Září na jezeru Vrbenský

22.11.2012, autor: Ondřej Plíšek

Jezero Vrbenský jsem navštívil poprvé letos v červnu. Voda i příroda, která zde panuje, mě natolik okouzlily, že jsem se rozhodl na revír vrátit. Mému nadšení z této vody podlehl i kamarád David a v září jsme společně vyrazili na 5 dní.

Místo jsme zvolili naproti rákosovému ostrovu. Rozkrmili jsme čtyři lovná místa v různých hloubkách a vzdálenostech, abychom zjistili, kde budou kapři nejlépe reagovat na naši potravu. Každé místo mělo svůj konkrétní individuální plán. Krmili jsme peletami a rozdrceným boilies přelitým Food Boostem . Někde plošně ve větším množství, jinde zase zřídka nebo vůbec, pouze s pva punčochou. S sebou jsme měli 20kg pelet a 15kg boilies pěti druhů a různých velikostí. Z řady Boss chobotnici a od Big Carp, D88, Fruit boom Salmon, Monster Crab, a z řady psycho Mega Salmon - Monster Crab. Používali jsme kombinované montáže, z wolframového lanka, měkké šňůrky a háčků Fox SSC, LSC velikosti 8. Každou nástrahu jsme nadlehčovali pop up, kvůli bahnu.

Prvního záběru jsme se dočkali po třech hodinách z místa u potopeného stromu. Jednalo se o kapřího dorostence. Další záběry přišly kolem půlnoci z místa od ostrova. A to od dvou krásných amurů o velikostech 106, 105 cm a váhou 15kg a 14kg. Po půl hodině se k nim připojil kapr 12 kg a pár menších kousků z toho samého místa. Na první noc to byl poměrně slušný začátek. Během dne panoval klid a my mohli dospávat probdělé hodiny z noci.

Místa, která jsme zvolili, byla celkem produktivní, kromě jednoho. Během 48 hodin z něj nepřišel jediný záběr. Logicky jsme na to zareagovali změnou. Hodinu po vyvezení přišel Davidovi záběr. Už po zaseknutí bylo vidět, že se jedná o slušnou rybu. Zbytečně jsme neriskovali a hned za ní vyjeli. Po dvaceti minutách se nám ukázal krásně stavěný šupináč s proporcemi 95cm a 19,5kg. Ne nadarmo se říká, změna místa ryba jistá. Přišel na boilies Monster Crab velikosti 16mm s plovkou Monster Crab 12mm. Zbylé dny měly velmi podobný scénář. Přes den minimum záběrů a večer jsme nestíhali vyvážet. Bohužel ve většině případů se jednalo o malé ryby nebo o amury, kterým pomalu ale jistě ubývá přirozená potrava ve vodě. Statečně to však doháněli našim boilies i přesto, že je složeno převážně z rybích mouček. Nachytali jsme jich opravdu velké množství. V jednu chvíli jsem jich měl už opravdu plné zuby. Ať jsem to vyvezl kamkoliv, přišel záběr od amura. Naštěstí se občas jednalo o jedince kolem metru, což nabízelo u břehu hodně zajímavé souboje. Co se týká kaprů, dočkal jsem se i já alespoň jednoho většího s váhou 12,5kg. Když to vše shrnu kolem a kolem, shledávám tuto akci jako velmi vydařenou. Sice se nám nepodařilo nachytat více kaprů z té těžší váhové kategorie, ale jen o těch kilech rybařina přeci jenom není. Všem slušným kaprařským nadšencům přeji hodně úspěchů, než nám to opět pomalu zamrzne.

Ondřej Plíšek

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.