali, až nakonec přehodil můj prut a zamotal to. Lehounce jsem ho podráždil svými tří librovými pruty a dotáhl jsem si jeho nástrahu k sobě. Incident skončil a s ním i moje naděje na záběr. Samozřejmě ryby byly fuč. Po takovém bordelu by byl zázrak, kdyby mi ještě něco ten den zabralo. Celý den se nic neděje, což mě ani nepřekvapuje. Až kolem půl noci dostávám svůj první záběr. Kapr bral jeden metr za druhým. A je to tady opět. Ryba uhání do trav, svlékám ze sebe vše a taky uháním do trav. Kapra se mi daří dostat na volnou vodu a začíná krásné zdolávání. Voda má 22 stupňů, tak nikam nespěchám a užívám si ten pocit. Nakonec dostávám krásného šupináče do podběráku. Už aby byl ve vážícím saku a na váze. Váha ukazuje rovných 13,5 kg a po odvážení saku 12,1kg. Tomu se nedá ani uvěřit. Po dnešním rušném dnu je tenhle kapr pro mě jako zázrak. Kdyby mi někdo řekl před pár hodinami, že přijde takový kousek, myslel bych si, že je to blázen.

Ranní oparŠupináč 12,1 kg zabral před půlnocí na Oliheň-Chobotnice

S velkým elánem teď opět nahazuji a v noci mám další záběr, ale už jen od malého kapříka. Moje výprava končí opět v neděli po čtyřech dnech, do té doby se mi podařilo zdolat ještě pár menších kaprů. Na tomto místě letos končím a budu se soustředit na jiná místa tohoto revíru. Na všech výpravách se mi osvědčila návnada Oliheň-Chobotnice a Casia-Moruše od firmy Carp Servis Václavík. Považuji tyto dvě kombinace za velmi vhodné pro kratší výpravy a určitě si je přibalím i na další výpravy či závody. Bez podpory firmy Carp Servis Václavík bych si nemohl dovolit tolik luxusu u vody, děkuji. Po takovém úspěchu tuto vodu jen tak neopustím a doufám, že i dalších místech s touto návnadou se mi bude dařit stejně nebo ještě lépe.

Za kárp team Lupeho

Lukáš Doskočil

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.