Změna strategie

2.2.2010, autor: Honza Slanina

Každým rokem se na našem trhu vyskytuje spousta novinek - zaručených top výrobků, které mají umožnit ulovit vysněnou rybu - v našem případě kapra. Začíná to u návnad (boilies, pelety) přes různé dipy nebo smáčedla pokračující vlasci, co nejsou vidět, až po háčky dělané snad samotnými samuraji. O prutech a navijácích ani nemluvě. Je to samozřejmě dobře, že inovace těchto výrobků pokračuje, avšak je potřeba použít i tzv.selský rozum a nenalítnout na každou kachnu.

My osobně přistupujeme k těmto novinkám trochu s odstupem a rozmýšlíme se, zdali máme zapotřebí něco měnit, když nám tato věc, i když třeba v jiné podobě funguje na sto procent. Na druhou stranu je právě toto kolikrát rozdíl mezi úspěchem nebo sezením u vody bez záběru.

Nám se letos velice osvědčily podpůrné věci přímo na boilies jako například biorapid a boilies pasta blitz. První výrobek jsme používali na boilies, které jsme nakrájeli na půlky a čtvrtky do kýble a důkladně promíchali, aby se vytvořila pravidelná vrstva. Takto připravenou návnadu jsme nechali několik minut zaschnout a po té rozházeli na krmné místo. Jelikož jsme samozřejmě zvědaví, vždy naházíme trochu toho, co zkoušíme, pod břeh, abychom měli možnost sledovat, co se s tím bude dít postupem času. Tip! - Velkou škálu těchto výrobků za rozumný peníz nabízí firma Zoom, kterou najdete také na těchto stránkách. Druhým zmiňovaným výrobkem je dnes tolik oblíbená pasta na obalování boilies, pelet, ale může se použít třeba i jako těsto do punčochy, ze které pak uděláme velmi voňavou kuličku. Mimochodem dobrá paměť Petra, který si na tuto metodu vzpomněl. A o tom, že tyto výrobky fungují, nás přesvědčil jak počet záběrů, tak i velikost kaprů, a to vše pouze ze svazových vod. I my samozřejmě zkoušíme nové druhy boilies, návazců, vlasců, háčků a vůbec celkovou prezentaci návnady od vlasce přes olovo až po návazec a konče postavením prutu.

Samotné postavení prutů je vůbec zajímavá otázka. Podle našeho názoru je jedno, zda máme pruty postavené špičkami k nebi, pakliže jsou na vlasci zpětná olova, ať už závěsná či průběžná - to záleží na čistotě dna. Je zcela nesmyslné mít pruty co nejníže nebo dokonce i špičky pod vodou a použít závěsné olovo tam, kde je dno zarostlé, neboť indikace záběru může být díky tomu opožděná nebo nezaregistrovatelná. Raději používáme olova zpětná (in-line), která máme metr nad olovem a navíc se dá se s těmito olovy nahazovat, a to do velmi slušné vzdálenosti. Na toto téma existuje spousta různých názorů. My zastáváme ten, že to je jedna z věcí, která dává logický smysl, a proto je kapr schopný vlasec zaregistrovat postraní čarou nebo pouhým zrakem v extremně čisté vodě. Otázka proto nezní, zdali to vnímá, ale jestli to má vliv na záběry? A platí to pouze u velkých jedinců nebo je to všeobecné či snad dokonce se to učí od sebe navzájem? Nemá smysl polemizovat nad tím, zda kapr má nějakou inteligenci, ale fakt je ten, že je velmi učenlivý a vynalézavý při získávání potravy. A proto se můžeme domnívat, že jde o sbírku instinktů, které získal pomocí pokusů a omylů. Takto lze nejspíš vysvětlit ostražitost velkých kaprů při získávání potravy, ale zase to platí pouze u některých jedinců.

Nepochybně jedním z nejdůležitějších předpokladů pro lov kapra je výběr správného místa. Na toto téma bylo napsáno mnoho řádků a myslím, že ještě bude, ale pakliže už jste našli ten váš top flek, je potřeba také ryby na vašem místě udržet. Což v praxi znamená odhadnout správnou dávku krmení. Tak například:je květen, voda má 15°C a kapři dostávají ten správný apetit, neboť brzy bude doba tření. Pro začátek naházíme do vody 1.5 kg boilies a čekáme na záběr. Následují tři záběry do hodiny a šmytec. K večeru pak naházíme další kilo boilies a do půlnoci máme další dva záběry. Dalo by se říci, že to je super, ale co kdybychom po první záběrech hned dokrmili? Nemusí to být hned kilo, ale pouze třeba padesát koulí, zkrátka jde o to, aby kapři měli stále co hledat. Můžete si být jisti, že moc dobře vědí o vašich návnadách a kolikrát pouze postávají ve sloupci či opodál a je jen otázkou času, než opět začnou přijímat potravu. Já jsem díky této strategii docílil právě v květnu za jeden den na svazové vodě sedmnáct záběrů, přičemž nejmenší kapr měl 6 kg.

Tenkrát jsem zkrmil za den to, co jindy za tři dny a nejvíce mně to lítalo právě na novinku ananas-casia, kterou jsem obaloval v pastě té samé příchutě a musím říci, že na konci dne jsem měl totálně odrovnanou ruku od krmení kobrou a zdolávání, ale byl jsem ten nejšťastnější kaprař v okolí. Tento den si budu ještě velmi dlouho pamatovat. Prozatím se s vámi loučíme a doufáme, že jsme vás třeba přivedli na nějaký nápad anebo vám dali zase o trochu jiný náhled na lov kaprů.

Kaprům Zdarec Honza Slanina a Jirka Rykr

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.