Rychlá kaprařina s marmeládou

9.4.2013, autor: Aleš Václavík

Byl krásný letní čas a mé touhy alespoň po čtyřdenní výpravě ve mně vřely jako kukuřice v rozpáleném papiňáku. Krásně jsem si to namaloval... Z plánovaných 96 hodin lovu jsem chytal pouze slabou polovinu. To sice bylo do jisté míry zklamáním, vynahradil jsem si to však opravdu nádhernou rybařinou. Při postupném zkoušení co místní miláčkové vlastně chtějí, jsem postupně navyšoval frekvenci přicházejících záběru, až na úroveň několika málo minut a dvakrát se stalo, že druhý záběr přišel již při zdolávání toho předešlého. No prostě nádhera. V následujících snímcích bych vám rád ukázal, jak jsem to dělal...

Použitý materiál

Svlékací šňůrka Carp Zoom Skin Line nabízí přesně to, co taková šňůrka nabízet má. PVC potah měkkého jádra je, narozdíl od mnoha jiných, poměrně pevný a proto ve výsledku může být šňůrka tuhá a nepoddajná i velice měkká až nenápadná.

Háček bych doporučoval klasického tvaru spíše větší velikosti. Ovšem přiměřeně k použité kuličce boilies.

Boilies navlékám na šňůrku dříve než navazuji háček. Mohu tak přesně nastavit vzdálenost mezi nimi.

Boilies jsem zkoušel různé druhy z řady Boss2. Nejúspěšněji vycházely masové verze. Velikost 16 mm. Byla v daný okamžik produktivnější.

Pro můj způsob lovu jsem používal zátěž tzv. Centr 100 g. Nevýhodou je obtížné nahazování na delší vzdálenosti. Výhodou vysoká účinnost samozáseku. Ryba zdvihá vždy celou hmotnost zátěže! Tedy buď 0 nebo 100% váhy olova. Nic mezi tím. U všech ostatních tipů olova se hmotnost pozvolna mění z 0 na 100% váhy a o to větší má ryba šanci z takové sestavy uniknout.

K připevnění návazce používám klasické rychloupínací obratlíky. Jsou dokonalé.

Jednoduše se zajistí převléknutím PVC hadičky. Demontáž je úplně stejně snadná.

Obratlík je vtažen do gumového adaptéru uvnitř zátěže, aby háček a olovo byly v pevném spojení a při záběru došlo k samozáseku. Při prvním výpadu ryby se tento oratlík uvolní a zátěž začne volně klouzat po kmenovém vlasci.

Prostě nic převratného. Pouze jednoduchost a důvtip.

Po první polovině této vycházky jsem objevil alfu a omegu úspěchu. Byla to marmeláda zvaná Biorapid.

Od momentu kdy jsem začal krmit boiliesem, který byl pokrytí marmeládou mi začalo záběru přibývat. Postupně jsem opustil velké množství krmení a omezil se na cca 30-40 kuliček s marmeládou na nához.

Stačilo nepatrné množství biorapidu. Jen tolik, aby se pokryl povrch boilies.

Účinnost byla fantastická.

Lovil jsem asi 5 m od břehu a tak mi ke krmení postačila malá lopatka.

Kobrou by se takovéto boilies obtížně házelo a hlavně při dalekých hodech a tím způsobeném prudkém nárazu o hladinu by většina marmelády povrchu boilies opustila. Pro vnazení na velké vzdálenosti se vyplatí zavážet a nebo použít zakrmovací raketu.

Můj způsob zakrmování je šetrný a marmeláda se tudíž snadno na kuličkách udrží. A to je pro vytoužený úspěch velice důležité.

Celá výprava byla ve znamení teplého počasí, koupání a stupňující se kadence záběru. Snad se nám ani nechtělo domů. Podařilo se nám nachytat několik desítek kaprů v rozmezí 8-12 kg. Před podběrákem nám bohužel upadl jeden, který ty ostatní bezesporu značně převyšoval. No snad se nám tohoto obra podaří ulovit příště.

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.