Konečně na kaprech I

16.7.2018, autor: Jan Vala

Konečně jsem se dostal na nějakou dobu na kapry...

Jelikož jsem již nechtěl poslouchat neustálé narážky na to, že jezdím jen s mušákem po pstruhovkách, rozhodl jsem se letos věnovat zase trochu více kaprům. Věděl jsem o tom, že v mém pracovním nasazení si najít pár volných dní bude určitě problém. Naštěstí mi hodně pomohl Petr "Péca", se kterým jsme se domluvili při objížďkách revírů na strategii mých docházek. Zjednodušeně řečeno, když bude Petr na nějaký čas u vody, já si tam odstěhuji všechno potřebné a budu dojíždět na noc za ním. Takže moje následující dvě výpravy se změnily v denní rozvrh.

4 -7:30 h pokus o lov kapra,

7:30 h–18 h práce,

18-24 h pokus o lov kapra,

24-4 h pokus o spánek.

Pro první výpravu jsme zvolili naši srdcovou svazovou pískovnu, na které jsme vlastně oba dva začínali s tou opravdovou kaprařinou. Na tenhle revír se budeme vždy rádi vracet, dokud budeme teda moci. Ono poslední dobou se dostat přes soukromé pozemky vůbec k vodě je velký problém. Nevím, kam ten svět spěje… Skoro všude plot až do vody, všude cedule soukromý pozemek… Chování na pozemcích - jak v době kamenné… Neúcta k přírodě jako takové… Vždycky si říkám, že jsme prostě holt v Čechách, asi proto jsem v posledních letech utekl ke královně rybařiny, a tou je muškaření. Zde zatím ještě pořád nalézám ten pravý nerušený klid a souznění s přírodou. Ale to jsem malinko odbočil a postěžoval si, ale to bych asi nebyl ani já.

Naše první delší návštěva se nesla v duchu pohody a klidu, až na víkend, kdy se zde sjelo opravdu hodně rybářů. Jen jsme sledovali jejich mohutné vyvážení na velké dálky a těšili se na nedělní odpoledne, kdy tlak na vodu ustane a nám bude patřit večer. Neděle patří mistrům, jak s oblibou říkáme, a tak se i stalo. V neděli večer se zadařilo a my jsme udělali dohromady 12 záběrů. Další dny se nesly v duchu pravidelného opakovaní záběrů v určitých hodinách. Každý z nás si vytáhl čtyři nebo pět ryb za den. Já měl záběry spíše po západu slunce. Ono to bylo asi taky způsobeno tím, že přes den jsem byl v pracovním procesu a Péca měl jízdy během dopoledne a v odpoledních hodinách. Jeho pípáky byly po soumraku úplně tiché. Jen výjimečně se mu rozezněl hlásič po tmě. Postupem času jsme se snažili místa obměňovat a zkoušet nové nástrahy a jejich kombinace. Někdy se zadařilo a někdy to nemělo vůbec žádný účinek.

Celkem jsme za první výpravu dostali na břeh za 8 dní přes 60 ks kaprů. O velikosti kaprů ani psát nebudu, myslím, že to není důležité. Jako nejoblíbenější u kaprů byla kombinace Olihně A1 s popkou Oliheň nebo Scopex-Ananas a příchuť Játra-Vanilka, která nás nikdy nezklame. Krmili jsme klasickou olihní a chobotnicí z řady Boss 2. A co se dělo při další výpravě, se dozvíte až za další čas, ať se máte, na co těšit...

Jan Vala a Petr "Péca" Puhlovský

sluníčko zapadá za hory....ne přece, za obzor :-)kachny....kachny....kachny....

jeden z večerních....housenka jedna, copak se z ní asi vyklube?

další večerní...ach ta podoba :-)

pro tuto svazovku typický šupíktenhle mi nedal ani metr zadarmo

východy jsou stejně nejhezčídalší ukázkový šupináč

Komentáře

Přidat komentář

Vyplňte všechna pole označená (*)

Komentáře

Diskuze neobsahuje žádné komentáře.