Dva dny pod Střekovem

17.8.2013, autor: Mirek Kadlec

Po domluvě s kamarádem Alešem jsme vyrazili v týdnu na dva dny na naší srdcovou svazovou vodu. Během prázdnin není lehké najít na břehu vody volné místo o víkendu a stává se to problémem v tomto období i v týdnu a tak jsme si vytipovali místečko těsně nad zdymadly pod hradem Střekov.

Hloubky se tu pohybují od čtyř do skoro deseti metrů s minimálními podvodními překážkami – spíše klasická vana,kam bych osobně vyrazil v pozdním podzimu a ne v polovině léta, kdy denní teploty šplhají ke 30°C ve stínu a teplota vody 22°C, spíše bych hledal kapry v oblasti pod jezy, kde je voda více prokysličená. Bohužel toto místo neposkytuje žádný přírodní stín a tak jsme se dva dny pařili jako p...

Další nevýhodou a velkým riskem je zdejší CHKO oblast, kde je veškerý pobyt krom soukromých pozemků tvrdě a přísně trestán, ale kdyby lidi nebyli prasata a nedělali u vody bordel, byla by možná lepší domluva. Ale děláme si to sami a poříční policie se s nikým nemazlí. Měli jsme kliku - nepřijeli, asi se soustředili na nádcházející víkend.

No nic, po příjezdu k vodě bylo něco málo po jedné hodině a vybalení všech těch milionů věci potřebných k lovu sedáme oba do svých člunů a jedeme zkoumat to, co na nás čeká pod hladinou.

Asi jsme na tomto místě neměli čekat nic zajímavého,přeci jenom jsme byli nad jezem, ale jak bylo naše zjištění přepvapující. Dno prudce od břehu padalo skoro do deseti metrů a asi po třiceti metrech se krásně opět zvedalo do čtyř metrů a poté padalo do osmi metrů. Po společné domluvě jsme oba obsadili různá místa s různými hloubkami. Ale co nástrahy a návnady? Samozřejmě jsme si sebou přivezli zbraně od Aleše Václavíka, který tou dobou bojoval na kapřím maratonu v Praze, a to: BOSS 2 Doping Oliheň/Chobotnice ve 20 mm, BOSS 2 Doping Mrtvola 16 mm, BOSS 2 Chobotnice 20 mm a novinku pro příští rok s pracovním názvem Játra. Nesmělo chybět pár kelímků obalovačky Oliheň a několik druhů našich Pop Up nástrah. Konkrétně Banán, Cherry - Super Crab a Chobotnici - vše v 16 mm.

Boilie Oliheň - Chobotnice a čistou Chobotnici jsem ještě před odjezdem nechal den a noc namočenou v novince CSL Cornkilleru s příchutí Chobotnice. Tento nový CSL tekutý atraktor funguje na jedničku a krmné místo vám neskutečně zatraktivní,což je jeho účel.

Já jsem obsadil vrchol kamenného valu ve čtyřmetrové hloubce a tam jsem posadil montáž skládající se s klasické "svlíkačky" Sufix Kameleon na 11,4 kg, nad háčkem odstraněno asi 5 cm tuhého obalu. Pod háček Carp System – System K vel.8 jsem umístnil na "panáčka" kuličky Doping Oliheň - Chobotnice 20 mm a 16 mm pop up s příchutí Banán. Druhý prut jsem vyvezl asi 80 metrů do hloubky 7,5 m a zde jsem usadil jednu 20 mm kuličku s již zmiňovanou novinkou Játra. Návazec byl krom háčku stejný jako v prním případě, jenom jsem zde použil místo banánku klasický háček Ashima Heavy Carp vel.6 – téměř nezničitelný a neskutečně ostrý háček. Obě montáže drželo olovo ve tvaru grippy a hmotností 150 g.

Aleš svojí první montáž odvezl také pod kamenný val do hloubky mezi 7 až 8 metry a zde položil jednu 20mm kuličku Chobotnice a druhou montáž táhl na druhou stranu řeky a montáž pokládal do zvedajícího se břehu do hloubky 3,5 m. Jenom pro zajímavost, toto místo bylo vzdálené cca 130 m a nebylo vůbec lehké zde montáž udržet. Aleš má svůj systém, který nesmím a ani nechci prozradit a který mu bezvadně funguje, a na tuto těžkou zavážku má z řeky ulovené krásné ryby.

