Pozdrav od vody

29.8.2013, autor: Ondřej Plíšek

Po delší odmlce jsem se dostal konečně na dva dny na ryby. Navštívil jsem svoji oblíbenou vodu, která mě neustále okouzluje svojí přírodou, klidem a samozřejmě kapří populací, která se v ní ukrývá. Měl jsem možnost pozorovat místní krasavce, jak si užívají sluneční paprsky a vyhřívají se na slunci mezi korunami potopených stromů. Nepopsatelný zážitek a příliv adrenalinu je tak velký, že kdyby na něj existoval nějaký tester nebo měřák, sto pro by praskl.

Po krásné přehlídce, kterou mi místní kapři dopřáli, jsem mohl začít přemýšlet nad tím, jak některého z nich dostat před objektiv. Na výběr byla možnost ze dvou míst, odkud se dá házet a hlavě tam dohodit. Zvolil jsem variantu více na otevřené vodě, aby kapři měli co nejmenší šanci zajet do vázek. Místo jsem si rozkrmil 4 kg boillie a 2 kg pelet pomocí rakety spomb. Bylo krásné počasí a během dne se začali sjíždět koupači. Rázem bylo po klidu a náladě. Po dvou hodinách nepřetržitého řevu jsem byl nucen toto místo opustit.

Chtě nechtě přišla na řadu varianta číslo dvě. Větší soukromí, ale zároveň nebezpečí v počtu ztracených ryb ve vázkách. První záběr přišel asi po pěti hodinách od krásného lína. Velmi mě potěšil. Těchto ryb už se opravdu moc nevidí. Prvního kapra jsem se dočkal asi za hodinu. Po tomto záběru jsem se rozhodl změnit montáž. Nastražil jsem pouze samotný pop up o velikosti 10 mm. Během 15 minut přišla krásná jízda, ale kapr se mi bohužel vyřízl ve vázkách. Montáž jsem poslal hned do stejného místa a čekal, zda to byla jen náhoda. Nebyla. Kapři na ty plovky reagovali naprosto dokonale. Montáže byly složené z 1,5 metru fluorocarbonu, 60 g olova, ve kterém byl zafixovaný rychloupínací obratlík, lanka, ztužené šňůrky kryston mantis, bročku a háčku fox SSC velikosti 8. Záběry nabíraly na intenzitě, z čehož by měl každý rybář určitě ohromnou radost. Opak byl ale pravdou. Velké množství vázek mi doslova znepříjemňovalo lov na maximum. Noc byla naštěstí celkem klidná a já mezi tím stačil vychladnout ze vzteku na koupače, kvůli kterým jsem se přesunul.

Celou noc propršelo a ráno to na žádný pařák nevypadalo. Rozhodl jsem se přestěhovat opět na místo číslo jedna. Nástrahy byly dané. Na obou prutech plovky. Lehce jsem dokrmil kobrou a čekal, jestli se už konečně dočkám nějakého místního krasavce. Během hodiny přišel záběr. Tentokrát byl na světě pro změnu jiný problém. Kapři mi o něco řezali vlasce. V tu chvíli jsem chtěl prut rozlámat o koleno a odjet pryč. Místo toho jsem si vzal plavky a šel se zchladit. Doplaval jsem do míst, kam jsem nahazoval. Po pár ponorech mi bylo jasné, kam budou směřovat další náhozy. Našel jsem krásně čistou plotnu zhruba v 160 cm a bez vázek.

Vrátil jsem se na břeh, navázal oba pruty a nahodil je snad do těch správných míst. Ve tři hodiny přišel záběr. Po záseku bylo jasné, že se jedná o slušnějšího kapra. O to větší radost jsem měl, když jsem viděl, že se mi rybu daří dostat na volnou vodu. Vše drží, jak má a já podebírám konečné první větší rybu. Od této chvíle se mi podařilo snížit ztrátu ryb na minimum a já si užíval parádní rybačku. Odpoledne opět dorazili koupači. V tu chvíli by mě z toho místa nevyhnalo ani stádo volů. Já respektoval je a oni mě. Věděl jsem, že na večer odejdou a já budu mít zase klid. Byly to nepopsatelně strávené dny, ve kterých převládalo zklamání i naprostá euforie. Nakonec se mi podařilo dostat kapry ve váhovém rozmezí 8 - 15 kg. Už teď se těším na další setkání s touto krásnou vodou a další dobrodružství, které mi stoprocentně připraví. Zdravím všechny rybáře a přeji hodně úspěchů do rozjeté sezóny.

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.