Zde lovil rovněž na 20mm kuličku Chobotnice doplněnou o 25mm halibut peletu. Jeho montáže se skládaly z měkké šňůrky asi 25 cm a doplněné rovněž háčkem Ashima Heavy Carp vel.6. Jedna montáž byla kamená (daleká vyvážka) a druhou montáž drželo 130g olovo plochého tvaru, které si Aleš odlévá sám. Po šesté hodině byly všechny montáže na svých místech a my mohli po úmorné práci v neskutečným vedru dát kávičku a studené pivko.

První záběr přichází okolo desáté hodiny večerní a já ho proměnuji za svého prvního šupíka s váhou okolo deseti kilogramů, který zabral na panáčka z vrcholu kameného valu. Po převezení montáže mi přichází záběr na druhý prut z hloubky 8 metrů, kde mám Játra. Kapra v pohodě převádím přes val a souboj pokračuje na volné vodě do doby, kdy kapr přijíždí pod břeh, kde jsou velké a ostré kameny. Bohužel jsem nevyužil člunu a kapr o nějaký ten kámen pod hladinou uřízl montáž. Vypadalo to na šlušnou rybu. Nadával jsem sám sobě do blbců a horších partií našeho mužského těla s tím, že se tohle už nesmí opakovat. Za deset minut mi opět přichází záběr z vrcholu valu a opět na panáčka. Super se nám to rozjíždí a opět kapr lehce nad deset kilo. Alešovy hlásiče jsou prozatím ticho. Formou SMS informuji Aleše do Prahy a jelikož se blíží půlnoc, musíme své pruty stáhnout a na čtyři hodiny se natáhnout.Usínáme oba spokojeni.

Od rána se chopil iniciativy zase Aleš a zdolával jedno kapra hezčího než druhého.V odpoledních hodinách přichází razantní záběr z osmimetrové hloubky. Oba skáčeme rychle do člunu poučeni mou chybou s prvního dne a jedeme rychle za ujíždějícím kaprem, který si neustále bere centimetry z cívky navijáku. Asi po deseti minutách boje se v podběráku objevuje tělo 14,4kg statného a krásného šupináče. Naše radost nemá hranic. Krásný souboj s krásnou a velice bojovnou rybou.

Tak máme na kontě už 8 kaprů a o dva jsme přišli. Ryby nám braly ze všech míst a hloubek a co bylo zajímavé – neměli jsme ani jeden záběr od bílé ryby, ani cejn, tloušť, jesen, prostě nic, jenom kapři... paráda. Do večera jsme zdolali každý ještě jednoho kapra a od půl deváté večerní nic. Prostě bez záběru, a tak jsme už v dvanácté opět vytáhli pruty a šli ještě více spokojeni spát.

Poslední ráno vytáhl Aleš s auta zbraň,která nám ukázala svojí účinost téměř okamžitě. Byla to Mrtvola z řady BOSS 2 Doping v 16 mm. Udělal jsem novou montáž na 16mm kuličku a odvezl jí do osmi metrové hloubky. To, co následovalo, bylo šílené. Od šesté do desáté hodiny ranní, kdy jsme museli balit, jsem na Mrtvolu udělal šest záběru od kaprů lehce nad deset kilogramů. Jedním slovem nádhera. Ostatní pruty nic... ani píp. Jenom jeden prut, kde byla jedna kulička nevábné vůně - ta jezdila.

Ukončili jsme výpravu se 14 rybami, z toho nej Alešův šupík 14,4 kg a 6 kaprů nad deset kilogramů a zbytek těsně pod touto hranicí a o 3 kapry jsme přišli. Myslím,že není takových dní v roce hodně a že to stálo za těch pár řádků, podělit se o toto s ostatními kolegy.

Přeji všem slušným rybářům hodně krásných ryb před objetivy fotoaparátů a někdy u vody...

Za Team Carp Servis

Mirek Kadlec a Aleš Michal

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Filip Sklenář (neregistrovaný - ...235.142...) - e-mail 23.7.2014 22:14:32

Ahoj Miro, nevím jestli si na mě pamatuješ rád bych na tebe kontakt zda-li je možno. Celkem bych rád popovídal. Díky Filip Sklenář (Blansko)

Mirek Kadlec - e-mail 18.8.2013 10:56:51

Ahoj,nezlob se,ale opravdu to nejde,ale není to nic těžkého,možná se dohodnu s Alešem a potom bych to zveřejnil,ale až po dohodě. Mirek

Ala (neregistrovaný - ...221.248...) 18.8.2013 07:09:54

Super rybačka. Strašně by mne zajímala ta tajná technika na těžkou zavážku. Nešlo by se nějak domluvit? Cena není podstatná...

Uživatelské účty: neregistrovanýregistrovanýtestersprávce